ΤΟΠΙΚΑ

Πολιτιστική συνεργασία των απανταχού Ελασσονιτών

πολιτιστική-συνεργασία-των-απανταχο-851206

Τις βάσεις για την υλοποίηση πολύ σημαντικών πρωτοβουλιών έθεσε η 1η Πανηγυρική Συνδιάσκεψη Πολιτιστικών Φορέων των Απανταχού Ελασσονιτών, που διοργανώθηκε στο Βόλο το περασμένο Σάββατο, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Ελασσονιτών Ν. Μαγνησίας. Τους συνέδρους που κατέκλυσαν το Ξενοδοχείο «PARK” Βόλου και τους επισήμους ,υποδέχτηκε με πολλή μεγάλη συγκίνηση ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ελασσονιτών του Ν. Μαγνησίας κ. Κων.Σκριάπας ,που είχε την ιδέα αυτής της Συνδιάσκεψης, η οποία δεν έχει ιστορικό προηγούμενο, σε ότι αφορά στους απανταχού Ελασσονίτες.
Τις εργασίες της Συνδιάσκεψης κήρυξε η Έπαρχος Ελασσόνας κ. Μαμάρα Μαρία, η οποία στον χαιρετισμό της τόνισε «τη μεγάλη σημασία που έχει η πρωτοβουλία αυτή του Συλλόγου των Ελασσονιτών του Ν.Μαγνησίας ,η οποία τιμά την Ελασσόνα και ακόμα ότι με τη στενή συνεργασία όλων των πολιτιστικών φορέων με την τοπική αυτοδιοίκηση, μπορεί να παραχθεί σοβαρό πολιτιστικό έργο, που θα ωφελήσει συνολικά την Επαρχία της Ελασσόνας και τους ανθρώπους της». Τόνισε δε ότι υπό την αιγίδα του Επαρχείου και σε συνεργασία με τους Δήμους της Επαρχίας θα διοργανωθεί η 2η Συνδιάσκεψη των Πολιτιστικών Φορέων των Απανταχού Ελασσονιτών στην πόλη της Ελασσόνας στο εγγύς μέλλον. Στον χαιρετισμό του ο Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Σούρλας , ο οποίος παραβρέθηκε στη Συνδιάσκεψη των Ελασσονιτών χαιρέτισε την πρωτοβουλία, πιστεύοντας ότι «τέτοιες προσπάθειες προάγουν τον πολιτισμό μας και κάνουν γνωστή την ιστορία μας”. Η Βουλευτής του Ν.Μαγνησίας κ. Ροδούλα Ζήση, στον χαιρετισμό της ανέφερε την μεγάλη αξία που έχουν οι προσπάθειες αυτού του είδους και ακόμα ότι είναι κάτι που μας λείπει, τονίζοντας ότι ο λαός που ξεχνά την ιστορία του και την παράδοσή του δεν μπορεί να έχει και μέλλον. Στον χαιρετισμό του ο κ. Κόκκινος Ιωάννης-ως εκπρόσωπος του Δημάρχου Ελασσόνας και ως Πρόεδρος της ΔΕΠΤΑΚΑΛ Δήμου Ελασσόνας τόνισε ότι «η συνάντηση αυτή είναι ιστορική για τους Συλλόγους των Ελασσονιτών και ότι ο Δήμος Ελασσόνας θα είναι πάντα αρωγός σε τέτοιες σημαντικές προσπάθειες, που προάγουν τον πολιτισμό μας και προσφέρουν σημαντικό έργο στην Επαρχία Ελασσόνας”.

Καινοτόμες προτάσεις

Κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνδιάσκεψης κατατέθηκαν ενδιαφέρουσες εισηγήσεις με πρωτοποριακές ιδέες, οι οποίες θα καταγραφούν και θα εκδοθούν με τη μορφή πρακτικών,τα οποία και θα σταλούν σε όλους τους ενδιαφερόμενους. Συγκεκριμένα μετά την κεντρική εισήγηση που έγινε από τον εκπρόσωπο του διοργανωτή Συλλόγου, του Συλλόγου των Ελασσονιτών του Ν. Μανγησίας, κ. Σκριάπα Κων., εισηγήσεις κατέθεσαν η κ. Αθανασιάδη Μάγδα (Ελασσόνα),ο κ. Αναγνωστόπουλος Αστέριος (Θεσσαλονίκη), η κ. Κόνιαρη Ελένη (Αθήνα),ο κ. Δραγατσίκης (Λάρισα),ο κ. Γάτσας Νικ.(Ελασσόνα) ,ο κ. Ράπτης Γ.(Κατερίνη) ,ο κ. Γκόλτσιος Βασ. (Αθήνα), η κ. Τσιρώνη Μαρία (Λάρισα) ο κ. Κουτσιμανής (Λάρισα). Οι αποφάσεις στις οποίες κατέληξαν οι σύνεδροι της 1ης Συνδιάσκεψης ,είναι σημαντικές αφού όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν στα εξής: η 2η Πανελλήνια Συνδιάσκεψη των Πολιτιστικών Φορέων , θα πραγματοποιηθεί στην Ελασσόνα, θα συσταθεί προσωρινή Διοικούσας Επιτροπής (ΠΔΕ) για νομική διερεύνηση του θέματος, σύνταξη του καταστατικού και ψήφισή του στην επόμενη Συνδιάσκεψη των Συλλόγων με σκοπό την ίδρυση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Φορέων των Απανταχού Ελασσονιτών , την σύσταση επιτροπής αξιολόγησης, η οποία και θα προτείνει, βάσει κριτηρίων τις προσωπικότητες, που σε κάθε επόμενη Συνδιάσκεψη θα τιμώνται με ΑΡΙΣΤΕΙΟ για την προσφορά τους στα Γράμματα,τις Επιστήμες ,τις Τέχνες κ.λ.π.
Επίσης, θα αναζητηθούν τρόποι για την ανάδειξη της περιοχής, της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Επαρχίας Ελασσόνος, αλλά και της ανάπτυξης στενότερων δεσμών των Συλλόγων των απόδημων Ελασσονιτών με τη γενέτειρά τους. Επίσης, αποφασίστηκε η σύσταση επιστημονικών ομάδων για την υλοποίηση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, η εξέταση δυνατότητας έκδοσης κοινής εφημερίδας ή περιοδικού, κατά τακτά χρονικά διαστήματα με συμμετοχή όλων των Απανταχού Συλλόγων, η διοργάνωση ανά δύο ή τέσσερα χρόνια ενός Πανελασσονίτικου Ανταμώματος, με τη διοργάνωση σε όλη την Επαρχία Πολιτιστικών δράσεων που να καλύπτουν όλους τους τομείς του Πολιτισμού, καθώς και η κατασκευή ενός δικτυακού τόπου στο INTERNET, που θα αποτελεί ένα κοινό σημείο αναφοράς ,όλων των Ελασσονιτών της υφηλίου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου