ΤΟΠΙΚΑ

Κίνδυνος για εσφαλμένο υπολογισμό

κίνδυνος-για-εσφαλμένο-υπολογισμό-291105

Ανενημέρωτη με τις αλλαγές στα ακίνητα που έγιναν μέχρι την 1 Ιανουαρίου 2015 είναι η περιουσιακή κατάσταση για πολλούς φορολογουμένους, με αποτέλεσμα τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ που αναμένεται μέσα Οκτώβρη να έχουν εσφαλμένους υπολογισμούς.

Οι φοροτεχνικοί εκτιμούν ότι σε αρκετές περιπτώσεις οι τροποποιήσεις που έγιναν στις δηλώσεις στοιχείων ακινήτων το 2014 (Ε9) δεν μεταφέρθηκαν στο 2015 και κρούουν καμπανάκι κινδύνου ότι πρέπει να τροποποιηθούν πριν επιβληθούν πρόστιμα.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Φοροτεχνικών, Νίκος Μπουρμπούλιας, είπε ότι είτε επειδή οι χρήστες (φορολογούμενοι ή λογιστές) δεν τις μετέφεραν στο 2015, ενώ το Taxis το επέτρεπε, είτε επειδή οι αλλαγές από τους χρήστες έγιναν σε περίοδο που το Taxis δεν επέτρεπε ενημέρωση του Ε9 2015 χρειάζεται οπωσδήποτε να γίνει διασταύρωση των στοιχείων.

Οπως εξηγεί, τα στοιχεία για τα ακίνητα που έχει η Εφορία πρέπει να συμφωνούν με τα συμβόλαια διαφορετικά θα χρειαστούν διορθώσεις για οποιαδήποτε νέα χρήση των ακινήτων με πρόστιμο ύψους 100 ευρώ.

Επιπλέον, αν τα δηλωμένα τετραγωνικά των ακινήτων είναι μικρότερα ή μεγαλύτερα από τα πραγματικά, τότε ο ΕΝΦΙΑ θα σχηματιστεί με μικρότερο ή αντίστοιχα μεγαλύτερο φόρο για ό, τι αυτό σημαίνει για τα οικονομικά των φορολογουμένων.

Η αποστολή των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ αναμένεται από τους φοροτεχνικούς να γίνει μέσα Οκτώβρη, καθώς αυτή τη στιγμή οι Εφορίες τακτοποιούν τις εκκρεμότητες των φορολογικών δηλώσεων.
«Μετά την αποστολή του ΕΝΦΙΑ πιθανώς να δοθεί κάποια παράταση για τυχόν διορθώσεις ίσως όμως και να μην δοθεί ή και να επιβληθούν πρόστιμα» είπε ο κ. Μπουρμπούλιας.

Φορολογία επιχειρήσεων

Στο μεταξύ, το τρίτο μνημόνιο έφερε αλλαγές στη φορολογία εισοδημάτων φυσικών προσώπων. Σύμφωνα με τους φοροτεχνικούς, οι συντελεστές προκαταβολής φόρους από επιχειρηματική δραστηριότητα είναι 55% για τα κέρδη που προκύπτουν στο φορολογικό έτος που αρχίζει από 1.1.2014 έως και 31.12.2014, 75% για τα κέρδη που προκύπτουν στο φορολογικό έτος που αρχίζει από 1.1.2015 έως και 31.12.2015, 100% για τα κέρδη που προκύπτουν στα φορολογικά έτη που αρχίζουν από 1.1.2016 και εφεξής.

Επίσης, καταργείται η ειδική έκπτωση της δαπάνης για προβλέψεις επισφαλών απαιτήσεων της εταιρείας «Οργανισμός Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου Α.Ε.» (Ο.Π.Α.Π. Α.Ε.).

Για τα φορολογικά έτη που αρχίζουν από 1-1-2015 και μετά, καταργείται η έκπτωση 2% που προβλέπονταν κατά την εφάπαξ καταβολή του οφειλόμενου φόρου (με βάση την εμπρόθεσμη αρχική ή τροποποιητική δήλωση φόρου εισοδήματος του υπόχρεου φυσικού προσώπου) μέσα στην προθεσμία της πρώτης δόσης.

Για τα εισοδήματα που προκύπτουν στο φορολογικό έτος 2014 από ατομική αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα, η προκαταβολή φόρου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα υπολογίζεται με συντελεστή 55%.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου