ΤΟΠΙΚΑ

Τελικά νίκησε η νηφαλιότητα

τελικά-νίκησε-η-νηφαλιότητα-851206

Ηχηρό μήνυμα έστειλαν χθες το μεσημέρι οι μαθητές και οι φοιτητές του Βόλου για την άδικη δολοφονία του Αλέξη, ενώ καταδίκασαν τα επεισόδια που έλαβαν χώρα την Κυριακή το βράδυ στο κέντρο της πόλης.
Από τις 12 χθες το μεσημέρι άρχισαν να συγκεντρώνονται στην Πλατεία Ελευθερίας οι μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων Βόλου αλλά και οι φοιτητές και Καθηγητές προκειμένου να διαδηλώσουν για την δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου.
Οι μαθητές και οι φοιτητές με πανό κατευθύνθηκαν από την οδό Γαλλίας και πέρασαν από την Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας χωρίς να υπάρχει δύναμη των ΜΑΤ. Οι διαδηλωτές με συνθήματα έκλεισαν για λίγη ώρα την οδό Δημητριάδος και κατευθύνθηκαν στην οδό Ιάσονος, ενώ η πορεία ολοκληρώθηκε στην Πλατεία Ελευθερίας.
Μιλώντας για το μήνυμα της χθεσινής κινητοποίησης ο Χρήστος Καζιλάρης, μέλος του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Βόλου, επεσήμανε: «Το ΣΑΣΒ καταδικάζει κάθε μορφή βίας και δε συμμετέχει σ’ αυτές», αναφερόμενος στα επεισόδια που έλαβαν χώρα το βράδυ της Κυριακής στο Βόλο μετά την ολοκλήρωση της πορείας των φοιτητών.
Ο ίδιος σχολίασε πως «το πανό μας είχε σταματήσει στην Πλατεία Ελευθερίας, οπότε δεν υπήρχε κανένας μαθητής στα επεισόδια. Οι μαθητές θέλουν να δείξουν πως διαδηλώνουν ειρηνικά και δεν έχουν καμία σχέση με τα επεισόδια. Θέλουμε να φωνάξουμε πως από δω και πέρα δεν θα υπάρχει άλλος νεκρός».
Οι διαδηλωτές περίμεναν αρκετή ώρα στην Πλατεία Ελευθερίας πριν ξεκινήσουν την πορεία, καθώς από τις 23 προσαγωγές που έγιναν το βράδυ της Κυριακής, οι τρεις πολίτες, οι δύο εξ αυτών μαθητές, οδηγήθηκαν χθες το μεσημέρι στην Εισαγγελία. Απαίτηση των διαδηλωτών ήταν να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι συλληφθέντες και παρέμειναν στο χώρο μέχρι να απαγγελθούν κατηγορίες στους κρατούμενους. Να σημειωθεί πως στη χθεσινή πορεία συμμετείχε η ΕΛΜΕ Μαγνησίας, το Δίκτυο για Κοινωνικά και Πολιτικά Δικαιώματα, ο ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας και άλλοι κοινωνικοί και πολιτικοί φορείς.
Στο μεταξύ χθες υπό κατάληψη τελούσαν χθες 34 σχολεία Γυμνάσια και Λύκεια σε όλη τη Μαγνησία.

Πορεία της Κυριακής
Ειρηνικά διαδήλωσαν το απόγευμα της Κυριακής οι φοιτητές και οι φορείς στους δρόμους του Βόλου στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Ωστόσο σημειώθηκαν μικρά επεισόδια αμαυρώνοντας τη μνήμη του 15χρονου. Ορισμένοι διαδηλωτές έβαλαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων, ενώ ξεκίνησαν και πετροπόλεμο με τις αστυνομικές δυνάμεις, που έκαναν αισθητή την παρουσία τους με την ισχυρή τους δύναμη.
Σε κάποια στιγμή των επεισοδίων πετάχτηκαν δακρυγόνα, τα οποία πανικόβαλαν τους περαστικούς, αλλά και φοιτητές που βρίσκονταν μέσα στο κτήριο Παπαστράτος.
Μάλιστα οι φοιτητές που βρέθηκαν μέσα στο Πανεπιστήμιο προσπάθησαν να βρουν τρόπους διαφυγής και έσπασαν κάποια γραφεία καθηγητών, προκειμένου να πάρουν αέρα από τα παράθυρα.
Στην Αστυνομική Διεύθυνση βρέθηκε το βράδυ της Κυριακής και ο κ. Ζουμπουλάκης, ο οποίος ήθελε να ενημερωθεί εάν μέσα στις προσαγωγές ήταν και φοιτητές. Ο ίδιος ζήτησε να μην καταπατηθεί το άσυλο, ενώ μετά από τις 12 το βράδυ αφέθηκαν ελεύθεροι οι 20 διαδηλωτές, αφού εξακριβώθηκαν τα στοιχεία τους.
Τέλος θα πρέπει να σημειωθεί πως τα επεισόδια ήταν μικρής έντασης και δεν θύμιζαν σε τίποτα τον περσινό Δεκέμβρη.

Ανακοινώσεις για τις προσαγωγές
Ο ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας με ανακοίνωσή του καταγγέλλει την ασφυκτική, όπως τονίζει, ατμόσφαιρα αστυνομοκρατίας που επικρατούσε το βράδυ της Κυριακής στο Βόλο και χαιρετίζει τους χιλιάδες πολίτες που συμμετείχαν στην πορεία για τη συμπλήρωση ενός έτους από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου.
Η οργάνωση Βόλου του ΚΚΕ(μ-λ) με επιστολή της καταδίκασε την παραβίαση του Πανεπιστημιακού Ασύλου με τη ρίψη δακρυγόνων και ασφυξιογόνων μέσα στο χώρο του πανεπιστήμιου, τις προσαγωγές και τις συλλήψεις νέων από τις δυνάμεις των ΜΑΤ και της Ασφάλειας.
Παράλληλα με επιστολή του το Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα απαιτεί την άμεση απελευθέρωση όλων των συλληφθέντων. Καλεί τους εργαζόμενους την νεολαία και τις πολιτικές οργανώσεις της Αριστεράς να πλαισιώσουν τα συλλαλητήρια και να σπάσουν την κρατική τρομοκρατία. Τέλος, το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα καλεί τους πολίτες σε συγκέντρωση αλληλεγγύης προς τους δικαζόμενους διαδηλωτές την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου, στη 1 μετά το μεσημέρι στο Δικαστικό Μέγαρο Βόλου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου