ΤΟΠΙΚΑ

Ερχονται έλεγχοι για τα κοινωφελή

ερχονται-έλεγχοι-για-τα-κοινωφελή-311688

Μετά από καταγγελίες ότι δεν τηρείται η εργατική νομοθεσία από τους ΟΤΑ

Ερχονται έλεγχοι από το ΣΕΠΕ για την κοινωφελή εργασία. Οι διαμαρτυρίες εργαζομένων ότι δεν τηρούνται οι όροι του προγράμματος σε ορισμένους Δήμους ενεργοποιούν τα αντανακλαστικά του Υπουργείου Εργασίας που ζητά την παρέμβαση του ΣΕΠΕ για το πρόγραμμα.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Τη διενέργεια άμεσων ελέγχων, σε όλους τους Δήμους της Μαγνησίας που απασχολούν ανέργους σε Κοινωφελή Εργασία ζήτησε με επιστολή που απέστειλε προς τον Ειδικό Γραμματέα του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ), η Γενική Γραμματέας Διαχείρισης Κοινοτικών και άλλων πόρων του Υπουργείου Εργασίας.

Αφορμή για την παρέμβαση του Υπουργείου αποτέλεσε σειρά καταγγελιών τις οποίες δέχθηκαν από ωφελουμένους, οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας. Οι κατηγορίες αφορούσαν συστηματικές παραβιάσεις των όρων του προγράμματος αλλά και της εργατικής νομοθεσίας από Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Παρότι όμως το υπουργείο Εργασίας απέστειλε προς τους ΟΤΑ διευκρινιστικές εγκυκλίους, οι παραβάσεις συνεχίστηκαν κυρίως από υπηρεσίες δήμων, όπως είναι τομείς της καθαριότητας και άλλων παραδοσιακών υπηρεσιών όπου απορροφούνται ως συμβασιούχοι οι ωφελούμενοι του προγράμματος Κοινωφελούς απασχόλησης.

Στην ίδια εγκύκλιό του το υπουργείο Εργασίας αναγνωρίζει ότι οι εργαζόμενοι στα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας οι οποίοι υπέστησαν εργατικό ατύχημα συνεχίζουν να αμείβονται χωρίς καμία διακοπή και χωρίς υποχρέωση να αναπληρώσουν τις ημέρες κατά τις οποίες απουσιάζουν λόγω του εργατικού ατυχήματος από τη θέση που έχουν τοποθετηθεί.

Επίσης σύμφωνα με το Υπουργείο σε καμία περίπτωση δεν αναστέλλονται οι ευθύνες και οι υποχρεώσεις των επιβλεπόντων φορέων, καθώς και οι θεμελιώδεις έννοιες της εργατικής νομοθεσίας και της προστασίας των εργαζομένων -δηλαδή- ότι και οι εργαζόμενοι των προγραμμάτων έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους υπόλοιπους εργαζόμενους (άδειες κανονικές και αναρρωτικές, μέσα ατομικής προστασίας κ.λ.π.) και τέλος ότι οι εργαζόμενοι στα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας (5μήνα) ακολουθούν το ίδιο ωράριο με το μόνιμο προσωπικό.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου