ΤΟΠΙΚΑ

Στο εδώλιο για την υπεξαίρεση στο Ταμείο Εμπόρων

στο-εδώλιο-για-την-υπεξαίρεση-στο-ταμε-851206

Με τις καταθέσεις δεκάδων εμπόρων της Μαγνησίας, θυμάτων της μεγάλης υπεξαίρεσης στο Ταμείο Ασφάλισης Εμπόρων, συνεχίστηκε χθες η δίκη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας.

Βασικός κατηγορούμενος είναι πρώην επιμελητής εισπράξεων του ΤΑΕ, ο οποίος διώκεται ποινικά για υπεξαίρεση στην υπηρεσία με ιδιαίτερα τεχνάσματα, πλαστογραφία, κατάχρηση ενσήμων κατ’ εξακολούθηση, έκδοση ψευδούς βεβαίωσης και υπεξαγωγή εγγράφων κατ’ εξακολούθηση.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε το 2005, ενώ θιγόμενοι από την υπεξαίρεση είναι 508 έμποροι.

Μεταξύ των μαρτύρων κατέθεσε χθες ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου και Ν. Ιωνίας Αλ. Μαγαλιός.

Ο κ. Μαγαλιός ανέφερε ότι εάν γινόταν σωστός έλεγχος από τις πρώτες ενδείξεις για απώλεια χρημάτων, τότε θα μπορούσε να είχε προληφθεί η έκταση της υπεξαίρεσης και το Ταμείο, όπως και οι έμποροι δεν θα έφταναν στο σημείο να ζημιωθούν με τόσο μεγάλα χρηματικά ποσά.

ο ίδιος μίλησε για ανεπαρκή ελεγκτικό μηχανισμό και για ένα παλαιομοδίτικο σύστημα, χωρίς μηχανοργάνωση, το οποίο στην ουσία έμοιαζε με μπακαλοτέφτερο…

Στην κατάθεσή του εξήγησε ότι την περίοδο που «έσκασε» η υπόθεση, ο ίδιος ως πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου είχε έρθει σε επαφή με 200 από τους 508 εμπόρους-θύματα της υπεξαίρεσης.

Από την ενημέρωση που τότε είχε και τα στοιχεία που περιήλθαν σε γνώση του, εξήγησε στο δικαστήριο με ποιο τρόπο κρατούνταν τα βιβλιάρια των εμπόρων, πως ξεκολλούσαν τα ένσημα και πως άλλα βιβλιάρια ήταν «λευκά».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Μαγαλιός μετέφερε ότι έμποροι εμπιστεύτηκαν καλόπιστα τα βιβλιάριά τους στον εισπράκτορα, με τον οποίο διατηρούσαν μια φιλική σχέση, ενώ δεν είχαν υποψιαστεί τι συνέβαινε σε βάρος τους, καθώς όταν χρειάζονταν ασφαλιστική ενημερότητα, βεβαίωση καταβολής εισφορών ή οποιοδήποτε άλλο έγγραφο για τη λειτουργία της επιχείρησής τους δεν είχαν αντιμετωπίσει πρόβλημα.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου αναφέρθηκε σε περίπτωση εμπόρου, που είχε δέκα χρόνια να δει το βιβλιάριό του.

Αναφέρθηκε ακόμη και σε εκείνες τις περιπτώσεις, που οι έμποροι έδωσαν για ρύθμιση τα βιβλιάριά τους μετά από οφειλές τριών μηνών και όταν τα αναζήτησαν, πήραν την απάντηση ότι δεν μπορούσαν να τα πάρουν πίσω γιατί είχαν σταλεί είτε στη Λάρισα, είτε στην Αθήνα.

Όταν τα βιβλιάρια επέστρεψαν στα χέρια τους, έμποροι που είχαν φροντίσει πριν τα παραδώσουν να βγάλουν φωτοτυπία, τα συνέκριναν και κατάλαβαν ότι τα ένσημά τους δεν αντιστοιχούσαν σε εκείνα που είχαν.

Κατά περίπτωση, την «περιπέτειά» τους περιέγραψαν στο δικαστήριο δεκάδες έμποροι.

Προς το τέλος της χθεσινής ημέρας ξεκίνησε η κατάθεση του πρώτου από τους Επιθεωρητές, που συνέταξαν το πόρισμα.

Η δίκη θα συνεχιστεί μεθαύριο Παρασκευή.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου