ΤΟΠΙΚΑ

Αγωνία στον εμπορικό κόσμο για την εξόφληση των επιταγών

αγωνία-στον-εμπορικό-κόσμο-για-την-εξό-303979

Τις μέρες του Σεπτέμβρη να φεύγουν και την περίοδο χάριτος για την πληρωμή των επιταγών να εκπνέει βλέπουν οι έμποροι και αγωνιούν, καθώς λόγω των εκλογών ο Σεπτέμβρης ήταν υποτονικός μήνας και οι επιχειρήσεις δεν μπόρεσαν να βγάλουν τις υποχρεώσεις που δημιουργήθηκαν από τα capital controls και μετά.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου και Νέας Ιωνίας, Κώστας Τσέλιος, παρενέβη προς την Εθνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας προκειμένου να αναζητηθεί λύση, η προθεσμία που δόθηκε να παραταθεί μέχρι το τέλος του χρόνου, όμως το θέμα παραμένει ανοιχτό, αν και οι φωνές διαμαρτυρίας των εμπόρων πληθαίνουν.

Εκτός από την παρέμβαση της ίδιας της ΕΣΕΕ, επιστολή προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έστειλε και ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών.

Στην επιστολή σημειώνει: «η συνεχιζόμενη έλλειψη ρευστότητας στην πραγματική οικονομία και το κλίμα αστάθειας που επικρατεί στην αγορά, σε συνδυασμό με τη διατήρηση των περιοριστικών όρων των τραπεζικών συναλλαγών, οδηγεί τις επιχειρήσεις σε αδυναμία πληρωμής των συσσωρευμένων υποχρεώσεών τους.

Η παράταση που έχει δοθεί για δυνατότητα εξόφλησης των ακάλυπτων επιταγών έως το τέλος Σεπτεμβρίου, χωρίς ενεργοποίηση του Τειρεσία, είναι αναγκαίο, για τους λόγους που προαναφέραμε, να μετατεθεί έως το τέλος του 2015, προκειμένου να δοθεί η απαραίτητη ανάσα στην αγορά και στις επιχειρήσεις».

Ο κ. Τσέλιος είπε ότι σίγουρα πρέπει να βρεθεί λύση, καθώς οι περισσότεροι επαγγελματίες δεν θα μπορέσουν να πληρώσουν τις επιταγές και των τελευταίων δύο μηνών και κινδυνεύουν να μπουν στον Τειρεσία. «Οι ζημιές του Ιούλη ήταν μεγάλες, ο Αύγουστος κινήθηκε καλύτερα όμως ήταν αισθητά πεσμένος σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό και ακολούθησαν εκλογές. Ο Σεπτέμβρης πέρα από το γεγονός ότι είναι μεταβατικός μήνας και έχει υποτονική κίνηση πήγε ακόμη χειρότερα καθώς η πολιτική κατάσταση δεν ήταν σταθερή.

Περιμένουμε από την κυβέρνηση να ικανοποιήσει το αίτημα του εμπορικού κόσμου. Η οικονομική κατάσταση είναι ασφυκτική. Και με τις ρυθμίσεις υπάρχει σημαντικό πρόβλημα. Δεν πρέπει κανένας επιχειρηματίας να χάσει ρύθμιση εξαιτίας των οικονομικών δυσλειτουργιών που προέκυψαν το καλοκαίρι», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου