ΤΟΠΙΚΑ

Οι αρχαιολογικοί θησαυροί

οι-αρχαιολογικοί-θησαυροί-851206

Αυτή η ιστορία με την κλοπή εικόνων στην Τσαγκαράδα μάς δίνει αφορμή για σκέψεις στον παραμελημένο χώρο του πολιτισμού και της ανεκτίμητης πολιτιστικής μας κληρονομιάς, ως παράγοντα ανάπτυξης της χώρας μας.
Αναπόφευκτα με αφορμή το παραπάνω γεγονός έρχονται σκέψεις για την υποχρηματοδότηση που παρατηρείται εδώ και πολλά χρόνια για τις αναγκαίες εργασίες αναστήλωσης που πρέπει να γίνουν σε μοναστήρια, εκκλησίες και σε αρχαιολογικούς χώρους, έτσι ώστε να καταστούν ευκρινή σημεία επισκεψιμότητας στο διεθνή χάρτη των πολιτιστικών διαδρομών. Σημεία όπως οι προϊστορικοί οικισμοί του Διμηνίου και του Σέσκλου, το Αρχαίο Θέατρο Δημητριάδος, όλη η περιοχή της Αρχαίας Δημητριάδος, το θέατρο των Φθιωτιδών Θηβών και η περιοχή του Κάστρου στο κέντρο του Βόλου, είναι μερικά μόνον από τα αρχαιολογικά σημεία του Βόλου και της ευρύτερης περιοχής, όπου οι χρηματοδοτήσεις δίνονται με το σταγονόμετρο για την ανάδειξή τους.
Και όμως ο αρχαιολογικός τουρισμός θα μπορούσε να προσφέρει τα μάλα για την αύξηση του Ακαθάριστου Τοπικού Προϊόντος, σε μία περίοδο που αναζητείται ένα διαφορετικό πλαίσιο ανάπτυξης σε νομαρχιακό και εθνικό επίπεδο. Θα μπορούσε να αποτελέσει ένα μεγάλο πυλώνα ανάπτυξης και ένα εθνικό κεφάλαιο που παραμένει, δυστυχώς, αναξιοποίητο.
Οι προεκλογικές δεσμεύσεις της σημερινής Δημοτικής Αρχής προς τις αρμόδιες κεντρικές υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού για τη δρομολόγηση των διαδικασιών για την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της Αρχαίας Δημητριάδος, ηχούν ακόμη στα αυτιά μας, ως μία ακόμη απόδειξη για τις ανέξοδες υποσχέσεις που δίνονται προεκλογικά και που δυστυχώς στην πορεία αποδεικνύεται ότι βρίσκονται πάντα σε δεύτερο πλάνο στις προτεραιότητες των κρατούντων αλλά και των ίδιων των ψηφοφόρων, που περί άλλων φαίνεται πως τυρβάζουν.
Φαίνεται επίσης, πως ακόμη και αυτό το πολυδιαφημισμένο ΕΣΠΑ, η τελευταία ίσως ευκαιρία για την επιχορήγηση της ασθμαίνουσας ελληνικής οικονομίας από τους κρουνούς των Βρυξελλών, ελάχιστα θα προσφέρει σε αυτή την πτυχή της καθημερινότητάς μας, που την προσπερνάμε σφυρίζοντας αδιάφορα για την προστιθέμενη αξία που μπορεί να δώσει στην περιοχή και τη χώρα.
Αλλά να ήταν μόνο τα συγκεκριμένα σημεία σημαντικού αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. που προαναφέρθηκαν; Ακόμη και για τον πολυδιαφημισμένο βασιλικό μυκηναϊκό τάφο, του οποίου επιχειρείται η ανάδειξη και η ταυτοποίησή του με το ταξίδι των Αργοναυτών στη μυθική Κολχίδα, ελάχιστα πράγματα έχουν γίνει μέχρι σήμερα. Σε άλλες περιοχές και σε άλλες χώρες θα το είχαν κάνει πρώτο θέμα και εδώ που τα έχουμε τα…φτύνουμε κατά το κοινώς λεγόμενο.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου