ΤΟΠΙΚΑ

Αναζητείται “έντιμος” συμβιβασμός

αναζητείται-έντιμος-συμβιβασμός-851206

Νέο μισθολόγιο στους δικαστικούς θα προτείνει τις επόμενες ημέρες ο υπουργός Oικονομίας Γ. Αλογοσκούφης, ζητώντας ταυτόχρονα από τις πέντε δικαστικές ενώσεις να παραιτηθούν οι συνάδελφοί τους από τις 4.500 και πλέον αγωγές που εκκρεμούν στο Μισθοδικείο, με τις οποίες διεκδικούν αναδρομικά ύψους 1 δισ. ευρώ.
O κ. Αλογοσκούφης με δηλώσεις του προτείνει έναν «έντιμο συμβιβασμό» με τους δικαστές, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξουν σοβαρά προβλήματα τόσο στον προϋπολογισμό όσο και στους πολίτες, οι οποίοι θα επιβαρυνθούν με τις αναδρομικές αυξήσεις μέσω της αύξησης των παραβόλων που καταβάλλουν όσοι προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη.
Μάλιστα, κυκλοφόρησαν φήμες που δεν επιβεβαιώνονται ότι σε αντίθετη περίπτωση το υπουργείο θα φέρει στη Βουλή νομοσχέδιο με το οποίο θα «μπλοκάρει» αποφάσεις του ΣτΕ για αναδρομική καταβολή επιδομάτων και μισθολογικών διαφορών χωρίς να θίγονται τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Αλογοσκούφης, οι αποδοχές των προέδρων των τριών ανωτάτων δικαστηρίων, που κυμαίνονται σήμερα περίπου στα 5.400 ευρώ, δεν θα φθάσουν μεν στο επίπεδο των αποδοχών του προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (10.271 ευρώ), αλλά θα είναι σημαντικά αυξημένες. Με βάση το πλαφόν αυτό θα διαμορφωθούν και οι αυξήσεις στην υπόλοιπη δικαστική ιεραρχία.
Προϋπόθεση για την υλοποίηση των αυξήσεων είναι οι δικαστές να παραιτηθούν από τις οικονομικές διεκδικήσεις τους στο Μισθοδικείο. Με τις αγωγές οι δικαστές ζητούν αναδρομικές αυξήσεις μιας πενταετίας με τόκο 10%.
Πάντως, θεωρείται βέβαιο ότι οι δικαστικές ενώσεις δεν θα δεχθούν τα μέλη τους να παραιτηθούν από τις αγωγές τους. Αντίθετα, θα αντιπροτείνουν συμβιβαστική λύση και ειδικότερα να μειωθεί το ύψος των αξιώσεών τους.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου