ΤΟΠΙΚΑ

Εντείνονται οι έλεγχοι στην αγορά

εντείνονται-οι-έλεγχοι-στην-αγορά-851206

Εντείνονται οι έλεγχοι στην αγορά ενόψει των γιορτών του Πάσχα σύμφωνα με κοινή απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης Γιάννη Παπαθανασίου, της υπερνομάρχου Αθηνών – Πειραιώς Φώφης Γεννηματά και του ΕΦΕΤ. Ο κ. Παπαθανασίου και η κ. Γεννηματά συμφώνησαν ότι υπάρχει σημαντική έλλειψη προσωπικού, πάρα ταύτα οι έλεγχοι θα συνεχιστούν με εντατικούς ρυθμούς.
«Είναι γεγονός ότι το προσωπικό των νομαρχιών θα έπρεπε να ήταν μεγαλύτερο σε αριθμό. Είμαστε αλληλέγγυοι στα δίκαια αιτήματα των νομαρχιών, ωστόσο δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το δημοσιονομικό πρόβλημα», ανέφερε ο υφυπουργός Ανάπτυξης.
Η κ. Γεννηματά δήλωσε ότι «η έλλειψη προσωπικού δημιουργεί προβλήματα στην εκτέλεση των καθηκόντων των νομαρχιών» και πρόσεθσε ότι «οι νομαρχίες δε θα αποτελέσουν το άλλοθι στην αδράνεια των αρμόδιων μηχανισμών».
Εν τω μεταξύ, από τη νομαρχία Θεσσαλονίκης δεσμεύτηκαν 18 τόνοι φιστίκια προερχόμενα από την Κίνα, διότι σε αναλύσεις που έγιναν στο Γενικό Χημείο του κράτους προέκυψε αυξημένη περιεκτικότητα σε αφλατοξίνες.
Σύμφωνα με δηλώσεις του αρμόδιου νομάρχη Γιώργου Τσαμασλή, ο έλεγχος των συνεργείων έγινε στην ελεύθερη ζώνη στο λιμάνι, όπου βρισκόταν το φορτίο που επρόκειτο να εισαχθεί στη χώρα.
Οι αφλατοξίνες είναι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται κατά την επεξεργασία του προϊόντος και είναι επιβλαβείς για την υγεία.

“Ελληνικές” πατάτες Αιγύπτου…
Εν τω μεταξύ τα αποτελέσματα των αγορανομικών ελέγχων που διενέργησαν ελεγκτές του υπουργείου Ανάπτυξης από τις αρχές Φεβρουαρίου σε εισαγωγείς, χονδρέμπορους και πωλητές πατάτας, έδωσε το υπουργείο στη δημοσιότητα χθες.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ελέγχων:
1) Παραπέμφθηκαν στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών και στην αρμόδια Νομαρχιακή Επιτροπή για την επιβολή διοικητικού προστίμου ένας εισαγωγέας-χονδρέμπορος και εννέα χονδρέμποροι αιγυπτιακής πατάτας για είσπραξη κέρδους έως και 57% αντί για 6% ή 8%.
2) Παραπέμφθηκαν για επιβολή κυρώσεων στο ΔΣ του Οργανισμού 14 πωλητές πατάτας που δραστηριοποιούνται στις λαϊκές αγορές γιατί είτε στις πινακίδες ανέγραφαν ψευδώς ότι οι πατάτες που πωλούσαν ήταν ελληνικές, ενώ ήταν αιγυπτιακές, είτε δεν ανέγραφαν καθόλου την προέλευση του προϊόντος.
3) Κλήθηκαν σε απολογία στα αρμόδια υπηρεσιακά όργανα δέκα υπάλληλοι του Οργανισμού Λαϊκών Αγορών Αθήνας – Πειραιά για παράβαση καθήκοντος (πλημμελή έλεγχο των πωλητών λαϊκών αγορών ως προς την πραγματική αναγραφή του προϊόντος ή τη μη αναγραφή της προέλευσης του είδους).
Επιπλέον, ήδη όλοι οι σχετικοί φάκελοι έχουν αποσταλεί για περαιτέρω ελέγχους στην Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων για την εξακρίβωση τυχών φορολογικών παραβάσεων.
Το υπουργείο Ανάπτυξης τονίζει ότι οι έλεγχοι σε όλο το κύκλωμα εισαγωγής, διακίνησης και εμπορίας πατάτας θα συνεχισθούν, με στόχο να περιορισθεί το φαινόμενο της παραπλάνησης των καταναλωτών.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου