ΤΟΠΙΚΑ

Φόβοι για αύξηση της μετανάστευσης

φόβοι-για-αύξηση-της-μετανάστευσης-305372

Σήμα κινδύνου εκπέμπει η Αλόννησος ότι εν μέσω έκρηξης του μεταναστευτικού στην Ελλάδα η καραβιά 115 Σύριων στη νήσο Γιούρα την περασμένη Τετάρτη δεν θα είναι η τελευταία αλλά θα ακολουθήσουν και άλλες ίσως και με περισσότερους μετανάστες και ζητεί από την Περιφέρεια Θεσσαλίας ενόψει του χειμώνα τον εφοδιασμό του Λιμεναρχείου με σκηνές, χημικές τουαλέτες, στρώματα, κουβέρτες.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δήμος δεν διαθέτει κάποιον οργανωμένο κλειστό χώρο, ώστε να έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει ανθρώπινα το χειμώνα τόσο μεγάλο αριθμό μεταναστών, όπως τον πρόσφατο δυσανάλογα μεγάλο από τον συνήθη, που εγκαταλείφθηκε αβοήθητος στη βραχονησίδα, ενώ τα κρούσματα λαθρομετανάστευσης αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο.

Από το Μάρτιο μέχρι και σήμερα το Λιμεναρχείο Αλοννήσου απασχόλησαν πέντε υποθέσεις παράνομης μετανάστευσης όταν τα προηγούμενα χρόνια τα περιστατικά ήταν από ένα έως και κανένα. Ο πολλαπλασιασμός των περιστατικών έχει προκαλέσει φόβο ότι κάποια δίοδος παράνομης εισόδου άνοιξε.

Το Λιμεναρχείο Αλοννήσου διαθέτει μόνο ένα σκάφος μήκους 6,5 μέτρων χωρίς μεγάλη αυτονομία. Η ακτίνα δράσης του είναι μικρή, καθώς δεδομένης της ισχύος του έχει περιορισμένες αντοχές και δεν μπορεί να κάνει περιπολίες με ανέμους άνω των πέντε Μποφόρ. Επιπλέον, είναι το μοναδικό που διαθέτει το Λιμεναρχείο για όλα τα επείγοντα περιστατικά που καλείται να αντιμετωπίσει όταν οι αποστάσεις σε μίλια που χρειάζεται να πλεύσει είναι μεγάλες. Μεγάλες είναι και οι αποστάσεις από Σκόπελο και Σκιάθο όταν και όποτε υπάρξει ανάγκη για ενίσχυση.

Το καλοκαίρι η πλεύση πολλών σκαφών στις Σποράδες καθιστά από δύσκολο έως και ακατόρθωτο τον εντοπισμό δουλεμπόρων, οι οποίοι περνούν απαρατήρητοι σαν τουρίστες τα νησιά των Σποράδων και κάνουν χρυσές δουλειές πουλώντας φρούδες ελπίδες. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο σε μία από τις πέντε υποθέσεις που απασχόλησαν κατέστη εφικτό και οι δουλέμποροι συνελήφθησαν και μάλιστα θεωρείται μεγάλη επιτυχία για το Λιμεναρχείο Αλοννήσου.

Το χειμώνα ο εντοπισμός των δουλεμπόρων είναι πιο εύκολος όμως η πλεύση σε διεθνή ύδατα (δηλαδή 6 μίλια από την ακτή) όπου δεν υπάρχει αρμοδιότητα από το Λιμενικό παρέχει και πάλι τη δυνατότητα να περνούν τα δουλεμπορικά από τις Σποράδες σχεδόν ελεύθερα.

Φόβος για νέα κρούσματα

Ανησυχία προκαλεί ο μεγάλος όγκος των μεταναστών που βρέθηκαν μεσοβδόμαδα στη νήσο Γιούρα. Σε όλες τις άλλες υποθέσεις οι μετανάστες δεν ξεπερνούσαν τους 50. Ο διπλασιασμός του όγκου επισημάνθηκε ότι αποτυπώνει την αύξηση των κρουσμάτων αλλά και του αριθμού των μεταναστών σε πανελλαδικό αλλά και διεθνές επίπεδο. Το γεγονός αυτό προκαλεί διάχυτη ανησυχία στους τοπικούς φορείς για επανάληψη του φαινομένου καθώς δεν υπάρχουν κατάλληλες δομές στα νησιά των Σποράδων να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες.

Οι πρόσφατες υποθέσεις

Τον Ιούνιο του 2015 εντοπίστηκαν εμφανώς ταλαιπωρημένοι από το ταξίδι 49 παράνομοι μετανάστες στην περιοχή Μεγάλη Βάλα της νήσου Γιούρα. Επρόκειτο για 30 άνδρες εκ των οποίων οι τρεις ήταν υπήκοοι Ιράκ, οι επτά υπήκοοι Αφγανιστάν, οι τρεις υπήκοοι Ερυθραίας και οι 17 υπήκοοι Σομαλίας και δεκαπέντε γυναίκες, εκ των οποίων οι πέντε ήταν υπήκοοι Αφγανιστάν, οι δύο υπήκοοι Ερυθραίας, εφτά υπήκοοι Σομαλίας και τέσσερα παιδιά. Οι Ουκρανοί διακινητές τους συνελήφθησαν. Εκτιμάται ότι η αμοιβή του κυκλώματος έγινε με ποσά ύψους έως 1.500 ευρώ το άτομο.

Σε λιγότερο από μήνα, στις 23 Ιουνίου, οι λιμενικοί εντόπισαν άλλους 50 μετανάστες στη νήσο Γιούρα διαφόρων υπηκοοτήτων σε εξαντλητική κατάσταση. Οι διακινητές κατάφεραν να απομακρυνθούν χωρίς να αφήσουν κανένα ίχνος πίσω τους αφήνοντάς τους μόνους και αβοήθητους.

Στις 28 Ιουλίου 2015 επίσης 23 μετανάστες εγκαταλείφθηκαν στη ίδια βραχονησίδα και μάλιστα ήταν εμφανώς ταλαιπωρημένοι καθώς μετά το πολύωρο ταξίδι σε δραματικές συνθήκες προσπάθησαν εν μέσω καύσωνα να βρουν πολιτισμό στη νήσο.

Στις 13 Αυγούστου ακόμη 53 αλλοδαποί κυρίως Ιρακινοί βρέθηκαν στη νήσο Περιστέρα.

Οδηγήθηκαν στο Κέντρο Υποδοχής

Στο μεταξύ στο Κέντρο Υποδοχής μεταφέρθηκαν προχθές το βράδυ οι 115 μετανάστες που εντοπίστηκαν πρόσφατα στην Αλόννησο και κατέπλευσαν στο Βόλο με τον Πρωτέα.

Με μέριμνα της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας θα ακολουθεί η προβλεπόμενη διαδικασία για την παροχή πολιτικού ασύλου όπου κριθεί ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις.

Τα δικαιώματά τους

Οι μετανάστες αν προέρχονται από χώρες σε εμπόλεμη ζώνη καταθέτουν άμεσα αιτήματα πολιτικού ασύλου που εξετάζεται από την Επιτροπή Ασύλου στην Αθήνα. Αν γίνουν δεκτά, αφήνονται ελεύθεροι για να επιστρέψουν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους, όμως αν δεν γίνουν δεκτά συνήθως εξαντλούν το διάστημα κράτησης που μπορεί να παραταθεί έως και 18 μήνες.

Η επιστροφή των μεταναστών στις πατρίδες τους δεν μπορεί να εκτελεστεί εύκολα, καθώς τα ταξιδιωτικά έγγραφα δεν μπορούν να ταυτοποιηθούν. Τελικά οι μετανάστες αφήνονται ελεύθεροι με υπηρεσιακό έγγραφο το οποίο μπορούν να χρησιμοποιήσουν και στο αεροδρόμιο, όμως καμία από τις χώρες της Ε.Ε. δεν τους δέχεται και έτσι γυρίζουν σε κάποια χώρα του ανατολικού μπλοκ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου