ΤΟΠΙΚΑ

Εκδήλωση μνήμης για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή

εκδήλωση-μνήμης-για-τον-κωνσταντίνο-κ-851206

Σε εκδήλωση μνήμης που διοργάνωσε το Ιδρυμα “Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής” για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση του ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή, παρέστη ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής.
Το “παρών” έδωσε ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλ. Αλαβάνος, ενώ εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ μίλησαν ο Ευ. Βενιζέλος και του ΚΚΕ ο Ορέστης Κολοζώφ.
Η εκδήλωση που θα έγινε χθες βράδυ στο Μέγαρο Μουσικής προλογικό χαιρετισμό απήυθηναν ο πρόεδρος του Ιδρύματος Πέτρος Μολυβιάτης και ο αντιπρόεδρος Αχιλλέας Καραμανλής.
Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής γεννήθηκε στην Πρώτη Σερρών στις 8 Μαρτίου του 1907.
Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και εργάσθηκε ως δικηγόρος για σύντομο χρονικό διάστημα στις Σέρρες.
Σε ηλικία 28 ετών εκλέγεται βουλευτής Σερρών με το Λαϊκό Κόμμα. Επανεξελέγη βουλευτής το 1946 στις πρώτες μεταπελευθερωτικές εκλογές.
Στην κυβέρνηση του “Συναγερμού” και ως υπουργός Δημοσίων Εργων αφήνει τη σφραγίδα του στην Ελλάδα, κυρίως με τα σημαντικότατα έργα οδοποιΐας.
Το 1955, μετά το θάνατο του Παπάγου ανοίγει ο δρόμος για την πρωθυπουργία. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής διαλύει το “Συναγερμό” ιδρύει την ΕΡΕ (Εθνική Ριζοσπαστική Ενωση) και κερδίζει τις εκλογές του 1956, του 1958 αλλά και του 1961.
Η πρώτη οκταετία του χαρακτηρίζεται από μεταρρυθμίσεις, έργα υποδομής και εκσυγχρονισμού της ελληνικής οικονομίας που πετυχαίνει ρυθμούς ανάπτυξης πρωτόγνωρους για την Ελλάδα.
Το 1963 ο Καραμανλής έρχεται σε σύγκρουση με το Παλάτι. Παραιτείται και μετά την ήττα της ΕΡΕ, στις εκλογές του Νοεμβρίου φεύγει για το Παρίσι.
Στη γαλλική πρωτεύουσα θα παραμείνει αυτοεξόριστος καθόλη τη διάρκεια της δικτατορίας.
Τον Ιούλιο του 74 μετά την κατάρρρευση της χούντας προβάλλει ως η μόνη λύση για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας και την επάνοδο της ομαλότητας.
Επιστρέφει πανηγυρικά στην Αθήνα στις 24 Ιουλίου με το αεροπλάνο που του παραχώρησε ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Βαλερί Ζισκάρ ντΕστέν.
Σχηματίζει κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Νομιμοποιεί το ΚΚΕ. Ιδρύει τη Νέα Δημοκρατία και εκλέγεται πρωθυπουργός με το συντριπτικό ποσοστό 54,3%. Κερδίζει και τις εκλογές του 77, ενώ έχει ήδη βάλει τις βάσεις για την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ.
Το Μάϊο του 1980 εκλέγεται πρόεδρος της Δημοκρατίας. Το 1985 παραιτείται για να επανεκλεγεί στο ανώτατο αξίωμα το 1990. Σε ηλικία 88 ετών και έχοντας συμπληρώσει συνολικά 60 χρόνια στην ενεργό πολιτική, αποσύρεται. Πεθαίνει στις 23 Απριλίου του 1998, σε ηλικία 91 ετών.

Γ. Παπανδρέου
Φόρο τιμής στον πρώην πρωθυπουργό και πρόεδρο της Δημοκρατίας και ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή απέτισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου κατά την ομιλία του, χθες σε έκτακτη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Σερρών.
Με αφορμή το γεγονός ότι η αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου ονομάζεται “Κωνσταντίνος Καραμανλής”, ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι αύριο συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννησή του και πρόσθεσε ότι θυμόμαστε την πρόνοια που είχε αυτός ο πολιτικός να εντάξει την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου