ΤΟΠΙΚΑ

Σπεύδουν στο Κοινωνικό Φροντιστήριο

σπεύδουν-στο-κοινωνικό-φροντιστήριο-311708

Η απουσία περισσότερων εθελοντών καθηγητών, περιορίζει τους ωφελούμενους μαθητές σε 120

Εάν η ζήτηση θέσεων στο Κοινωνικό Φροντιστήριο Βόλου μπορούσε να αποτυπωθεί σε μια εικόνα, η ουρά των ενδιαφερομένων γονέων για δωρεάν εκπαιδευτική υποστήριξη των παιδιών τους, θα ξεπερνούσε τις αντίστοιχες καλοκαιρινές έξω από τα ΑΤΜ των τραπεζών.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

«Καμία σχέση με πέρυσι. Μιλάμε για ένα τεράστιο ενδιαφέρον, για μια ζήτηση πολλών ωρών εκπαιδευτικής στήριξης στην οποία δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε καθώς δεν υπάρχουν τόσοι εθελοντές καθηγητές», αναφέρει η Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Καθηγητών Εθελοντών κα Αμαλία Κορδάτου, Φιλόλογος, εθελόντρια και η ίδια διδάσκουσα στο Κοινωνικό Φροντιστήριο Βόλου.

Από τα στοιχεία του Κοινωνικού Φροντιστηρίου Βόλου προκύπτει πως ενώ η ζήτηση έχει εκτιναχθεί σε πρωτοφανή επίπεδα, η εθελοντική προσφορά εκπαιδευτικών δεν ήταν δυνατόν να ακολουθήσει την πορεία των αιτήσεων.

«Δεν έχουμε όσους καθηγητές θα θέλαμε για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες. Μας λείπουν εκπαιδευτικοί του πρακτικού κλάδου όπως μαθηματικοί, φυσικοί, χημικοί, βιολόγοι και γενικά για να καλυφθούν οι εκατοντάδες αιτήσεις θα έπρεπε να έχουμε περισσότερους εθελοντές. Σήμερα είμαστε 35 εκπαιδευτικοί και οι μαθητές 120. Ανάλογα με τον ελεύθερο χρόνο του κάθε εθελοντή καθηγητή, καταρτίζεται το πρόγραμμα με τις προϋποθέσεις που ισχύουν σε κάθε φροντιστήριο αναφορικά με τον μέγιστο αριθμό μαθητών ανά τμήμα κ.α.

Αλλος συνάδελφος μπορεί να προσφέρει εθελοντικά δύο ώρες την εβδομάδα , άλλοι φτάνουν να προσφέρουν και 16 ώρες την εβδομάδα. Εξαρτάται από τους χρόνους του κάθε εθελοντή, ποιες άλλες υποχρεώσεις έχει κ.λπ. Μακάρι να μπορούσαμε να είχαμε περισσότερους συναδέλφους στην ομάδα μας για να ωφελούνται περισσότερες οικογένειες», τονίζει η κα Κορδάτου.

Απώτερος σκοπός της δράσης είναι η κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών των μαθητών, ώστε να καταστεί εφικτή με αξιοπρεπείς όρους η ισότητα στην πρόοδο και την παρεχόμενη παιδεία ενώ κριτήριο ένταξης των ενδιαφερομένων είναι το συνολικό εισόδημα των συνοικούντων με το δικαιούχο, ενώ λαμβάνονται υπόψη παράγοντες όπως η οικογενειακή κατάσταση, τα κοινωνικά προβλήματα, η ανεργία κ.α.

Οι εγγραφές για την εκπαιδευτική χρονιά που άρχισε πριν λίγες ημέρες, ολοκληρώθηκαν στις 10 Σεπτεμβρίου, ενώ οι εγγραφές των μεταλυκειακών μαθητών συνεχίζονται μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου στις εγκαταστάσεις του Κοινωνικού Φροντιστηρίου στον πρώην παιδικό σταθμό Αρίωνα, στο Άσυλο Χιλιαδούς.

Το Κοινωνικό Φροντιστήριο, όπως αναφέρεται και στο προφίλ του στο Fb είναι ένωση εθελοντών εκπαιδευτικών και αναφέρεται στην υποστήριξη των μαθητών της 3ης Λυκείου που θα δώσουν Πανελλήνιες εξετάσεις την επόμενη σχολική χρονιά. Αφορά παιδιά οικογενειών που ανήκουν σε κάποια από τις ευπαθείς ομάδες του Βόλου (γονείς άνεργοι, χαμηλό οικογενειακό εισόδημα) και δεν έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν συστηματικά μαθήματα προετοιμασίας για τις εξετάσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου