ΤΟΠΙΚΑ

Μια κλίκα νέμεται το δημόσιο χρήμα

μια-κλίκα-νέμεται-το-δημόσιο-χρήμα-851206

Κριτική στην κυβέρνηση, με αφορμή τις χθεσινές ανακοινώσεις του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργου Αλογοσκούφη και του υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Σάββα Τσιτουρίδη, άσκησε το ΠΑΣΟΚ, σε συνέντευξη Τύπου της υπεύθυνης Οικονομίας του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του κόμματος Β.Παπανδρέου και της υπεύθυνης Απασχόλησης και Κοινωνικής Ασφάλισης Μ.Δαμανάκη.
Το ΠΑΣΟΚ ζήτησε την τοποθέτηση του πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή απέναντι στον υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας. «Καλύπτει ο κ.Καραμανλής τον κ. Τσιτουρίδη; Αυτή η τοποθέτηση είναι για το ΠΑΣΟΚ το μείζον θέμα», είπε η κ.Δαμανάκη, ερωτηθείσα εάν το ΠΑΣΟΚ ζητάει την παραίτηση του υπουργού Απασχόλησης. Η κ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση για ανοχή και ανέφερε ότι μέσω «κομματικών στελεχών που έχει διορίσει, έχει συμβάλει στη δημιουργία κλίκας ανθρώπων που νέμονται το δημόσιο χρήμα».
Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ επισήμαναν ότι στις υποθέσεις των ομολόγων του ΤΕΑΔΥ και της εταιρίας Ακρόπολις, καθώς και του «κρυφού» ομολόγου, “η κυβέρνηση επιδίδεται σε επιχείρηση κουκουλώματος και συμψηφισμού χωρίς να δίνει απάντηση στα ερωτήματα που έχουν τεθεί”, υπογραμμίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ θα απαιτήσει να δοθεί φως στις δυο αυτές υποθέσεις, καθώς θεωρεί ότι πρόκειται για “κλοπή του ιδρώτα των εργαζομένων”.
“Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ψεύδεται και παραπληροφορεί τον ελληνικό λαό ότι και επί ΠΑΣΟΚ υπήρχαν κρυφά ομόλογα. Επί ΠΑΣΟΚ το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έκανε δάνεια, απλά εξέδιδε ομόλογα, αλλά ήταν απλά ομόλογα, δηλαδή σταθερού ή κυμαινόμενου επιτοκίου και όλα είναι καταγεγραμμένα στο ειδικό κεφάλαιο του προϋπολογισμού που αναφέρεται στα εξωτερικά δάνεια για αμυντικούς σκοπούς”, ανέφερε η κ.Παπανδρέου.
H κ. Παπανδρέου κάλεσε ξανά την κυβέρνηση να απαντήσει, μεταξύ άλλων, στο ερώτημα γιατί το Υπουργείο Οικονομικών επιλέγει να προχωρήσει σε έκδοση ειδικών ομολόγων παρακάμπτοντας τον ΟΔΔΗΧ, που κατά νόμο είναι ο αρμόδιος οργανισμός διαχείρισης του χρέους και έχει το κατάλληλα εξειδικευμένο προσωπικό, και γιατί επιλέγει να προχωρήσει σε έκδοση ομολόγων με ειδικούς όρους σε απευθείας συναλλαγή με μια Τράπεζα μόνο, αντί της συνηθισμένης διαδικασίας πρόσκλησης ενός αριθμού Τραπεζών.
Η κ.Δαμανάκη ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να συζητήσει τις βελτιώσεις του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου, που προτείνει η κυβέρνηση με καθυστέρηση τριών ετών, για τη διαχείριση των αποθεματικών των Ταμείων και κάλεσε την κυβέρνηση να ενεργοποιήσει άμεσα την Επιτροπή, η οποία προβλέπεται και στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο, με την συμμετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος και εκπροσώπων συνδικάτων, ενώ τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ σκέφτεται και τη δημιουργία ανεξάρτητης αρχής για την λειτουργία των ταμείων.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου