ΤΟΠΙΚΑ

Σπουδαίος ο ρόλος του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Βόλου

σπουδαίος-ο-ρόλος-του-ειδικού-δημοτικ-851206

Επί 37 συνεχή χρόνια το εκπαιδευτικό προσωπικό του 1ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου «Οι Κένταυροι» παρέχει εκπαίδευση σε παιδιά με αναπηρίες, δίνοντας όμως βάση στην ένταξή του στο κοινωνικό σύνολο, αλλά και στην ανάδειξη των δεξιοτήτων όλων των μαθητών. Σήμερα, Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρίες το σχολείο υπενθυμίζει πως τα παιδιά με αναπηρίες δεν περιμένουν τη σημερινή ημέρα να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, αλλά το πράττουν καθημερινά στη ζωή τους.
Στο σχολείο σήμερα, σύμφωνα με τον Διευθυντή κ. Κώστα Μπλάνα, φοιτούν 22 μαθητές που εμφανίζουν σημαντικές δυσκολίες μάθησης εξαιτίας αισθητηριακών, νοητικών, γνωστικών και αναπτυξιακών προβλημάτων. Πιο συγκεκριμένα φοιτούν μαθητές που παρουσιάζουν διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές, σύνδρομο Down, αναπηρίες ακοής, σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής, μαθησιακές δυσκολίες και νοητική αναπηρία.
«Προσπαθούμε με τα μαθήματα και το σχεδιασμό που γίνεται αναφορικά με τις ανάγκες του κάθε παιδιού να αναπτύξουμε την σωματική, την κινητική, τη συναισθηματική, κοινωνική και ηθική των μαθητών μας, μέσα σε κλίμα ισοτιμίας, ελευθερίας, ασφάλειας και σεβασμού να αναδείξει το κάθε παιδί την προσωπικότητά του», τόνισε ο κ. Μπλάνας.
Όμως όλα αυτά δεν μπορούν να γίνουν χωρίς το εκπαιδευτικό προσωπικό. Έτσι λοιπόν στο σχολείο εργάζονται στην πρωινή ζώνη επτά εκπαιδευτικοί, ένας ψυχολόγος, μία κοινωνική λειτουργός, μία εργοθεραπεύτρια, μία επιμελήτρια πρόνοιας, ενώ τις γνώσεις τους παρέχουν μία γυμνάστρια, μία μουσικός, μία λογοθεραπεύτρια αλλά και μία νηπιαγωγός για το τμήμα πρώιμης παρέμβασης.
Παράλληλα με τα μαθήματά τους όμως τα παιδιά συμμετέχουν και σε προγράμματα αγωγής υγείας και πολιτισμού, περιβαλλοντικής αγωγής. Τέσσερις από τους μαθητές δραστηριοποιούνται σε πρόγραμμα κολύμβησης στο Κολυμβητήριο της Ν. Ιωνίας, ενώ υπάρχει στενή συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Τμήμα Ειδικής Αγωγής, καθώς φοιτητές επισκέπτονται το σχολείο, εκπονώντας την πρακτική τους άσκηση.
Σε όλες τις προσπάθειες του σχολείου, όπως σημείωσε ο κ. Μπλάνας, αρωγοί και βοηθοί είναι οι γονείς, οι οποίοι συμπαραστέκονται στους εκπαιδευτικούς και φροντίζουν από την αρχή κάθε σχολικής χρονιάς να λυθεί κάθε πρόβλημα που υπάρχει.
Στέλνοντας το δικό του μήνυμα για την Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρίες, ο κ. Μπλάνας δήλωσε πως «όλοι εμείς που υπηρετούμε αυτό το χώρο δεν περιμένουμε τη συγκεκριμένη ημέρα για να τιμήσουμε τα άτομα αυτά. Τα τιμούμε καθημερινά. Είμαστε κοντά τους, γιατί απ’ αυτούς παίρνουμε το μήνυμα της ζωής, γνωρίζουμε καλύτερα τον άνθρωπο, την ίδια τη ζωή. Το πρόβλημα των ΑμεΑ είναι όχι μόνο το πώς θα προσαρμοστούν αυτοί στους λεγόμενους «φυσιολογικούς», αλλά κυρίως το πώς θα προσαρμοστούν οι λεγόμενοι «φυσιολογικοί» σ’ αυτούς».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου