ΤΟΠΙΚΑ

Φρένο από τα capital control στη Bioelectra

φρένο-από-τα-capital-control-στη-bioelectra-295711

Για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από αγριαγκινάρα

Φρένο στη σύσταση και λειτουργία της εταιρείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Bioelectra μέσω της οποίας προγραμματίζεται η δημιουργία μονάδας παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος ισχύος ενός μεγαβάτ μέσα από την καλλιέργεια βιολογικών ενεργειακών φυτών, αποτέλεσε η επιβολή των capital control. Η επένδυση «κόλλησε» και το εργοστάσιο δεν προβλέπεται να αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά πριν το νέο έτος.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του Εργαστηρίου Γεωργίας και Εφαρμοσμένης Φυσιολογίας Φυτών του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Νίκο Δαναλάτο, η επιβολή capital control ανέστειλε προσωρινά την επένδυση για τη δημιουργία μονάδας παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από βιολογικά ενεργειακά φυτά. Για τη σύσταση της εταιρείας και τη δημιουργία του εργοστασίου απαιτείται ελάχιστο ποσό της τάξης του ενός εκατομμυρίου ευρώ που εν μέσω capital control είναι δύσκολο να αποδεσμευτεί. Ως εκ τούτου τα σχέδια παίρνουν προσωρινά παράταση…

Οταν γίνει η επένδυση που προγραμματίζεται να χωροθετηθεί στο Στεφανοβίκειο, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, θα εκμεταλλευτεί έκταση περίπου 7.000 στρεμμάτων στο Βελεστίνο για να φυτέψει αγριαγκινάρα που θα χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος ισχύος ενός μεγαβάτ. Με την ολοκλήρωση της επένδυσης, το εργοστάσιο αναμένεται να τζιράρει κάθε χρόνο 1,8 εκ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Δαναλάτο, έως τα Χριστούγεννα αναμένεται να εγκριθούν οι περιβαλλοντικοί όροι λειτουργίας του εργοστασίου μέσα από το οποίο θα παράγεται ηλεκτρική ενέργεια με βιολογικό τρόπο.

Πρόκειται για ένα φιλόδοξο σχέδιο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που έρχεται ως εξέλιξη του προγράμματος που ήδη τρέχει και αφορά στη δημιουργία πελλετών (στερεών βιοκαυσίμων) μέσα από την καλλιέργεια βιολογικών ενεργειακών φυτών και συγκεκριμένα αγριαγκινάρας και switcgrass.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα παρουσιάστηκε από τον συνεργάτη του κ. Δαναλάτου στο εργαστήριο, κ. Δημήτρη Μπαρτζιάλη, στο πλαίσιο της Βραδιάς Ερευνητή που πραγματοποιήθηκε στα Τρίκαλα.

Οι εκδηλώσεις για την «Βραδιά του Ερευνητή», μία πρωτοβουλία που αποτελεί μέρος του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Ορίζοντας 2020» και διεξήχθη ταυτόχρονα σε 300 πόλεις της Ευρώπης και σε εννέα ελληνικές, ολοκληρώθηκαν με επιτυχία από το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας σε συνεργασία με το ΕΚΕΤΑ και την αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Τρικκαίων.

Η εκδήλωση είχε βάλει πολύ ψηλά τον πήχη όσον αφορά τους στόχους της καθώς βασικό της μέλημα ήταν να ευαισθητοποιήσει προσεγγίζοντας τον απλό καθημερινό άνθρωπο αλλά και τον σημερινό μαθητή ή φοιτητή και μελλοντικό επιστήμονα στο έργο του ερευνητή ώστε να το αναδείξει και μαζί μ’ αυτό και το ρόλο του στην ζωή, την επιστήμη και την ανάπτυξη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου