Ν Αισιοδοξείτε… κάνει καλό!

Τελευταία ενημέρωση: 2009-12-13, 00:00:00
Πολλές φορές ανακαλύπτουμε ότι δεν υπάρχουν πολλά πράγματα να μας χαροποιούν και μας κυριεύει ένα αίσθημα μελαγχολίας και νοσταλγίας μπροστά στο οποίο νιώθουμε ανίσχυροι. Με άλλα λόγια μας λείπει η αισιοδοξία που θα μας έκανε να ζούμε καλύτερα. Έχετε αναρωτηθεί γιατί είναι σημαντικό να είναι κάποιος αισιόδοξος; Γιατί η αισιοδοξία μας βοηθάει να αντιδρούμε στις αντιξοότητες, να προσπαθούμε με επιμονή και πείσμα να βρούμε λύση σε ό,τι μας απασχολεί και να αφοσιωνόμαστε στο να ξεπεράσουμε όλα τα εμπόδια. Η αισιοδοξία άλλωστε αποτελεί έναν προστατευτικό παράγοντα της ψυχοσωματικής υγείας και αυξάνει τη διάρκεια της ζωής.

Είναι σημαντικό να είμαστε αισιόδοξοι γιατί…
Η αισιοδοξία διαβάζεται στο πρόσωπο. Μια θετική ψυχολογική κατάσταση μας κάνει πιο όμορφους, ηρεμεί την έκφραση του προσώπου και κάνει το βλέμμα μας πιο λαμπερό. Επίσης, χρειάζεται αισιοδοξία για να δημιουργήσει κανείς μια οικογένεια και να μεγαλώσει παιδιά.

Η αισιοδοξία βέβαια δεν είναι δώρο εξ ουρανού, μπορεί ωστόσο να καλλιεργηθεί. Ο τρόπος που σκεπτόμαστε, για παράδειγμα μας επηρεάζει σημαντικά και με καθοριστικό τρόπο. Αν λοιπόν σκεφτόμαστε συνέχεια πως όλα τα άτομα που μας περιβάλλουν μας κάνουν δυστυχισμένους, πως κάθε μικρό πρόβλημα που μας παρουσιάζεται μας αποδεικνύει ότι είμαστε άτυχοι … ίσως είναι ώρα να ωθήσουμε τις σκέψεις μας σε ένα περισσότερο αισιόδοξο μονοπάτι. Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα θα μπορέσουμε να υιοθετήσουμε ένα θετικό τρόπο σκέψης που θα μας βοηθήσει να γίνουμε πιο αισιόδοξοι και πιο ευτυχισμένοι. 
- Ας σταματήσουμε να παραπονιόμαστε και ας αναρωτηθούμε με ποιο τρόπο θα θέλαμε να αλλάξει η κατάσταση που μας δυσαρεστεί. Αφού σκεφτούμε το πώς αυτό θα γίνει πραγματικότητα, στη συνέχεια θα περάσουμε στη δράση. 
- Η επιλογή μιας σκέψης που θα μας οδηγεί και θα μας στηρίζει καθημερινά μπορεί να μας δώσει τη δύναμη και τη θέληση να αλλάξουμε. Σκέψεις όπως για παράδειγμα: ‘’Δε με σταματάει τίποτα’’, “είμαι δυνατός άνθρωπος’’, ‘’θα τα καταφέρω … αρκεί να αρπάξω την ευκαιρία’’ μεταδίδουν θετικά μηνύματα τα οποία θα αρχίσουν να μας μεταμορφώνουν. 
- Ας αναλύσουμε τις περιστάσεις σωστά και ώριμα.
Υπάρχουν πράγματα και καταστάσεις που δεν μπορούν να αλλάξουν …δε θα πρέπει να στεναχωριόμαστε για αυτό παρά μόνο να τα αποδεχτούμε και να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε μόνο ότι είναι εφικτό. 
- Η κριτική από τους συνανθρώπους μας δε θα πρέπει να μας αποθαρρύνει. Ας την αντιμετωπίσουμε θετικά και ας προσπαθήσουμε να βελτιωθούμε. 
- Ας αποφύγουμε να συναναστρεφόμαστε με απαισιόδοξους ανθρώπους, που τείνουν να βλέπουν τα πάντα στη ζωή από την αρνητική τους πλευρά. Φαίνεται ότι όπως η ευτυχία είναι μεταδοτική, το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με την απαισιοδοξία. Θα ήταν καλό για μας να φροντίσουμε οι παρέες μας να αποτελούνται από ανθρώπους με θετική σκέψη. 
- Το χαμόγελο μεταμορφώνει τη ζωή. Αν είστε σκυθρωποί κάντε κάτι το απίστευτο....χαμογελάστε. Ακόμη και αν δεν έχετε τη διάθεση, προσπαθήστε να χαρίσετε στον εαυτό σας  ένα φωτεινό χαμόγελο. Στην αρχή θα κάνετε μόνο κάποιους μορφασμούς, ωστόσο η κίνηση των μυών θα μεταδώσει στον εγκέφαλο τα ίδια νευρικά ερεθίσματα που παράγονται από ένα χαμόγελο χαράς. Χρησιμοποιώντας τις ίδιες διαδρομές των νευρώνων, εκούσιες εκφράσεις επηρεάζουν και το ακούσιο νευρικό σύστημα. Η ψυχή θα χαρεί και ο νους θα ελαφρώσει. Κάντε το χαμόγελο σας όσο το δυνατόν πιο αυθόρμητο, διαφορετικά ο εγκέφαλος θα το ‘’καταλάβει’’. 
- Όταν επικοινωνούμε με φίλους για την προσωπική ή επαγγελματική τους κατάσταση, αντί να «κολλάμε» στις χειρότερες πτυχές, καλύτερα θα ήταν να αναζητήσουμε τα θετικές πτυχές. Ας αποφύγουμε τις σπασμωδικές αντιδράσεις χρησιμοποιώντας τις λέξεις “όχι” ή “δεν” και ας προσπαθήσουμε να λάβουμε ενεργά μέτρα για την πραγματοποίηση των στόχων μας αντί να λειτουργούμε παθητικά, αφήνοντας τα πράγματα απλά να συμβαίνουν. 
- Βγείτε από την καθημερινή ρουτίνα κάνοντας κάτι πέρα από τα συνηθισμένα, όπως για παράδειγμα πηγαίνοντας μια εκδρομή, οργανώνοντας μια επίσκεψη σε μια έκθεση, ή βλέποντας μια ταινία στον κινηματογράφο. Επιλέξτε προσεκτικά την παρέα σας και αν έχετε φίλους που έχετε να τους δείτε πολύ καιρό μην διστάσετε να τους πάρετε μαζί σας. Για μια φορά δε θα μιλήσετε για τα ίδια πράγματα της καθημερινής ρουτίνας και θα είναι μια ευκαιρία να ανακαλύψετε τι άλλαξε στη ζωή σας από την τελευταία σας συνάντηση.
Φυσικά δεν είναι πάντα εύκολο να είσαι αισιόδοξος και να βλέπεις το ποτήρι μισογεμάτο. Eιδικά σήμερα, με τόσες αντιξοότητες γύρω μας (οικονομική στενότητα, εργασιακό στρες, άγχος, δυσκολίες στις διαπροσωπικές σχέσεις, έλλειψη υπομονής και πολλά άλλα). Ωστόσο, λίγοι αμφιβάλλουν ότι η αισιοδοξία βοηθάει να περνάμε καλύτερα τη ζωή μας. Oι ειδικοί, γιατροί και ψυχολόγοι, τονίζουν ότι οι αισιόδοξοι άνθρωποι συνήθως τα πηγαίνουν καλύτερα στη ζωή τους, είναι ευτυχισμένοι, υγιείς και επιτυχημένοι. Συμφωνούν επίσης ότι όσοι αποδέχονται τις αλλαγές με μία θετική, αισιόδοξη στάση, αντιμετωπίζουν την ίδια τη ζωή ως μία πηγή συνεχούς ανάπτυξης, ανανέωσης και εκπλήρωσης. Τέλος, οι αισιόδοξοι άνθρωποι ουσιαστικά έχουν αποδεχτεί ότι ό, τι κι αν συμβεί «η ζωή συνεχίζεται».
Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
5
+
9
=