ΤΟΠΙΚΑ

Οι διακοπές στο Πήλιο

οι-διακοπές-στο-πήλιο-851206

Οποιο περιοδικό και αν ξεφυλλίσεις, όποιο ένθετο εφημερίδας πανελλαδικής κυκλοφορίας και αν διαβάσεις τις τελευταίες εβδομάδες, θα δεις ότι όλα τα μεγάλα τουριστικά γραφεία των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης συμπεριλαμβάνουν και το Πήλιο ανάμεσα στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς τους για τις ημέρες των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων.
Αυτό σε μία πρώτη ανάγνωση, γιατί με μία πιο προσεκτική ματιά διαπιστώνει κανείς ότι το σύνολο των προορισμών στο Πήλιο τα μεγάλα πρακτορεία ταξιδίων διοχετεύουν τους πελάτες τους σχεδόν μονοπωλιακά στην Πορταριά και τη Μακρινίτσα. Θα πει κάποιος ότι έτσι συμβαίνει εδώ και πολλά χρόνια. Καμία αντίρρηση. Μόνο που το συγκεκριμένο γεγονός πρέπει κάποια στιγμή να προβληματίσει τους φορείς. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι δύο συγκεκριμένες κοινότητες διαθέτουν ένα σημαντικό ξενοδοχειακό δυναμικό που δίνει τη δυνατότητα να ανταπεξέλθουν σε ένα μεγάλο μέρος της ζήτησης. Αυτό όμως από μόνο του αρκεί. Δεν υπάρχουν άλλα ορεινά τουριστικά θέρετρα στο Πήλιο, τα οποία και αυτά με τη σειρά τους θα μπορούσαν να απορροφήσουν ένα σημαντικό μέρος της εγχώριας εορταστικής κίνησης; Δύο είναι οι παράγοντες που μπορεί να αποδώσει κάποιος αυτή την απουσία και άλλων σημαντικών προορισμών του Πηλίου από τον τουριστικό χάρτη των γραφείων ταξιδίων της πρωτεύουσας και της συμπρωτεύουσας. Η έλλειψη μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων για να φιλοξενούν ολόκληρα γκρουπ, αλλά το κυριότερο η έλλειψη ενός σύγχρονου οδικού δικτύου στην περιοχή, εξαιτίας του οποίου η προσβασιμότητα των μεγάλων τουριστικών λεωφορείων είναι δύσκολη έως αδύνατη. Κανείς τουριστικός πράκτορας δεν διακινδυνεύει, για παράδειγμα, ένα τυχόν σοβαρό τροχαίο ατύχημα στα χωριά του Ανατολικού Πηλίου χειμώνα – καλοκαίρι, στους εξαιρετικά στενούς του δρόμους, που περιορίζονται ακόμη περισσότερο λόγω της στάθμευσης των αυτοκινήτων ένθεν και ένθεν και οι οποίοι επιπλέον στερούνται τα απαραίτητα προστατευτικά στηθαία.
Επιπλέον μία απλή ανάγνωση στα προγράμματα εκδρομών από τα μεγάλα τουριστικά γραφεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης αρκεί για να κάνει κάποιος μερικές ακόμη απλές διαπιστώσεις όπως: 1ον) Ότι τα πακέτα, τετραήμερα και πενθήμερα, προς τα χωριά του Πηλίου, είναι τα ακριβότερα από οποιοδήποτε άλλο χειμερινό τουριστικό προορισμό στην Ελλάδα. 2ον) ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε αναφορά για το Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτή η έλλειψη οποιασδήποτε αναφοράς και 3ον) ότι στα συγκεκριμένα τουριστικά προγράμματα γίνεται συχνή αναφορά στις δύο νέες ξενοδοχειακές μονάδες του Βόλου και της Αγριάς, που λειτουργούν τα τελευταία χρόνια στην περιοχή μας και που σηκώνουν, όπως όλα δείχνουν, ένα σημαντικό βάρος του μαζικού τουριστικού ρεύματος στην περιοχή μας και ταυτόχρονα υποδηλώνουν τη διάθεση των τουριστικών πρακτόρων να διοχετεύσουν μεγαλύτερα κύματα πελατών τους σε μονάδες που μπορούν τα λεωφορεία τους να φτάσουν με ασφάλεια και χωρίς προβλήματα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου