ΤΟΠΙΚΑ

Δεν προλαβαίνουν τις αλλαγές λογιστές και φοροτεχνικοί

δεν-προλαβαίνουν-τις-αλλαγές-λογιστέ-292306

Σε διαρκή επιμόρφωση έχουν επιδοθεί λογιστές και φοροτεχνικοί με την παρακολούθηση εκπαιδευτικών σεμιναρίων σε εβδομαδιαία βάση, προκειμένου να παρακολουθήσουν τις φορολογικές εξελίξεις, καθώς αυτές αφορούν στο 80% των αλλαγών του τρίτου μνημονίου.

Τα σεμινάρια που πραγματοποιούνται για επιπλέον κατάρτιση στην εκπαίδευση γίνονται διαδικτυακά τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα κάποιες φορές ίσως και δύο με την καθολική συμμετοχή των επαγγελματιών του κλάδου που υποχρεώνονται να τα παρακολουθήσουν λόγω των επαγγελματικών υποχρεώσεών τους. Είναι τριήμερα και διάρκειας 15 ωρών.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Σύλλογο Οικονομολόγων Λογιστών Ελεύθερων Επαγγελματιών Μαγνησίας, αυτήν τη στιγμή τρέχει σεμινάριο για τα λογιστικά πρότυπα, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί σεμινάρια για το ΦΠΑ, θέματα εργατικά, άλλα εξειδικευμένα ελέγχων. «Είναι τόσα πολλά, που δεν ξέρεις ποιο να πρωτοπαρακολουθήσεις. Οι αλλαγές είναι πολλές» αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, το κάθε σεμινάριο έχει κόστος τουλάχιστον 40 ευρώ, μία καινούργια οικονομική υποχρέωση των λογιστικών και φοροτεχνικών γραφείων, που σπεύδουν να αποκτήσουν επαρκή ενημέρωση και να εξοικειωθούν για να μπορέσουν να δουλέψουν.

Εξάλλου, πλέον δεν τυπώνονται βιβλία ή περιοδικά με ανάλογο περιεχόμενο, καθώς οι φορολογικές αλλαγές είναι καταιγιστικές και δεν υπάρχει η πολυτέλεια του χρόνου. Εταιρείες στην Αθήνα περιορίζονται στην ηλεκτρονική ενημέρωση σε εβδομαδιαία βάση, η οποία βέβαια γίνεται με το αζημίωτο, καθώς η παρακολούθηση του κάθε σεμιναρίου κοστίζει τουλάχιστον 40 ευρώ, αυξάνοντας το κόστος λειτουργίας των λογιστικών γραφείων.

Για την ικανοποιητική ανταπόκριση στις καταιγιστικές αλλαγές ο κλάδος υποχρεώνεται να συνεργάζεται με εταιρείες στην Αθήνα, ώστε να υποστηρίζεται είτε σε εργατικά είτε σε φορολογικά θέματα, πληρώνοντας αδρά για τη συμβουλευτική υποστήριξη.

Παράλληλα συνυπάρχει και η ανάγκη για εξοπλισμό νέων προγραμμάτων για τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, η οποία μάλιστα είναι επιτακτική, καθώς αν και το υπουργείο Οικονομικών μετέτρεψε του επαγγελματίες του κλάδου σε άμισθους υπαλλήλους τους όπως ισχυρίζονται επαγγελματίες του κλάδου, ωστόσο δεν έχει μεριμνήσει για να έχουν καμία απολύτως παροχή.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου