Επιβεβαίωση της Ελλάδας στις Βρυξέλλες

Τελευταία ενημέρωση: 2009-12-09, 00:00:00
Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι πρόκειται να έλθει ο Γιώργος Παπανδρέου μετά την επικράτηση των ελληνικών θέσεων στις Βρυξέλλες με την παραπομπή του ζητήματος της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην επόμενη προεδρία της ΕΕ.

Έντονη ενόχληση στα Σκόπια.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας εξέφρασε από τις Βρυξέλλες πλήρη ικανοποίηση για τα τελικά συμπεράσματα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων που παραπέμπουν στην επόμενη, ισπανική, προεδρία της ΕΕ το ζήτημα για τον ορισμό ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ.
Ο κ. Δρούτσας ανέφερε πως το αρχικό σχέδιο των συμπερασμάτων που παρουσίασε η σουηδική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα, καθώς έκανε λόγο για καθορισμό ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ το Μάρτιο του 2010.
Επισήμανε ότι χάρη στις εντατικές προσπάθειες της ελληνικής διπλωματίας, το τελικό κείμενο των συμπερασμάτων ικανοποιεί πλήρως τις ελληνικές θέσεις, καθώς τονίζεται ότι «η διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας, συμπεριλαμβανομένης μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα του ονόματος κατόπιν διαπραγματεύσεων, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, παραμένει ουσιώδης».
Ο Δ. Δρούτσας τόνισε ότι αρκετά κράτη-μέλη συμμερίστηκαν τις ανησυχίες της Ελλάδας και στήριξαν τις ελληνικές θέσεις.

Ενόχληση στην ΠΓΔΜ

Μιλώντας από τις Βρυξέλλες μετά την απόφαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι και ο υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Μιλόσοσκι υπέδειξαν την Ελλάδα ως υπεύθυνη, λέγοντας ότι «επέλεξε να χρησιμοποιήσει το επιχείρημα της ισχύος, κάτι που δεν αποτελεί έκπληξη».
«Δεν μας εξέπληξε πολύ, αλλά αυτή τη φορά έχει γίνει με πιο εκλεπτυσμένο τρόπο, σε σχέση με αυτόν στη σύνοδο στο Βουκουρέστι, παρά το γεγονός ότι η δυνατότητα να επανέλθουμε στο ζήτημα του ονόματος στους επόμενους έξι μήνες αφήνει την ελπίδα ότι ίσως θα υπάρξει κάποια προσέγγιση προς αυτή την κατεύθυνση» είπε ο Γκρούεφσκι.
«Αυτό το οποίο εξαρτιόταν από εμάς το κάναμε. Τώρα είμαστε αντιμέτωποι με ένα πρόβλημα 18 χρόνων και με μια κυβέρνηση η οποία δεν είναι έτοιμη να προχωρήσει σε μία λύση» ανέφερε και προσέθεσε ότι η χώρα του θα συνεχίσει τις προσπάθειες προς την πορεία της στη ΕΕ.
«Εμείς κάναμε το δικό μας μέρος, εκπληρώσαμε τις προϋποθέσεις ένταξης, τώρα υπάρχουν πράγματα τα οποία δεν εξαρτώνται μόνο από εμάς. Η Ελλάδα προφανώς ζητά πράγματα από εμάς τα οποία κανένας στον κόσμο δεν θα ζητούσε από κανέναν» συνέχισε, ευχαριστώντας τον προεδρεύοντα του Συμβουλίου των ΥΠΕΞ Καρλ Μπιλντ για τις προσπάθειες της σουηδικής προεδρίας.

Από πλευράς του ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι, έκανε λόγο για «νέα ελληνική υποκρισία».
«Η χώρα, η οποία δήθεν τίθεται υπέρ της προσχώρησης στην ΕΕ όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, το συντομότερο δυνατόν, στην πρώτη ευκαιρία που της δόθηκε να αποδείξει κάτι τέτοιο, προτίμησε να μας μπλοκάρει, αρνούμενη να μας παραχωρηθεί η δυνατότητα να αρχίσουμε ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ» είπε.
Σύμφωνα με τον Μιλόσοσκι «η παρεμπόδιση εκ μέρους της επίσημης Αθήνας για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, δεν θα συνεισφέρει στη βελτίωση του κλίματος των διμερών συνομιλιών για το ζήτημα της ονομασίας».


 
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
2
+
2
=