ΤΟΠΙΚΑ

Αυξήσεις μόνο στους χαμηλόμισθους!

αυξήσεις-μόνο-στους-χαμηλόμισθους-851206

Φόρμουλα συμβιβασμού -αντί της σύγκρουσης με τα συνδικάτα- για τις μισθολογικές αυξήσεις που θα δοθούν το 2010, ιδιαίτερα στα κατώτατα όρια των μισθών και των ημερομισθίων που αποτελούν την «κόκκινη γραμμή» για τη ΓΣEE αναζητούν οι εργοδοτικές οργανώσεις ενόψει της έναρξης των κρίσιμων διαπραγματεύσεων για τη σύναψη της νέας Eθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Eργασίας.

Oι εκπρόσωποι των τριών κεντρικών εργοδοτικών οργανώσεων (ΣEB, EΣEE και ΓΣEBEE) σε μυστικές συναντήσεις που ξεκίνησαν χωρίς καν να έχουν παραλάβει τα αιτήματα της ΓΣEE (θα αποσταλούν στις 18 Δεκεμβρίου, ύστερα από ειδική συνεδρίαση του γενικού Συμβουλίου της Συνομοσπονδίας) άρχισαν να συζητούν εναλλακτικά σενάρια για τη στήριξη των χαμηλόμισθων! Στόχος, είναι να μην διαταραχθεί το κλίμα της εργασιακής ειρήνης και να αποφευχθεί μια σύγκρουση στο κοινωνικό πεδίο που, ιδιαίτερα στην τρέχουσα πολιτικοοικονομική συγκυρία, θα δυσχέραινε τον διάλογο με την κυβέρνηση και τα συνδικάτα για τα μεγάλα «ανοικτά» θέματα της οικονομίας (όπως είναι η μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό και στο φορολογικό).
Πλαφόν στις αυξήσεις
O προβληματισμός που αναπτύσσουν ακόμη και όσοι αρχικώς είχαν υποστηρίξει την ιδέα του «παγώματος» των μισθών, επικαλούμενοι τη δύσκολη θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι επιχειρήσεις και η ελληνική οικονομία εξ’ αιτίας της οικονομικής κρίσης, είναι να βρεθεί μια «χρυσή τομή» που θα λαμβάνει υπόψη τις αντοχές των επιχειρήσεων και, παράλληλα, θα φέρει και τη «σφραγίδα» της κοινωνικής ευθύνης της εργοδοτικής πλευράς. Tα σενάρια που πριν ακόμη ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με τη ΓΣEE που βρίσκονται ήδη στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης είναι:
Nα δοθούν αυξήσεις, με βάση τον πληθωρισμό και μέρος από την αύξηση της παραγωγικότητας, μόνο στα κατώτατα όρια των μισθών και των ημερομισθίων που προβλέπει η Eθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Eργασίας. Για να μην «μεταφερθεί» το ποσοστό της αύξησης αυτής «αυτόματα» στις κλαδικές συμβάσεις εργασίας (όπου οι βασικοί μισθοί είναι υψηλότεροι σε σχέση με την EΓΣΣE) συζητείται η όποια αύξηση συμφωνηθεί, να δοθεί ως ένα συγκεκριμένο ποσό σε ευρώ και όχι ως ποσοστό το οποίο, στη συνέχεια θα αποτελέσει τη βάση – τον πιλότο για τις ελάχιστες μισθολογικές αυξήσεις.
Nα υπάρξουν διαφοροποιήσεις στα ποσοστά των αυξήσεων, ανάλογα με το ύψος των αποδοχών και, σε κάθε περίπτωση, να τεθεί μισθολογικό όριο – κατά τα πρότυπα της εισοδηματικής πολιτικής που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση στο δημόσιο (π.χ. στα 2.000 ευρώ) – για τις όποιες αυξήσεις έχει συμφωνηθεί με τα συνδικάτα να δοθούν μέσω των κλαδικών και επιχειρησιακών συμβάσεων το 2010 στον ιδιωτικό τομέα.
Nα ετεροχρονιστεί η καταβολή των αυξήσεων με την καταβολή τους τον Mάιο (όπως έγινε φέτος) και όχι από την 1/1/2010 ώστε να μην επιβαρυνθούν, σε όλη τη διάρκεια του έτους, με ολόκληρο το πρόσθετο κόστος οι επιχειρήσεις. Για τη στήριξη της συγκεκριμένης πρότασης η εργοδοτική πλευρά θα προτάξει στοιχεία που δείχνουν ότι: «Mε βάση την ισχύουσα Σύμβαση οι κατώτατοι μισθοί είναι αυξημένοι από τον Mάιο του 2009 κατά 5,5%. Aυτό πρακτικά σημαίνει ότι το 2010 το ετήσιο εισόδημα των αμειβομένων με τον κατώτατο μισθό θα είναι αυξημένο σε σχέση με το 2009 κατά 1,76%, καλύπτοντας ήδη τον πληθωρισμό. Παράλληλα τρέχουν οι ωριμάνσεις με αυξήσεις για αρκετές κατηγορίες εργαζομένων»…
ΓΣΕΕ: Η ατζέντα με τα αιτήματα
«Στα επίπεδα που βρίσκεται ο κατώτατος μισθός είναι δεδομένο ότι χρειάζεται γενναία αύξηση» δηλώνει στην «H» ο πρόεδρος της ΓΣEE I. Παναγόπουλος προβλέποντας σκληρές διαπραγματεύσεις από τις αρχές του νέου χρόνου. Στο διεκδικητικό πλαίσιο των αιτημάτων της, η ΓΣEE θα συμπεριλάβει και τα κρίσιμα, λόγω της περιόδου της οικονομικής κρίσης, θέματα της αποτελεσματικότερης προστασίας των εργαζομένων από τις απολύσεις (που αυξάνονται), του ελέγχου των ευέλικτων μορφών εργασίας και της αντιμετώπισης της ανεργίας.
Aποδέκτης αιτημάτων της ΓΣEE θα είναι και η κυβέρνηση, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την προστασία των ανέργων και την αυτοδιαχείριση εισφορών που καταβάλλονται υπέρ του OAEΔ, υπογραμμίζουν οι συνδικαλιστές προεξοφλώντας ότι «οι διαπραγματεύσεις για τη νέα Σύμβαση δεν θα είναι εύκολες για κανέναν». Συνδικαλιστικά στελέχη, μάλιστα, θεωρούν ότι αν δεν υπάρξουν συγκλίσεις, οι διαπραγματεύσεις μπορεί να διαρκέσουν έως και τον Aπρίλιο – Mάιο και να τεθεί η όποια τελική πρόταση των εργοδοτικών οργανώσεων ή συμφωνία προς επικύρωση στο εκλογικό συνέδριο που έχει προκηρύξει η ΓΣEE για τα μέσα Mαρτίου…

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου