ΤΟΠΙΚΑ

Παρατηρήσεις ΤΕΕ προς Δ. Βόλου για το πολεοδομικό σχέδιο Ν. Αγχιάλου

παρατηρήσεις-τεε-προς-δ-βόλου-για-το-πο-322581

Το θέμα συζήτησε η προχθεσινή Διοικούσα Επιτροπή

Σειρά παρατηρήσεων έκανε η προχθεσινή συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ Μαγνησίας για τη μελέτη του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Δημοτικής Ενότητας Νέας Αγχιάλου Π.Ε. Μαγνησίας – Β1’ Στάδιο, τις οποίες μετέφερε στη Διεύθυνση Υπηρεσίας Δόμησης του δήμου Βόλου.

Σύμφωνα με αυτές, στη μελέτη δεν απεικονίζονται σωστά όλα τα ρυμοτομικά σχέδια, καθώς υπάρχουν τρία οικοδομικά τετράγωνα στα οποία έχουν εκδοθεί ήδη πέντε οικοδομικές άδειες και τα οποία έχουν παραληφθεί από τη μελέτη.

Η Διοικούσα Επιτροπή επισημαίνει ότι υπάρχουν σοβαρά θέματα με τους οικισμούς Μ. Βελανιδιά – Αγ. Γεωργίου καθώς εκεί δεν μπορούν να εκδοθούν οικοδομικές άδειες αλλά και στους οικισμούς Μάραθου και Κριθαριάς όπου για 20 χρόνια υπάρχουν πολλές ενστάσεις στο πολεοδομικό τους σχέδιο.

Το ΤΕΕ Μαγνησίας εκτιμά ότι το ΓΠΣ Ν. Αγχιάλου χρειάζεται να λάβει μέριμνα γι’ αυτά τα θέματα που χρονίζουν, ενώ επισημαίνει ότι χρειάζεται να περιοριστούν οι επεκτάσεις του σχεδίου πόλης στη Ν. Αγχίαλο, καθώς οι αναμενόμενες πληθυσμιακές ανάγκες είναι πολύ μικρότερες από τις προτεινόμενες επεκτάσεις.

Στα συμπεράσματα – παρατηρήσεις της Διοικούσας αναφέρεται ότι κάποιες από τις προτεινόμενες επεκτάσεις πιθανόν να είναι εντός Γης Υψηλής Παραγωγικότητας και χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη από τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας.

Επιπλέον, ότι η χωροθέτηση του ΒΙΟΠΟΑ στη θέση «Δήμητρα» γειτνιάζει με στρατιωτική εγκατάσταση καυσίμων και υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης και πυρκαγιάς και επομένως χρειάζεται στις υποδομές του να συμπεριληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Για τη χωροθέτηση του σταθμού ΚΤΕΛ, κρίνει ακατάλληλη την προτεινόμενη, καθώς η συγκεκριμένη θέση διαθέτει πολύ μεγάλες κλίσεις και θα υπάρξει δυσκολία τόσο στην πρόσβαση των λεωφορείων όσο και των πολιτών, γι’ αυτό και προτείνει να αναζητηθεί νέο οικόπεδο για το σκοπό αυτό με μεγαλύτερη ευκολία πρόσβασης και σχετικά μεγαλύτερη κεντρικότητα για την εξυπηρέτηση των επιβατών.

Στις παρατηρήσεις αναφέρονται ακόμη τα εξής: Υπάρχει χαρακτηρισμένος χώρος Αθλοπαιδιών στα όρια ΕΠΑ, στη Βόρεια επέκταση του σχεδίου της Ν. Αγχιάλου, χώρος ο οποίος δεν έχει ληφθεί υπόψη από τη μελέτη.

Ο χώρος αθλητικών εγκαταστάσεων που προτείνεται από το σχέδιο ανήκει εν μέρει σε ιδιωτική έκταση.

Χρειάζεται να γίνει καθορισμός ρεμάτων εντός των οικισμών. Επίσης προτείνεται να περιοριστεί η επέκταση προς το χείμαρρο Κασανόρεμα, καθώς στην περιοχή υπάρχουν και έντονες κλίσεις.

Τέλος, προτείνεται να αξιοποιηθεί η έκταση των παλαιών Σφαγείων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου