ΤΟΠΙΚΑ

«Καμπανάκι» ΤΕΕ για ΓΠΣ και ΣΧΟΟΑΠ

καμπανάκι-τεε-για-γπσ-και-σχοοαπ-851206

Ενημέρωση – συζήτηση με τους εκπροσώπους του ΤΕΕ Μαγνησίας, που συμμετέχουν στις επιτροπές των διαγωνισμών για τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΓΠΣ) και Σχέδια Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης (ΣΧΟΟΑΠ), πραγματοποιήθηκε χθες στα γραφεία του τοπικού τμήματος. Στην ενημέρωση συμμετείχαν ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ Μαγνησίας κ. Σωκράτης Αναγνώστου, η γραμματέας κ. Κατερίνα Καλτσογιάννη, το μέλος κ. Ανδρέας Δογκάκης και η πρόεδρος της Αντιπροσωπείας κ. Τούλα Μπακλατζή.
Όπως προέκυψε από τη συζήτηση αλλά και αυτό που ζήτησε και ο πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας, είναι ότι θα πρέπει τάχιστα να προχωρήσουν οι διαδικασίες των διαγωνισμών για την επιλογή των αναδόχων που θα συντάξουν τις μελέτες, καθώς αν μέχρι τις 31 Μαΐου δεν έχουν υπογραφεί συμβάσεις, δεν θα υπάρξει χρηματοδότηση από το Γ’ ΠΕΠ Θεσσαλίας.
Μέχρι στιγμής 11 Δήμοι της Μαγνησίας (ανάμεσα τους οι δήμοι Βόλου και Ν. Ιωνίας), έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες για χρηματοδότηση μελετών για Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια και Σχέδια Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης, ενώ τα ποσά που έχουν εγκριθεί προς χρηματοδότηση υπολογίζονται συνολικά περίπου στα 10 εκ. ευρώ.
Στους περισσότερους δήμους οι διαδικασίες έχουν προχωρήσει μέχρι το σημείο της τεχνικής αξιολόγησης των ενδιαφερομένων, χωρίς να έχουν ανοιχθεί οι οικονομικές προσφορές και να οριστούν οι ανάδοχοι της μελέτης. Σημειώνεται ότι από το Γ’ ΠΕΠ η χρηματοδότηση για ΓΠΣ και ΣΧΟΟΑΠ, λήγει στα τέλη του 2008.
Παράλληλα κατά την διάρκεια της συνάντησης αναφέρθηκαν οι δυσκολίες του Ν.3316/2005, που εφαρμόζεται για πρώτη φορά σε αντίστοιχες διαδικασίες. Όπως έχει αναφερθεί, η μη έγκαιρη έκδοση των σχετικών διαταγμάτων και αποφάσεων που απαιτούνται για την εφαρμογή του, οδήγησε σε αρκετές περιπτώσεις σε λανθασμένη εφαρμογή των διατάξεών του από τις Αναθέτουσες Αρχές και τις Επιτροπές Διαγωνισμών. Έτσι καταρχήν οι Αναθέτουσες Αρχές προσέθεσαν στις διακηρύξεις τους όρους που αντιβαίνουν στο πνεύμα του νόμου και τα μέλη των Επιτροπών Διαγωνισμών προέβησαν σε λανθασμένες αξιολογήσεις, καθώς υπεισήλθαν σε προσωπικές ερμηνείες των διατάξεων του Νόμου και των όρων των διακηρύξεων.
Όπως τονίστηκε τέλος, το ΤΕΕ Μαγνησίας, θεωρεί σημαντικό θέμα την προώθηση των διαδικασιών για εφαρμογή Γ.Π.Σ. και ΣΧΟΑΠ σε όλους τους Δήμους της Μαγνησίας, έτσι ώστε όταν ολοκληρωθούν οι μελέτες τους να προχωρήσει η δεύτερη φάση της πολεοδόμησης.
«Ο καθορισμός χρήσεων γης με Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια και ΣΧΟΟΑΠ και η πολεοδόμηση αν είναι δυνατόν όλων των οικισμών του νομού, είναι το ζητούμενο από το τοπικό μας τμήμα, «ανέφερε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας κ. Σωκράτης Ανανγνώστου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου