ΤΟΠΙΚΑ

Πρόκειται για διαδήλωση, όχι για πολεμική σύρραξη

πρόκειται-για-διαδήλωση-όχι-για-πολεμ-851206

Γράφαμε χθες για τη βία, την «επίσημη» και την «παράνομη», με αφορμή τις προειδοποιήσεις ότι δεν θα επιτραπεί επανάληψη των περσινών επεισοδίων στη διάρκεια των σημερινών εκδηλώσεων μνήμης για την επέτειο δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Όπως γράφαμε προχθές για τη θωράκιση των τραπεζικών καταστημάτων, για τον ίδιο λόγο.
Σήμερα είναι οι πορείες και οι διαδηλώσεις. Οργανωμένες από μαθητές και φοιτητές και μαζικούς φορείς. Πρόθεση των διοργανωτών η ειρηνική εκδήλωση της οργής για τη δολοφονία και του αιτήματος για να μην επαναληφθούν ανάλογα φαινόμενα. Δεν μπορείς φυσικά να αποκλείσεις τις διαφορετικές προθέσεις άλλων ομάδων, που εκμεταλλεύονται κάθε ευκαιρία για μπάχαλο. Ούτε τη στάση των παραιτημένων της «επανάστασης», που αναζητούν άλλοθι ύπαρξης μέσα από την παρώθηση των νέων σε πράξεις που οι ίδιοι δεν τόλμησαν ποτέ.
Άλλο όμως το «δεν αποκλείω» και άλλο το «θεωρώ βέβαιο» και αναλόγως στήνω το σκηνικό. Διότι από χθες στο Βόλο (σε μεγαλύτερο βαθμό στην Αθήνα) το σκηνικό τη σύγκρουσης έχει στηθεί. Δυστυχώς, όχι με ευθύνη των διοργανωτών της σημερινής και της αυριανής διαδήλωσης.
Μετά από καιρό στις κεντρικές οδικές αρτηρίες εμφανίσθηκαν «Ζητάδες» να κόβουν βόλτες με τις μηχανές τους. Οι οδικές προσβάσεις προς το κτήριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης αποκλείστηκαν. Η παρουσία των αστυνομικών (πολλοί από τους οποίους ίσως δεν συγχωρούν ότι ανακλήθηκαν οι άδειές τους) εμφανής σε όλους. Περπατάς στην πόλη και αντιλαμβάνεσαι ότι η ατμόσφαιρα μυρίζει μπαρούτι. Εμπλουτισμένο από την επίσημη άδεια για δράση που δόθηκε μέσω των υπουργικών δηλώσεων στη Βουλή. Εχοντας στην απέναντι πλευρά στην πλειοψηφία τους πιτσιρικάδες μαθητές με το αίμα να βράζει, το θυμικό να κυριαρχεί και τη διάθεση αντιπαράθεσης με την «εξουσία» να παραμερίζει τη λογική χάριν του αυθόρμητου. Εστω και αν οι «απέναντι» αστυνομικοί δεν είναι ακριβώς η εξουσία της αντιπαράθεσης. Ασχετο αν κάποιοι το βλέπουν έτσι.
Αν γίνει το απευκταίο και δεν λείψουν τα επεισόδια, οι ευθύνες θα πέσουν στους διαδηλωτές συλλήβδην και όχι στο μπαρουτιασμένο κλίμα που έχει δημιουργηθεί. Μόνο που με τέτοιο κλίμα, αν γίνουν επεισόδια, αυτά δεν θα έχουν σχέση με τα αντίστοιχα περσινά. Μακάρι να λείψουν. Εδώ μένει να δείξουν τη «μαγκιά» τους οι διοργανωτές. Να διαδηλώσουν ειρηνικά, να περάσουν το μήνυμά τους σε όλη την κοινωνία, εκθέτοντας όσους, από όποια πλευρά, αντιμετωπίζουν κάθε διαδήλωση ως πολεμική σύρραξη.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου