ΤΟΠΙΚΑ

Απόστολος Παπαδούλης: Η σχέση μου με την ανάπτυξη είναι συνεπής και συνεχής

απόστολος-παπαδούλης-η-σχέση-μου-με-τη-321999

Ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου στο «Ποτάμι» μιλά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ

Ο επικεφαλής υποψήφιος βουλευτής του ψηφοδελτίου του Ποταμιού στο Νομό Μαγνησίας Απόστολος Παπαδούλης σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ δίνει έμφαση στην ανάγκη των συνεργασιών τονίζοντας ότι «Το ΠΟΤΑΜΙ από την πρώτη στιγμή επιμένει στην αναγκαιότητα Κυβέρνησης με την μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία, που θα την διασφαλίζουν ευρείες πολιτικές συμμαχίες, γιατί γνωρίζει ότι η πίεση που θα δεχτεί εξ αιτίας της εφαρμογής των μέτρων». Μιλά επίσης για την ανάπτυξη και τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν για να πάρει η οικονομία μπροστά.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στη Βάσω Κυριαζή

Κύριε Παπαδούλη, πιστεύετε ότι οι εκλογές της Κυριακής θα δώσουν λύση στα μεγάλα προβλήματα της χώρας;

«Αυτές οι εκλογές που έτσι και αλλιώς είναι άσκοπες, δαπανηρές και διαλυτικές για την οικονομία και την κοινωνία, αν μπορούν να μας αφήσουν κάποιο κέρδος αυτό θα έχει να κάνει με την πλήρη αποκάλυψη ότι το πολιτικό προσωπικό των Κυβερνήσεων από το 2010 μέχρι σήμερα είναι από ανεπαρκές έως και ακατάλληλο. Κυρίως, όμως, είναι τελείως παλαιοκομματικό.

Η οικονομία της χώρας, εδώ και πεντέμισι χρόνια βρίσκεται σε βαθειά κρίση, και σέρνει την κοινωνία σε επικίνδυνα περιθώρια. Η ανεργία στον ιδιωτικό τομέα είναι το κορυφαίο οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα. Η επιχειρηματικότητα διαλύεται αλλά παρά ταύτα δεν συγκινεί καμία Κυβέρνηση. Το εισόδημα γκρεμίζεται και θεριεύει το brain-drain.

Αυτό που θα περίμενε ο κάθε συνετός άνθρωπος να συμβεί, μέσα σε ένα περιβάλλον οικονομικού και κοινωνικού ορυμαγδού, είναι να δει τους ηγέτες του να παραμερίζουν τις μικροσκοπιμότητες, να ανασκουμπώνονται και να ανοίγουν δρόμο για λύσεις».

Οπως όλα δείχνουν οδηγούμαστε σε Κυβέρνηση συνεργασίας. Τι έχετε να σχολιάσετε;

«Το ΠΟΤΑΜΙ από την πρώτη στιγμή επιμένει στην αναγκαιότητα Κυβέρνησης με την μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία, που θα την διασφαλίζουν ευρείες πολιτικές συμμαχίες, γιατί γνωρίζει ότι η πίεση που θα δεχτεί εξ αιτίας της εφαρμογής των μέτρων τόσο των οικονομικών όσο και των μεταρρυθμίσεων θα είναι ισχυρή. Κυβερνήσεις με μικρή ή οριακή πλειοψηφία και μάλιστα με χαρακτηριστικά μονοκομματικών ομαδοποιήσεων διαμορφώνουν προοπτικές νέων διασπαστικών επεισοδίων με τραγικές συνέπειες, όμοιες των πρόσφατων».

Το ΠΟΤΑΜΙ θέλει να κυβερνήσει;

«Στο ΠΟΤΑΜΙ, επιμένουμε να θέλουμε να συμμετέχουμε στην επόμενη Κυβέρνηση για τους εξής λόγους: Πρώτον, για να λειτουργούμε ως θεματοφύλακες στην εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η χώρα. Αυτό σημαίνει αφενός έγκαιρη υλοποίηση με το χαμηλότερο δυνατόν κόστος και αφετέρου συνεχή διερεύνηση των δυνατοτήτων για ηπιότερη εφαρμογή. Δεύτερον, για να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις εισόδου σε κυβερνητικές θέσεις ικανών και δοκιμασμένων ανθρώπων, που γνωρίζουν να διοικούν και να διαχειρίζονται πολιτικές, διαπραγματεύσεις και πόρους ώστε να αρχίσουμε να αποκτούμε επαφή με την διαδικασία της ανάπτυξης. Λυπάμαι να πω ότι όλοι τους, ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, και λοιποί εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η ανάπτυξη είναι μία εύκολη διαδικασία, και αρκεί να τελειώσουν οι εκλογές για να αρχίσει να μας …επισκέπτεται. Δεν εκπλήσσει η άποψη αυτή, όταν ειδικά εκφράζεται από ανθρώπους που η σχέση τους με την αγωνία της εργασίας και την προσπάθεια του εισοδήματος είναι από εξαιρετικά περιορισμένη έως ανύπαρκτη. Και τρίτον, για να αντισταθούμε στην κομματοκρατία. Οποιος και να είναι πρώτος στις εκλογές της Κυριακής, αν το ΠΟΤΑΜΙ δεν είναι δυνατό, θα διαιωνιστεί η αυτό-αναπαραγωγική ασθένεια της κομματικής σκοπιμότητας».

Δηλώνετε βέβαιος ότι μπορείτε να συμβάλετε καθοριστικά στην ανάπτυξη της περιοχής. Που στηρίζετε αυτή τη βεβαιότητα;

«Η σχέση μου με την ανάπτυξη είναι συνεπής και συνεχής και προσπαθώ με ενεργό τρόπο, από διάφορες θέσεις ευθύνης, να συμβάλλω και να συνεισφέρω στην οικονομία του Νομού. Από το 1996, που δημιούργησα την Αναπτυξιακή Εταιρία Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Πόρων (ΑΕΔΕΠ), και η οποία διαχειρίζεται κονδύλια των κοινοτικών πλαισίων στήριξης όπως το ΕΣΠΑ, έχω διοικήσει σχεδόν 4.000 επενδύσεις μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων όλων των κλάδων της οικονομίας προϋπολογισμού περίπου στο μισό και πλέον δισ. €. Για το έργο αυτό έχουν πληρωθεί μισθοί περίπου 10 εκατ. €. Δηλαδή, τα χρήματα αυτά ήλθαν στον Νομό και την ευρύτερη περιοχή και μετατράπηκαν σε μηχανήματα, τεχνολογία, νέα προϊόντα, βοήθησαν τις επιχειρήσεις να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και να κάνουν εξαγωγές και αύξησαν το εισόδημα της περιοχής μέσω της μισθοδοσίας νέων κυρίως επιστημόνων που εργάζονται στην ΑΕΔΕΠ. Σήμερα στην ΑΕΔΕΠ διοικώ σαράντα περίπου οικονομολόγους και μηχανικούς όλοι τους νέοι άνθρωποι.

Την περίοδο αυτή τα capitalcontrols και η αβεβαιότητα έχουν στείλει πίσω την υλοποίηση των έργων του ΕΣΠΑ, με ορατό τον κίνδυνο της απώλειας ίσως και 2 δισ. €. Αν συμβεί κάτι τέτοιο θα είναι μεγάλο πλήγμα και για τις επιχειρήσεις και για την οικονομία. Από το 2014, θα έπρεπε να είχε σταδιακά αρχίσει η χρηματοδότηση της οικονομίας από πόρους της 5ης χρηματοδοτικής περιόδου. Δυστυχώς, ακόμη είμαστε κολλημένοι σε εκλογές και δημοψηφίσματα. Τα πρώτα χρήματα, θα έπρεπε να είχαν ήδη πέσει στα λεγόμενα Εμπροσθοβαρή προγράμματα, που έχουν σχέση με την ανακούφιση της φτώχιας και την αντιμετώπιση της ανεργίας. Δυστυχώς, τίποτε».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου