ΤΟΠΙΚΑ

Καμία ρύθμιση για δανειολήπτες ~ Σε απόγνωση δεκάδες νοικοκυριά

καμία-ρύθμιση-για-δανειολήπτες-σε-από-299251

Οι οποίοι επιδοτήθηκαν από τον ΟΕΚ, μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα

Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα… για εκατοντάδες δανειολήπτες του πρώην ΟΕΚ στο Βόλο. Πηγαίνουν να κάνουν τη ρύθμιση και σκοντάφτουν στον «τοίχο» των περιορισμών. Αδικημένοι όσοι είχαν διπλή επιδότηση, δηλαδή και από τον ΟΕΚ και από το Δημόσιο.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Απαγορευτικό» για όσους θέλουν να κάνουν ρύθμιση στεγαστικών δανείων και είχαν την «ατυχία» να έχουν διπλή επιδότηση. Σύμφωνα με καταγγελίες που έφτασαν μέχρι τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ οι τράπεζες δείχνουν «κόκκινη κάρτα» ακόμη και σε εκείνους που μέχρι σήμερα ήταν συνεπείς στις πληρωμές, κατέβαλαν τις δόσεις κανονικά και λόγω των μειωμένων αποδοχών τους αποφάσισαν να ζητήσουν ρύθμιση επιμήκυνσης και μείωσης της δόσης.

Η απάντηση που λαμβάνουν από τις τράπεζες είναι ότι επειδή το δάνειο είναι διπλής επιδότησης και από τον ΟΕΚ και από το Δημόσιο, δεν δικαιούνται τη ρύθμιση, εκτός και εάν διακόψουν την επιδότηση του ενοικίου.

Αυτό ωστόσο έχει ως αποτέλεσμα η πλειοψηφία των δανειοληπτών με στεγαστικά δάνεια επιδοτούμενα από τον ΟΕΚ να εξαιρούνται από ευνοϊκές ρυθμίσεις που θα τους έδιναν την ευκαιρία να ανασάνουν από το βραχνά των δόσεων ειδικά όταν αποδεδειγμένα υπάρχει μείωση αποδοχών.

Η επιδότηση ενοικίου αφορά σε πολλούς δανειολήπτες που δανειοδοτήθηκαν από τον ΟΕΚ λόγω χαμηλού οικογενειακού εισοδήματος.

«Πρόκειται για μία εντελώς ακατανόητη απόφαση που δημιουργεί δύο μέτρα και δύο σταθμά και αδικεί πράγματι εκατοντάδες δανειολήπτες όχι μόνο στο Βόλο αλλά σε ολόκληρη τη χώρα» τόνισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η Ι.Ε., λογίστρια – φοροτεχνικός που απευθύνθηκε στην Εθνική Τράπεζα στο Βόλο για να εισπράξει τελικά αρνητική απάντηση στο αίτημά της.

Συνολικά σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία στη Μαγνησία μέσω του ΟΕΚ είχαν δοθεί 4895 δάνεια αγοράς – ανέγερσης, 3.457 δάνεια αποπεράτωσης – επισκευής, 1.650 οικογένειες το χρόνο με επιδότηση ενοικίου και 295 δάνεια αγοράς – ανέγερσης ειδικών κατηγοριών (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι κλπ.). Τα συγκεκριμένα δάνεια ήταν υποχρεωτικά 15ετή και για τα πρώτα 9 χρόνια ο ΟΕΚ επιδοτούσε το επιτόκιο.

Σύμφωνα πάντως με τα στοιχεία που διαθέτει το υπουργείο Εργασίας, τα τελευταία πέντε χρόνια δυστυχώς δεν έχει βγει καμία ρύθμιση που να αφορά στους δανειολήπτες που έχουν χρηματοδοτηθεί από πόρους του ΟΕΚ για να αγοράσουν σπίτι ή να επισκευάσουν αυτό που διαμένουν. Ετσι δεκάδες εργαζόμενοι βρίσκονται πλέον επί ξυρού ακμής καθώς αδυνατούν να πληρώσουν 350 ως 500 ευρώ δόση το εξάμηνο καθώς στο μεταξύ άλλοι έχουν χάσει τη δουλειά τους, άλλοι πληρώνονται με το σταγονόμετρο και άλλοι αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στο ύψος μίας τέτοιας δόσης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου