ΤΟΠΙΚΑ

Ελλείψεις στο επιχειρησιακό σχέδιο δράσης της ΔΕΥΑΜΒ

ελλείψεις-στο-επιχειρησιακό-σχέδιο-δ-289571

Σοβαρές ελλείψεις και παραλείψεις στο επιχειρησιακό πρόγραμμα της ΔΕΥΑΜΒ μέσω του οποίου καθορίζονται έργα και δράσεις για την επόμενη πενταετία, κατήγγειλαν στη χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας, ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Εργαζομένων Δημήτρης Κουτσιφέλης και ο δημοτικός σύμβουλος των Δρόμων Συνεργασίας Κώστας Γαργάλας.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Για το επιχειρησιακό πρόγραμμα που ήρθε προς ψήφιση, δεν ζητήθηκε η άποψη των προϊσταμένων των υπηρεσιών, όπως κατήγγειλε ο κ. Κουτσιφέλης. Ο ίδιος μίλησε για απουσία έργων αποχέτευσης στη νέα πενταετία αλλά και μηδενική πρόβλεψη σε ό,τι αφορά το μείζον πρόβλημα της λειψυδρίας στο πολεοδομικό συγκρότημα.

«Η επάρκεια του νερού σε μία πόλη όπως είναι ο Βόλος δεν πρέπει να εξαρτάται ούτε από το χωριό ούτε από το Θεό», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κουτσιφέλης, προτείνοντας την ένταξη στο σχεδιασμό τριών μονάδων αφαλάτωσης νερού που θα εξασφαλίζουν έως και 6.000 κ.μ. άριστης ποιότητας νερού την ημέρα για να καλυφθούν οι υδροδοτικές ανάγκες του Βόλου και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της λειψυδρίας.

«Και 6.000 κ.μ. νερού παραπάνω να εξασφαλίσουμε το πρόβλημα δεν λύνεται όσο κυνηγάμε το σκουπίδι από το πεζοδρόμιο με την πίεση του νερού με το λάστιχο», απάντησε ο Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ, Στέργιος Παπαευσταθίου.

Τις δικές του παρατηρήσεις επί του σχεδίου έκανε και ο κ. Γαργάλας. Χαρακτήρισε μικρό το ποσό που διατίθεται για την καταγραφή του προβλήματος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, υποστήριξε ότι δεν καταγράφεται πηγή χρηματοδότησης του έργου της ενεργειακής αναβάθμισης των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων, ενώ υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει κανένα κονδύλι για την αντικατάσταση των δικτύων ύδρευσης στις δημοτικές ενότητες.

Χαρακτήρισε επίσης ευτελές τόσο το ποσό των 70.000 ευρώ που προβλέπεται για συνεργασία με άλλους φορείς και ως υποτίμηση του ανθρώπινου δυναμικού της ΔΕΥΑΜΒ το ποσό των 80.000 ευρώ που προβλέπεται να διατεθεί για την επιμόρφωσή τους.

Τόσο υπηρεσιακοί παράγοντες όσο και ο ίδιος ο Διευθυντής της ΔΕΥΑΜΒ, Σταύρος Τζίνης, υπογράμμισαν ότι υπάρχουν προβλέψεις για όλα τα παραπάνω ζητήματα μέσα στις γενικές κατευθύνσεις του σχεδίου, που δεν μπορούν να αποτυπωθούν ξεκάθαρα και με λεπτομέρεια από αυτό το στάδιο.

«Υπάρχουν προβλέψεις και μελέτες που εξασφαλίζουν έργα τόσο για την ύδρευση, όσο και για την άρδευση αλλά και για την αποχέτευση», είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Τζίνης μάλιστα μίλησε για τη μελέτη ζωνοποίησης του δικτύου ύδρευσης που συντάσσουν εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΜΒ και στο οποίο περιλαμβάνονται και έργα αντικατάστασης και βελτίωσης του δικτύου.

Βιολογικός

Ξεκίνησε το τελευταίο τριήμερο η πιλοτική εφαρμογή μικροοργανισμών στις εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων της ΔΕΥΑΜΒ, όπως ενημέρωσε το διοικητικό συμβούλιο ο εκπρόσωπος των εργαζομένων, Δημ. Κουτσιφέλης. Μάλιστα εντός του επόμενου δεκαπενθήμερου πρόκειται να γίνει και η πρώτη αξιολόγηση του συστήματος.

Πρόκειται για τη μέθοδο βιοενίσχυσης διαχείρισης της ιλύος, μία πρωτοποριακή μέθοδο, κατά την οποία μικροοργανισμοί ευνοούν το ρυθμό της βιοδιάσπασης του οργανικού φορτίου με αποτέλεσμα η ποσότητα που παραμένει να είναι σχεδόν μηδενική.

Η μέθοδος με τους μικροοργανισμούς αναμένεται να μειώσει έως και 90% την ποσότητα της λυματολάσπης που παράγεται στις Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων Βόλου και ως εκ τούτου, να μειώσει το κόστος αποξήρανσης και μεταφοράς της στο ΧΥΤΑ, να μειώσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και να εξαλείψει τις δυσάρεστες οσμές που αναδύονται.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου