ΤΟΠΙΚΑ

Εφημερεύει… μερικώς

εφημερεύει-μερικώς-289630

Μόνο τις είκοσι μία ημέρες του Οκτωβρίου θα μπορούν να ασθενούν ή να τραυματίζονται οι κάτοικοι της περιοχής που καλύπτει το Κέντρο Υγείας Ζαγοράς καθώς λόγω υποστελέχωσης, η υγειονομική μονάδα δεν μπορεί με το ιατρικό προσωπικό που διαθέτει να εφημερεύει τις υπόλοιπες δέκα ημέρες του μήνα.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Στην ουσία, το ΕΣΥ που καταρρέει, κατεβάζει ρολά για ένα δεκαήμερο στη Ζαγορά, όπως προκύπτει και από το επείγον έγγραφο του Διευθυντή του Κέντρου Υγείας Ζαγοράς προς το Διοικητή της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στ. Ελλάδας.

Η αναφορά του κ. Ακρίβου, κοινοποιείται και στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Βόλου όχι μόνο για να είναι ενήμερη η Ελληνική Δικαιοσύνη για την υπολειτουργία της μοναδικής Μονάδας Υγείας στο κεντρικό και Βόρειο Πήλιο και τις συνέπειες που μπορεί να προκύψουν από τη μη πραγματοποίηση εφημεριών σε δέκα ημέρες αλλά και για να παρέμβει στο πρόγραμμα εφημεριών.

Αντίστοιχες περιπτώσεις με την Εισαγγελική Αρχή να καλείται να συντάξει πρόγραμμα εφημεριών, έχουν καταγραφεί και σε Νοσοκομεία της Λάρισας, όμως είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει με υγειονομική μονάδα της Μαγνησίας.

Ειδικότερα, ο κ. Ακρίβος με έγγραφη ανακοίνωση για τις εφημερίες, ενημερώνει την υπερκείμενη Αρχή για την αδυναμία του Κέντρου Υγείας να καλύψει όλες τις εφημερίες, ενώ κοινοποιεί το έγγραφό του στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Βόλου, το Δήμαρχο Ζαγοράς – Μουρεσίου και την Ενωση Γιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Μαγνησίας.

Αναφέρει χαρακτηριστικά τα εξής:

«Σε συνέχεια των παραπάνω σχετικών και εφόσον δεν εξερευθεί λύση, σας ενημερώνω ότι το Κέντρο Υγείας Ζαγοράς με το υπάρχον ιατρικό δυναμικό αποτελούμενο από:

Δύο (2) Γενικούς Γιατρούς του Κ.Υ.Ζ.

Δύο (2) Γενικούς Γιατρούς των Περιφερειακών Ιατρείων Πορταριάς, Ιωλκού

Τρεις (3) αγροτικούς γιατρούς των Π.Ι Τσαγκαράδας, Ιωλκού, Πορταριάς

έχει την δυνατότητα κάλυψης 21 ημερών σε ενεργό και ασφαλή εφημέρευση σύμφωνα με τα όσα δεσμευτικά προβλέπονται από το ν.3868/2010 και την κατάταξη του στη Β’ ζώνη εφημέρευσης.

Επομένως τα κενά εφημέρευσης που προκύπτουν αφορούν δέκα (10) ημέρες, όπως προκύπτει και από το επισυναπτόμενο πρόγραμμα εφημεριών Οκτωβρίου.

Οφείλω να υπενθυμίσω ότι δύο ιατροί του Κ.Υ Ζαγοράς οι οποίοι θα μπορούσαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, έχουν μετακινηθεί με αποφάσεις της 5ης ΥΠΕ για κάλυψη αναγκών του Γ.Ν. Βόλου και Γ.Ν. Θηβών αντίστοιχα και ότι το πρόβλημα θα έχει συνέχεια και τους επόμενους μήνες εάν δεν ληφθεί μέριμνα για επίλυση του».

Τα προβλήματα υποστελέχωσης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας και η υποχρηματοδότησή του, έχει επισημανθεί και από νοσοκομειακούς γιατρούς της περιοχής ότι είναι τεράστια και μάλιστα, προκαλούν θανάτους και αναπηρίες, όπως τόνισαν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι Ενώσεις των Νοσοκομειακών Γιατρών της Θεσσαλίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου