ΤΟΠΙΚΑ

Αποζημίωση για τη λακκούβα!

αποζημίωση-για-τη-λακκούβα-851206

Αποζημίωση επιδίκασε στο δήμο Βόλου το Διοικητικό Πρωτοδικείο για βαρύτατες κακώσεις που υπέστη 86χρονη από την πτώση της μέσα σε φρεάτιο εξαιτίας κακοτεχνιών σε κεντρικό πεζόδρομο.

Η ηλικιωμένη γυναίκα, μετά το ατύχημα που είχε πριν 4,5 χρόνια και το οποίο την ταλαιπώρησε για μεγάλο χρονικό διάστημα, έχει βιώσει από κοντά τις χρονοβόρες διαδικασίες απονομής δικαιοσύνης, αφού το ποινικό της υπόθεσης έχει αναβληθεί τέσσερις φορές και η δίκη της στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου προσδιορίστηκε εκ νέου στις 15 Μαρτίου 2010.

Ωστόσο το Διοικητικό Πρωτοδικείο Βόλου εξέδωσε την απόφασή του προ ημερών, κάνοντας εν μέρει δεκτή την αγωγή, με την οποία ζητούσε αποζημίωση.

Η 86χρονη σήμερα γυναίκα πέρασε μια μεγάλη περιπέτεια για την υγεία της, όταν το απόγευμα της 17ης Μαρτίου 2005 βάδιζε αμέριμνη στον πεζόδρομο της Ερμού, στη διασταύρωση με Ιωλκού, όταν… άνοιξε η γη κάτω από τα πόδια της.

Πατώντας στη μαρμάρινη πλάκα που κάλυπτε τον αγωγό ομβρίων υδάτων, εκείνη υποχώρησε σπάζοντας σε δύο κομμάτια και η ηλικιωμένη γυναίκα βρέθηκε μέσα σε φρεάτιο βάθους 70 μέτρων! Κοντά της έσπευσε σε βοήθεια ένας τροχονόμος που βρισκόταν εκείνη την ώρα σε περιπολία και ιδιοκτήτες των γύρω καταστημάτων.

Με σοβαρές κακώσεις στην ωμοπλάτη και στην κνήμη διεκομίσθη και νοσηλεύτηκε στο Νοσοκομείο Βόλου.

Το δικαστήριο έκρινε ότι αποκλειστικά υπεύθυνος για τον τραυματισμό της 86χρονης ήταν ο δήμος Βόλου, ο οποίος κατά παράβαση της νόμιμης υποχρέωσής του συντήρησε πλημμελώς το πεζοδρόμιο και δεν αντικατέστησε εγκαίρως τη ραγισμένη μαρμάρινη πλάκα του φρεατίου.

Οι δήμοι και οι κοινότητες, σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, υποχρεούνται να επιβλέπουν και να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα για την καλή συντήρηση των οδοστρωμάτων και των πεζοδρομίων, προκειμένου να διεξάγεται ομαλά η κυκλοφορία των κινούμενων οχημάτων, αλλά και να προστατεύεται η ακεραιότητα των προσώπων που κάνουν χρήση αυτών.

Επομένως, εάν τα αρμόδια όργανα του δήμου ή της κοινότητας παραλείψουν να προβούν, όπως οφείλουν, στην επίβλεψη της καλής κατάστασης και στη συντήρηση των οδοστρωμάτων και των πεζοδρομίων και από την παράλειψη αυτή προκληθεί βλάβη σε διερχόμενα πρόσωπα, ο δήμος και η κοινότητα ευθύνονται σε αποζημίωση.

Ο δήμος ισχυρίστηκε ότι δεν υπήρξε παράλειψη που να ευθύνεται για τον τραυματισμό της ηλικιωμένης, καθώς εκείνο το διάστημα εκτελούνταν οικοδομικές εργασίες ανακαίνισης σε κτήριο όπου στεγάζεται μεγάλη επιχείρηση και για τη μεταφορά των υλικών εισέρχονταν στον πεζόδρομο της Ερμού μεγάλα αυτοκίνητα, προκαλώντας φθορές στις μαρμάρινες πλάκες των φρεατίων ομβρίων υδάτων.

Υποστήριξε ακόμη ότι η τεχνική υπηρεσία είχε εκείνο το διάστημα στο σημείο που τραυματίστηκε η ενάγουσα αντικαταστήσει έξι μαρμάρινες πλάκες λόγω της φθοράς από τις συγκεκριμένες εργασίες, ενώ την ημέρα του ατυχήματος είχε ελέγξει και αποκαταστήσει τις ζημιές της περιοχής.

Ωστόσο το δικαστήριο έκρινε ότι η ευθύνη του δεν αναιρείται από το ότι η μαρμάρινη πλάκα ενδέχεται να ράγισε από ενέργειες τρίτων, ούτε η θραύση μετά την αποχώρηση των συνεργείων συνιστά γεγονός απρόβλεπτο, εφόσον ενώ γνώριζε τον κίνδυνο δεν έλαβε τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου