ΤΟΠΙΚΑ

Αφιέρωμα τιμής στον κορυφαίο Θανάση Φάμπα

αφιέρωμα-τιμής-στον-κορυφαίο-θανάση-φ-851206

Το έργο και η πολυετής εικαστική προσφορά ενός διακεκριμένου πνευματικού τέκνου του Λαύκου, κυριαρχούν στο ημερολόγιο που εξέδωσε πρόσφατα ο Δήμος Σηπιάδος για τη νέα χρονιά. Η φετινή έκδοση είναι τιμής ένεκεν αφιερωμένη στο «Φάμπειο Μουσείο» και τον διαπρεπή ζωγράφο Θανάση Φάμπα, ο οποίος έχει προσφέρει στην γενέτειρά του, το Λαύκο, 150 ζωγραφικά και γλυπτά έργα που φέρουν την σφραγίδα της καλλιτεχνικής του ευαισθησίας. Με αφορμή την έκδοση του ημερολογίου του 2010, οι συντελεστές παραχώρησαν χθες συνέντευξη Τύπου, τονίζοντας ότι γίνεται παράλληλα αναφορά στο Μουσείο Φιλάρετου στο Προμύρι, το νέο Μουσείο του αλευρόμυλου Φάππα στο Λαύκο, αλλά και την ιστορική τουλούμπα του Λαύκου, σημείο αναφοράς μιας άλλης εποχής, που έχει αναπαλαιωθεί, προς όφελος των μεταγενέστερων.
Ο δήμαρχος Σηπιάδος κ. Βακούλας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «φέτος για πρώτη φορά αφιερώνουμε το ημερολόγιο του Δήμου Σηπιάδος στα Μουσεία που δημιουργήθηκαν από το 2003 και εντεύθεν, ξεκινώντας από το «Φάμπειο Μουσείο», έναν χώρο αφιερωμένο αποκλειστικά και μόνο στα έργα του Θανάση Φάμπα, που περιλαμβάνουν πίνακες ζωγραφικής, χαρακτικά, εκδόσεις, προπλάσματα και στον περιβάλλοντα χώρο υπάρχουν γλυπτά φτιαγμένα από ντόπιο μάρμαρο. Θελήσαμε, προσέθεσε ο κ. Βακούλας, με αυτό το ημερολόγιο να αποδώσουμε φόρο τιμής σε έναν παγκόσμιο καλλιτέχνη, που τιμά την γενέτειρά του και είναι σημείο αναφοράς για το Λαύκο, εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο τις ευχαριστίες μας στον κορυφαίο δημιουργό, το έργο του οποίου είναι γνωστό και κοσμεί διάσημες πινακοθήκες και ιδιωτικές συλλογές ανά τον κόσμο».
Παίρνοντας τον λόγο ο «μαέστρος» των χρωμάτων Θανάσης Φάμπας, ανέφερε ότι η καλλιτεχνική του ζωή μετράει πάνω από 60 χρόνια και παρότι έχει αγγίξει τα 87 χρόνια, όπως είπε χαρακτηριστικά, εντούτοις, εξακολουθεί να ζωγραφίζει με τον ίδιο πάντα ενθουσιασμό. «Εκανα το πρώτο μου σχέδιο, μερικά λουλούδια, όταν ήμουν μικρός. Δεν ήξερα, ομολόγησε με συγκίνηση, ότι θα ανθούσε αυτή η προσφορά μου στο χώρο της τέχνης». Ο Θανάσης Φάμπας, που σε δύσκολους καιρούς δεν δίστασε να αφήσει τον χρωστήρα, πιάνοντας το ντουφέκι προκειμένου να προασπίσει τα δίκαια και την λευτεριά της πατρίδας του, ομολογεί με περισσή ταπεινοφροσύνη «με συγκινεί το γεγονός ότι οι φιλότεχνοι εκτιμούν την τέχνη μου και το έργο μου, που έχει γίνει αποδεκτό από προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών. Κανένας δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι ένας ζωγράφος πήρε το όπλο στο χέρι. Ημουν καπετάνιος σε δύσκολα χρόνια και ήμουν ένας από αυτούς που μπήκαν στο Βόλο ως ελευθερωτές» προσέθεσε, ανατρέχοντας σε μνήμες της ζωής του.
Το έργο του Θανάση Φάμπα, ο διαγωνισμός και το Εργαστήρι Ζωγραφικής για παιδιά που διοργάνωσε ο Δήμος Σηπιάδος, το μνημείο των εκτελεσμένων παλικαριών από το Λαύκο αποτελούν σημεία αναφοράς της συγκεκριμένης περιοχής και δίνουν το στίγμα αλλά και το πολιτιστικό προφίλ του Δήμου Σηπιάδος, που προβάλλουν ανάγλυφα μέσα από το ημερολόγιο του 2010, το οποίο σχεδίασε η Σίσσυ Θεοφυλακτοπούλου. Το πλούσιο φωτογραφικό υλικό, οι θεματικές ενότητες και οι χρηστικές πληροφορίες που δίνονται παράλληλα, συνθέτουν μια συνολική εικόνα της περιοχής όπου παραμένει ζωντανός ο μύθος του Πηλέα και της Θέτιδας, αποτελώντας την ιστορική βάση για την σύγχρονη εξέλιξη.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου