ΤΟΠΙΚΑ

Στο επίκεντρο της κακοκαιρίας το Χορευτό

στο-επίκεντρο-της-κακοκαιρίας-το-χορε-851206

Εκτεταμένες καταστροφές και διακοπές ρεύματος προκάλεσε σε διάφορα σημεία του Δήμου Ζαγοράς το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας που ενέσκηψε χθες στη περιοχή, θέτοντας σε επιφυλακή το έμψυχο δυναμικό και τα μηχανήματα του Δήμου. Στο επίκεντρο της κακοκαιρίας βρέθηκε το Χορευτό, όπου σημειώθηκαν ακραία καιρικά φαινόμενα, καθώς οι θυελλώδεις άνεμοι που έπνεαν δημιούργησαν ορμητικά κύματα που κάλυπταν τα παραλιακό μέτωπο, φθάνοντας μέχρι τα όρια των παραλιακών οικιών. Λόγω των ορμητικών κυμάτων αναποδογύρισαν βάρκες και μεταφέρθηκαν στην ακτή φερτές ύλες, καλύπτοντας τα πάντα. Όπως αναφέρει η δήμαρχος Ζαγοράς κ. Αφροδίτη Τσαπράζη-Μανίνη, «το μεγαλύτερο μέρος του προβλήματος εντοπίζεται στο Χορευτό, ενώ παράλληλα τα συνεργεία μας είναι διάσπαρτα στο Πουρί, την Μακρυράχη και τη Ζαγορά. Επίσης, προσθέτει η δήμαρχος Ζαγοράς, επικοινωνήσαμε με το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας της ΝΑΜ, ενημερώνοντας τους αρμοδίους για την υπάρχουσα κατάσταση».
Στο μεταξύ τα ορμητικά νερά της βροχής μετέφεραν φερτές ύλες σε διάφορα σημεία του οδοστρώματος, όπου έχουν επίσης σημειωθεί καταπτώσεις και καθιζήσεις, μεταξύ δε αυτών και στην περιοχή Καράβωμα. Παράλληλα προχθές το βράδυ σημειώθηκε διακοπή ρεύματος στο Πουρί, η οποία επεκτάθηκε χθες το πρωί και στις περιοχές της Ζαγοράς και της Μακρυράχης λόγω πτώσης στύλου της ΔΕΗ, ενώ τα συνεργεία του Δήμου αλλά και ιδιωτών βρίσκονται από νωρίς το πρωί διαρκώς εν κινήσει, προκειμένου να καταστεί δυνατή η διάνοιξη του δρόμου που εκτείνεται από το μέσον του Χορευτού έως το χώρο του κάμπινγκ, ταυτόχρονα δε και άλλων σημείων του οδικού δικτύου, όπου δημιουργήθηκαν προβλήματα προσβασιμότητας λόγω της καταρρακτώδους βροχόπτωσης και των ισχυρών ανέμων.
Αποκλεισμένη η Μακρινίτσα
Πολύ σοβαρές ζημιές προκλήθηκαν εξάλλου και στην Κοινότητα Μακρινίτσας, η οποία παρέμεινε χθες αποκλεισμένη λόγω της υπερχείλισης του Μεγάλου Ρέματος, με αποτέλεσμα το λεωφορείο του υπεραστικού ΚΤΕΛ να προσεγγίζει μόνο την Πορταριά. Παράλληλα σημειώθηκαν κατολισθήσεις στα πρανή των δρόμων, στο ύψος των εγκαταστάσεων του παλιού Πρεβαντόριου, στην Μπράνη, την Κουκουράβα και σε άλλα σημεία, με αποτέλεσμα να διακοπεί για λόγους ασφαλείας, έως την ώρα τουλάχιστον που γράφονταν αυτές οι γραμμές, η κυκλοφορία από και προς την Κοινότητα Μακρινίτσας. Επιπρόσθετα προβλήματα προκάλεσε η πτώση δύο στύλων της ΔΕΗ στην περιοχή μεταξύ Πορταριάς και Μακρινίτσας και ειδοποιήθηκε άμεσα η αρμόδια Υπηρεσία, προκειμένου να επιληφθεί του προβλήματος. Με εντολή του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας έσπευσε στην περιοχή μηχάνημα, προκειμένου να ενισχυθεί το έργο της αποκατάστασης των ζημιών, ενώ οι επικεφαλής της Κοινότητας Μακρινίτσας συνέστησαν στους κατοίκους να κινούνται με ιδιαίτερη προσοχή κατά μήκος του οδικού δικτύου.
Ο πρόεδρος της Κοινότητας Μακρινίτσας κ. Γιάννης Κερασιώτης, ο οποίος κάνει λόγο για «πολύ μεγάλη καταστροφή», έστειλε κατεπείγον έγγραφο στους αρμόδιους της ΝΑΜ, αναλύοντας το μέγεθος του προβλήματος. Όπως επισημαίνει μεταξύ άλλων ο κ. Κερασιώτης «μετά τη συνεχή και έντονη βροχόπτωση παρατηρούνται κατολισθήσεις και ζημιές σχεδόν στο σύνολο του οικισμού. Ενδεικτικά αναφέρονται: ο δρόμος Πορταριάς – Μακρινίτσας, είναι κλειστός στο «Μέγα Ρέμα». Ο δρόμος Βόλου – Κουκουράβας – Μπράνης – Μακρινίτσας, που είναι κλειστός κάτω από την «Μπράνη». Το σύνολο των πρανών (πεζούλες) των εσωτερικών δρόμων και των ιδιοκτησιών του οικισμού έχει κατακρημνίσεις. Τα υπόγεια και τα ισόγεια πολλών κατοικιών και επαγγελματικών χρήσεων έχουν πλημμυρίσει. Το ρέμα της συνοικίας «Κακονά» έχει υπερχειλίσει. Ο χώρος στάθμευσης στη θέση «Μπράνη» απειλείται από συνεχείς όγκους νερού. Ο αγροτικός δρόμος που συνδέει τον οικισμό με την κτηματική περιφέρεια, το δίκτυο ύδρευσης (δεξαμενές και πηγές) είναι σχεδόν άβατος, από το ύψος της Ιεράς Μονής Αγίου Γερασίμου και πάνω». Για τη κατάσταση των δρόμων, τη συγκοινωνία και την κυκλοφορία των οχημάτων, οι ιθύνοντες της Κοινότητας βρίσκονται εξάλλου διαρκώς σε επικοινωνία με την Τροχαία και το Υπεραστικό ΚΤΕΛ.

Διακοπή ρεύματος στο Τρίκερι
Καταρρακτώδης βροχή σημειώθηκε εξάλλου και στην Κοινότητα Τρικερίου, χωρίς ευτυχώς να δημιουργηθούν προβλήματα, ενώ χθες στη 1 περίπου μετά το μεσημέρι σημειώθηκε διακοπή ρεύματος, που προήλθε από βλάβη σε στύλο της ΔΕΗ, ο οποίος βρίσκεται εντός των ορίων του Δήμου Αργαλαστής. Συνεργείο της ΔΕΗ έσπευσε επιτόπου, προκειμένου να αποκαταστήσει την βλάβη.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου