ΤΟΠΙΚΑ

Μηδενικές μεταθέσεις ένστολων

μηδενικές-μεταθέσεις-ένστολων-290775

Σε σταδιακή υποστελέχωση υπηρεσιών με απροσδιόριστες συνέπειες για την αποτελεσματικότητά τους, την εξυπηρέτηση του πολίτη και το ρόλο της Αστυνομίας στην καθημερινότητα της Μαγνησίας, οδηγείται η Διεύθυνση Αστυνομίας του νομού.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Μάλιστα η αποδυνάμωση υπηρεσιών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μαγνησίας γίνεται με έναν φαινομενικά γραφειοκρατικό τρόπο καθώς καταργούνται σταδιακά οργανικές θέσεις και το προσωπικό που τις κάλυπτε, παραμένει στη διάθεση της ΔΑΜ δήθεν ως πλεονάζον.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ το επικαιροποιημένο οργανόγραμμα όλων των υπηρεσιών που ανήκουν στη δικαιοδοσία της ΔΑΜ υπολειπόταν από τον αριθμό υπηρετούντων σε όλη τη Μαγνησία κατά 80 άτομα, με τις καταργήσεις οργανικών θέσεων, την υποβίβαση τμημάτων, τη συρρίκνωση υπηρεσιών, σήμερα προκύπτει… πλεόνασμα 20 θέσεων αστυνομικών.

Η σημαντική αποδυνάμωση αστυνομικών υπηρεσιών αιχμής, έστω κι αν σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας παρουσιάζεται πλεόνασμα υπηρετούντων, αποτυπώθηκε πρόσφατα στον πίνακα έκτακτων μεταθέσεων του Οκτωβρίου όταν σε άλλες Διευθύνσεις Αστυνομίας στάλθηκε προσωπικό και η Μαγνησία βρέθηκε εκτός πινάκων.

Κι όλα αυτά τη στιγμή κατά την οποία δέκα αστυνομικοί από υπηρεσίες της ηπειρωτικής Μαγνησίας βρίσκονται στις Β. Σποράδες για να ενισχύσουν την αστυνομική δύναμη σε Αστυνομικά Τμήματα, αεροδρόμιο κ.α., ενώ έξι αστυνομικοί έχουν διατεθεί για το θεσμό του αστυνομικού της γειτονιάς.

Εμπειροι αστυνομικοί της ΔΑΜ επισημαίνουν πως η δημιουργία πλασματικής εικόνας πλεονασματικού προσωπικού στη Μαγνησία, μπορεί να εξυπηρετεί συγκεκριμένους στόχους της ηγεσίας του υπουργείου αλλά θα έχει συνέπειες στην παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες σε υπηρεσίες αιχμής όπως η Ασφάλεια, η ΟΠΚΕ, η ομάδα δίκυκλης αστυνόμευσης ΔΙΑΣ, η Δίωξη Ναρκωτικών, η Τροχαία κ.α.

Ο πολίτης για παράδειγμα αντιλαμβάνεται καθημερινά τα προβλήματα από την απουσία επαρκούς δύναμης της Τροχαίας στο κέντρο του Βόλου, ενώ διερωτάται πως σε μια πόλη φιλική για τα ποδήλατα, δεν αναπτύσσεται ο θεσμός του αστυνομικού με τα ηλεκτροκίνητα ποδήλατα, όπως συμβαίνει ήδη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και η συγκεκριμένη δράση αναμένεται να επεκταθεί στην Κέρκυρα, τη Ρόδο, τα Χανιά και το Ναύπλιο.

Σκοπός είναι η αναβαθμισμένη και ταχύτερη εξυπηρέτηση τόσο των πολιτών, όσο και των επισκεπτών της χώρας και η εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας, μέσω της ενίσχυσης της εμφανούς αστυνομικής παρουσίας και δράσης.

Για την επιλογή των περιοχών εφαρμογής του προγράμματος, σύμφωνα με το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ ελήφθησαν υπόψη ποσοτικά και ποιοτικά κριτήρια, στο πεδίο του τουριστικού ενδιαφέροντος και της επισκεψιμότητας των περιοχών, καθώς και επιμέρους χαρακτηριστικά, όπως οι υποδομές και η τοπική χωροταξική μορφολογία (ποδηλατόδρομοι, πεζόδρομοι, ευνοϊκές συνθήκες για την κίνηση ποδηλάτων κ.λπ.).

Η υλοποίηση του προγράμματος έχει ως απώτερο στόχο την ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος της χώρας, μέσα από την άμεση και αυτοπρόσωπη εξυπηρέτηση και προστασία των επισκεπτών – τουριστών, καθώς επίσης και την ενδυνάμωση και εμπέδωση του αισθήματος ασφαλείας των κατοίκων των περιοχών αυτών, μέσω της ενίσχυσης της εμφανούς αστυνομικής παρουσίας και δράσης.

Οι αστυνομικοί – ποδηλάτες υπάγονται στα κατά τόπους αρμόδια Τμήματα της Τουριστικής Αστυνομίας, ενώ για την εκτέλεση της υπηρεσίας τους διαθέτουν ειδικού τύπου στολή (ποδηλάτη) και είναι εφοδιασμένοι με όλα τα απαιτούμενα είδη (ατομικό οπλισμό, κατάλληλο αλεξίσφαιρο γιλέκο, φορητό ασύρματο κ.λπ.).

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου