ΤΟΠΙΚΑ

Κινηματογραφική πρόταση από την Ισλανδία

κινηματογραφική-πρόταση-από-την-ισλα-851206

Μια Ισλανδική παραγωγή με τίτλο «101 Ρέικιαβικ» θα παρουσιαστεί σήμερα στις 9.30 το βράδυ στην αίθουσα του «Αχίλλειον» στο πλαίσιο του κύκλου «Σινέ-Μεσόγειος». Η ταινία «101 Reykjavik» παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία- σενάριο: Μπαλταζάρ Κορμακούρ (από μυθιστόρημα του Χαλγκιμούρ Χέλγκασον) και πρωταγωνιστούν: Μπαλταζάρ Κορμακούρ, Βικτόρια Αμπρίλ, Χίλμιρ Σιρ Γκάντνασον. Η ταινία απέσπασε το Βραβείο Discovery στο Διεθνές Φεστιβάλ Τορόντο, Bραβεία FIPRESCI του 41ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και ήταν η επίσημη συμμετοχή στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο.
Ένας παράξενος Ισλανδός, αρνείται να ενηλικιωθεί και να δουλέψει, συνεχίζει να μένει με τη μητέρα του, σαρκάζει τους πάντες και τα πάντα. Μέχρι που ερωτεύεται μια φλογερή Ισπανίδα, που φτάνει στο παγωμένο Ρέικιαβικ ως δασκάλα χορού. Ύστερα από μια νύχτα έρωτα μαζί της, μαθαίνει ότι είναι ο πατέρας του παιδιού της. Και το απροσδόκητο: Η Ισπανίδα αποκαλύπτεται… ερωμένη τη μητέρας του. Μαύρη κωμωδία καταστάσεων, ανατρεπτική, χαλαρή, ασυνήθιστη, με τρομερή φωτογραφία. Συστατικό αυτής της κωμωδίας καταστάσεων είναι η μουσική της επένδυση. Γι αυτήν φρόντισαν οι γνωστοί Damon (Blur) Albarn και Einar Orn (Sugarcubes) Benediktsson, οι οποίοι βασίστηκαν στην Lola των Kinks. Πήραν το πασίγνωστο άσμα, το αποδόμησαν και το αναδόμησαν σε θεσπέσιες παραλλαγές. Έτσι κατάφεραν να συνταιριάξουν απόλυτα με την ειρωνεία, τον σαρκασμό και την οπτική αναρχία του Μπαλταζάρ Κορμακούρ.
Ο Μπαλτάζαρ Κορμακούρ, είναι γιος του καλλιτέχνη Baltasar Samper, συνιδιοκτήτης της BlueEyes Productions μαζί με την Lilja Palmadottir. Δαιμόνιος ηθοποιός με πολύ προσεγμένη διεθνή καριέρα: «Ο χωρισμός» («The Split» 1999) της τουρκάλας Canan Gerede, «Εγώ κι ο Μόρισον» («Mina ja Morrison», 2001) της φιλανδής Lenka Hellstedt και «No Such Thing» (2001) του ανεξάρτητου αμερικανού Hal Hartley. Παράλληλα άνοιξε τα φτερά του και στη σκηνοθεσία. Έχει στο ενεργητικό του 10 θεατρικές παραστάσεις (Hair, Rocky Horror Picture Show, Άμλετ κ.α.) και δυο ταινίες. Επίσης ανέλαβε και την παραγωγή του «Stormy Weather» (2003) της βελγίδας Solveig Anspach, στην οποία και πρωταγωνιστεί.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου