ΤΟΠΙΚΑ

Στην μνήμη του Αρχάγγελου….

στην-μνήμη-του-αρχάγγελου-851206

Αφιερωμένη στον αξέχαστο Νίκο Ξυλούρη είναι η μουσική βραδιά που θα “φιλοξενηθεί” σήμερα, Τετάρτη 21 Μαρτίου στις 10.30 το βράδυ στην σκηνή του “Μαγικού Αυλού”. Ο Νεκτάριος Χατζηδάκης (λαούτο, τραγούδι), ο Παναγιώτης Γκότσης (λύρα) και ο Μιχάλης Μπακάλης( κρουστά), θα μας ταξιδέψουν στα τραγούδια του αξέχαστου Νίκου Ξυλούρη και τους σημαντικότερους σταθμούς της Κρητικής μουσικής, με την ευγενική στήριξη του heart fm 105,1.
Ο “Αρχάγγελος της μουσικής”, όπως τον χαρακτηρίζουν, γεννήθηκε στα Ανώγεια το 1936 σε μία κλασική κρητική οικογένεια. Εκεί ψηλά θα μεγαλώσει με την κρητική παραδοσιακή μουσική και τον ήχο της λύρας να τον μαγεύει. Αρχισε να παίζει από πολύ νωρίς λύρα και ήδη στα δεκαπέντε του χρόνια έπαιζε με μεγάλη επιτυχία. Οι γονείς του, με προτροπή του δασκάλου που βλέπει το ταλέντο του, αγοράζουν μία καινούργια λύρα και αυτός αρχίζει να παίζει σε γλέντια, πανηγύρια και γάμους.
Σε ένα τέτοιο γλέντι, στο Βενεράτο το 1958, γνώρισε την μέλλουσα γυναίκα του, την Ουρανία. Ερωτεύονται και κλέβονται. Μαζί θα αποκτήσουν δύο παιδιά, τον Γιώργο και την Ρηνιώ. Έζησαν μαζί όλη του την ζωή και πάντα αγαπημένοι πάλεψαν την δύσκολη αρρώστια του.
Το 1969 μετά από συμβουλή της εταιρείας του, της Columbia, ανεβαίνει στην Αθήνα για να τραγουδήσει σε νυκτερινά κέντρα. Εκεί θα τον γνωρίσει όχι μόνο ο κόσμος της Αθήνας αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας. Ο κόσμος θα αγαπήσει τον Ξυλούρη και μαζί του την κρητική μουσική.
Τραγούδησε μεγάλες επιτυχίες όπως “Στο πρώτο βήμα της ζωής”, “Καλημερίζω το στενό”, “Πάψε να ζείς με όνειρα” και άλλα. Μαζί με τον Γιάννη Μαρκόπουλο θα πει τα “Ριζίτικα” και την “Ιφιγένεια” . Το 1980, στις 8 Φεβρουαρίου, η επάρατη νόσος θα τον νικήσει σε ηλικία 44 μόλις ετών, στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο του Πειραιά. Ο Νίκος Ξυλούρης, είχε προφητέψει με τρόπο συγκλονιστικό τον θάνατό του, όπως αποδεικνύεται μέσω του τετράστιχου: “Μια μέρα μια Παρασκευή / θα πέσω να πεθάνω/ και μια Λαμπρή θ αναστηθώ / από το χώμα απάνω”.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου