ΤΟΠΙΚΑ

Πυρκαγιά κατακαίει τη «Μελανή»

πυρκαγιά-κατακαίει-τη-μελανή-851206

Μεγάλη πυρκαγιά εκδηλώθηκε χθες το μεσημέρι στην περιοχή «Μελανή», στην Πάλτση του Δήμου Αργαλαστής, και μέχρι αργά το βράδυ βρισκόταν σε εξέλιξη παρά την κινητοποίηση των δυνάμεων πυρόσβεσης.
Η φωτιά σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία εκδηλώθηκε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία και λόγω των δυνατών ανέμων που επικρατούσαν στην περιοχή, αλλά και σε ολόκληρη τη Μαγνησία, επεκτάθηκε άμεσα. Η πύρινες φλόγες σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής ξεκίνησαν κοντά στη θαλάσσια περιοχή και επεκτάθηκαν προς τις δύσβατες περιοχές του βουνού.
Αμέσως σήμανε συναγερμός στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου και έσπευσαν δυνάμεις από το Βόλο και την περιοχή της Αργαλαστής. Όμως λόγω της έκτασης των πύρινων μετώπων και του δύσβατου της περιοχής, ζητήθηκε η συνδρομή και άλλων πυροσβεστικών δυνάμεων.
Μέχρι το απόγευμα είχαν φτάσει ενισχύσεις από την υπόλοιπη Θεσσαλία. Συνολικά στην προσπάθεια κατάσβεσης συμμετέχουν 30 πυροσβέστες και 20 άτομα από τα πεζοπόρα τμήματα της Πυροσβεστικής.
Παράλληλα χρησιμοποιούνται 11 πυροσβεστικά οχήματα και έξι επιβατικά, ενώ χθες το απόγευμα συνέδραμαν την προσπάθεια πυρόσβεσης και δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα, που κλήθηκαν από την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη μετά και από τηλεφωνική επικοινωνία του Νομάρχη Μαγνησίας κ. Απόστολου Παπατόλια με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Παναγιώτη Φούρλα. Τα αεροπλάνα αποχώρησαν μόλις έπεσε το σκοτάδι, ενώ ο κ. Φούρλας δεσμεύτηκε ότι τα αεροπλάνα θα πραγματοποιήσουν ρίψεις νερού και σήμερα το πρωί, σε περίπτωση που δεν σβήσει η φωτιά.
Η προσπάθεια των πυροσβεστικών δυνάμεων «επικεντρώθηκε στο να μην φτάσουν οι φλόγες στον οικισμό, καθώς οι δυνατοί άνεμοι εντάσεως 8-9 μποφόρ, που έπνεαν στην περιοχή, μέχρι τα μεσάνυχτα δυσκόλευαν το έργο τους.
Από τα στοιχεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου, η φωτιά είχε κάψει πουρνάρια, κουμαριές, ρείκια και χαμηλής βλάστησης φυτά, αλλά και ελαιόδενδρα. Μέχρι αργά το βράδυ είχε καεί βλάστηση σε έκταση 200 περίπου στρεμμάτων, ενώ οι πυροσβέστες είχαν καταφέρει να περιορίσουν την φωτιά σε ένα μέτωπο απομακρύνοντας τον κίνδυνο οι φλόγες να πλησιάσουν τον οικισμό.
Επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων είναι ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Θεσσαλίας κ. Ανδρέου, σε συνεργασία με τον διοικητή της Π.Υ. Νόλου κ. Γάτο, ενώ στον τόπο της πυρκαγιάς παραβρίσκονταν οι αντινομάρχες Ηλίας Ξηρακιάς και Νικολάος Ντίτορας, καθώς οι νομαρχιακοί σύμβουλοι Μπάμπης Τσαμπάζης και Γ. Γουσουτίδης, ο οποίος έχει διατελέσει και διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσία Βόλου στο παρελθόν. Μέχρι αργά το βράδυ πάντως κανείς δεν μπορούσε να μιλήσει με ακρίβεια, αν η φωτιά θα μπορούσε να κατασβεστεί πλήρως.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου