ΤΟΠΙΚΑ

Νομοθετική ρύθμιση για τους υποψηφίους των πανελληνίων από τα ΕΠΑΛ

νομοθετική-ρύθμιση-για-τους-υποψηφίο-322535

Που αποκλείονται από τις εξετάσεις βάσει Νόμου, ζητά με υπόμνημά του στο Υπουργείο Παιδείας, ο Σ. Σαβελίδης

Νομοθετική ρύθμιση που θα δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές των ΕΠΑΛ να συμμετέχουν ισότιμα με τους συμμαθητές τους των γενικών λυκείων στις πανελλήνιες εξετάσεις, ζητά με υπόμνημά του προς το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο κοινοποιεί στους συναδέλφους του Διευθυντές Επαγγελματικών Λυκείων, ο Διευθυντής του 2ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας, Σωκράτης Σαβελίδης.

Οπως είναι γνωστό, με Νόμο, το Υπουργείο Παιδείας, αποφάσισε τον περασμένο Δεκέμβριο τη μη σύσταση ομάδας Β’ στα ΕΠΑΛ, μέσα από την οποία οι μαθητές των λυκείων προετοιμάζονται για λάβουν μέρος στις πανελλήνιες εξετάσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Σαβελίδη, ο νέος Νόμος αναιρεί τον προηγούμενο σε πλήρη αντίθεση με το πνεύμα και το γράμμα του νόμου και επιβάλλει στους αποφοίτους των ΕΠΑΛ να αναμείνουν επί ένα τουλάχιστον έτος με σκοπό να συμμετάσχουν σε Πανελλαδικές Εξετάσεις για την εισαγωγή τους στα Πανεπιστήμια. «Αυτό δε συμβαίνει στους αποφοίτους των ΓΕ.Λ. Θεωρούμε ότι το γεγονός αυτό εισάγει ανισοτιμία μεταξύ των αποφοίτων ΕΠΑ.Λ. και ΓΕ.Λ. αφού επιβάλει την απώλεια ενός ολόκληρου έτους σπουδών στους απόφοιτους των ΕΠΑ.Λ.», αναφέρει ο κ. Σαβελίδης.

Επιπλέον επιβάλλει στους αποφοίτους των ΕΠΑΛ να μη διδαχθούν κατά τη φοίτησή τους στην Γ τάξη των ΕΠΑ.Λ., μαθήματα τα οποία εξετάζονται στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. «Αυτό σημαίνει ότι οι εν λόγω μαθητές ωθούνται να αναζητήσουν φορείς εκπαίδευσης εκτός του Δημόσιου Σχολείου για κάτι το οποίο οφείλει η Πολιτεία να τους παρέχει. Το τελευταίο, κατά την άποψή μας, καθιστά την Πολιτεία επιλήσμονα των υποχρεώσεών της για την παροχή Δωρεάν Παιδείας, υποβαθμίζει το Δημόσιο Σχολείο και αναγκάζει τις οικογένειες των μαθητών σε μία άνευ λόγου οικονομική αφαίμαξη», τονίζει ο ίδιος.

«Αποτελεί παράγοντα υποβάθμισης της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης ο οποίος επιδρά αρνητικά στην ψυχολογία διδασκόντων και διδασκομένων, επιδρά ανασταλτικά στην επιλογή σπουδών στην Επαγγελματική Εκπαίδευση από τους μαθητές και βεβαίως, συνεργεί στο μαρασμό της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης πράγμα το οποίο, αποδεδειγμένα, προκαλεί υποβάθμιση της Εθνικής Οικονομίας. Με δεδομένο ότι πλήθος μαθητών, με στόχο τη φοίτηση τους για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια, εγγράφηκαν στα ΕΠΑ.Λ. πριν την έναρξη της ισχύος του Ν. 4310/08-12-2014 ΦΕΚ Α’258, το συγκεκριμένο στοιχείο θεωρούμε ότι αίρει την εμπιστοσύνη του πολίτη στις ισχύουσες νομικές ρυθμίσεις και αποτελεί παράγοντα πρόκλησης δικαστικών εμπλοκών αφού θίγει έννομες συνέπειες παλαιότερης νομοθετικής ρύθμισης και έννομα συμφέροντα πολιτών», συνεχίζει ο ίδιος.

Προτείνει δε την άμεση δραστηριοποίηση του Υπουργείου Παιδείας για την παροχή δυνατότητας φοίτησης μαθητών της Γ’ τάξης των ΕΠΑ.Λ. το Σχολικό Ετος 2015-16, σε Πανελληνίως Εξεταζόμενα μαθήματα στις Πανελλαδικές Εξετάσεις των Γενικών Λυκείων ώστε να τους δοθεί η δυνατότητα της απρόσκοπτης συμμετοχής τους σ’ αυτές κατά το τρέχον Σχολικό Έτος.

Επιπλέον ζητά νομοθετική ρύθμιση με σκοπό τη δυνατότητα συμμετοχής των μαθητών των ΕΠΑ.Λ. στις Πανελλήνιες Εξετάσεις για τα Πανεπιστήμια με ίδιους όρους και προϋποθέσεις που ισχύουν για τους αποφοίτους του ΓΕ.Λ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου