ΤΟΠΙΚΑ

Στον «πάγο» η ειδική αγωγή ~ Δεν έχουν προσληφθεί εκπαιδευτικοί

στον-πάγο-η-ειδική-αγωγή-δεν-έχουν-π-307768

Δεν έχουν προσληφθεί εκπαιδευτικοί, ενώ το 10 – 15% των μαθητών έχει γνωμάτευση για φοίτηση σε τμήματα ένταξης

Στον «πάγο» η ειδική αγωγή στη Μαγνησία. Τμήματα ένταξης στα σχολεία δεν λειτουργούν, παράλληλη στήριξη δεν υπάρχει, ενώ τα ειδικά σχολεία λειτουργούν με μεγάλες ελλείψεις εις βάρος του μαθητικού πληθυσμού με ανάγκες. Σήμερα, εκτιμάται βάσει των καταγραφών από το ΚΕΔΔΥ ότι το 10% έως 15% των μαθητών χρήζει στήριξης, ωστόσο από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, η ειδική αγωγή έχει μπει στον αυτόματο πιλότο.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Αύριο, Σάββατο, στις 12 το μεσημέρι, στο Χατζηγιάννειο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Λάρισας θα συνεδριάσει η Ενωση Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής και ο Σύλλογος Αναπληρωτών Καθηγητών Ειδικής Αγωγής. Στη συνεδρίαση θα συμμετέχουν και εκπαιδευτικοί από τη Μαγνησία, που δύο εβδομάδες μετά το πρώτο σχολικό κουδούνι εξακολουθούν να βρίσκονται έξω από τα σχολεία.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή ειδικής αγωγής, κ. Μιχάλη Σκρίμπα, οι ανάγκες στην ειδική αγωγή είναι δεδομένες. Περίπου το 10% έως 15% των μαθητών χρήζει εκπαιδευτικής στήριξης. Ωστόσο λίγα είναι τα σχολεία που έχουν συστήσει τμήματα ένταξης για μαθητές με διαπιστωμένη από το ΚΕΔΔΥ δυσλεξία για παράδειγμα που χρειάζονται ειδική εκπαιδευτική φροντίδα για να ανταπεξέλθουν στο σχολείο.

Οπως υπογραμμίζει όσα τμήματα ένταξης έχουν ιδρυθεί στα σχολεία δεν λειτουργούν, παρά ελάχιστα στα οποία συμπληρώνουν ωράριο εκπαιδευτικοί γενικής παιδείας.

Παράλληλες στηρίξεις μέσα στις σχολικές αίθουσες τόσο της Πρωτοβάθμιας όσο και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δεν γίνονται, με αποτέλεσμα μαθητές που έχουν ανάγκη από το δικό τους εξειδικευμένο δάσκαλο να μένουν πίσω στα μαθήματα.

Την ίδια ώρα, τα σχολεία ειδικής αγωγής στο νομό υπολειτουργούν ελλείψει εκπαιδευτικών.

Κι όμως μέχρι στιγμής δεν έχουν βγει ούτε οι πίνακες των αναπληρωτών ειδικής αγωγής. «Τελευταία ενημέρωση που έχουμε είναι ότι οι πίνακες θα βγουν στο τέλος της επόμενης εβδομάδας», σχολίασε ο κ. Σκρίμπας. Οι πρώτες προσλήψεις εκπαιδευτικών για να ξεκινήσει να λειτουργεί η ειδική αγωγή δεν αναμένονται πριν από τις αρχές Οκτωβρίου.

Κι όμως σύμφωνα με τον κ. Σκρίμπα, βάσει Νόμου οι προσλήψεις στην ειδική αγωγή πρέπει να προηγούνται της γενικής παιδείας. Δυστυχώς, η ειδική αγωγή μπαίνει σε δεύτερη προτεραιότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου