ΤΟΠΙΚΑ

Αύξηση της αδήλωτης εργασίας

αύξηση-της-αδήλωτης-εργασίας-323878

Δουλειές με «φούντες» για τη διοικητική επιτροπή του ΙΚΑ

Αύξηση των παρατυπιών που παραπέμπουν ευθέως στην καταστρατήγηση της εργατικής νομοθεσίας στις υποθέσεις που έρχονται προς εξέταση στην Τοπική Διοικητική Επιτροπή του ΙΚΑ. Αδήλωτη εργασία, πρόστιμα από οικοδομικά ένσημα που δεν κολλήθηκαν και καταγγελίες εργαζομένων ότι δεν πληρώνονται με βάση την κλαδική τους σύμβαση το «βασικό μενού» των καταγγελιών προς εξέταση.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή εξετάζει όλο και περισσότερες υποθέσεις που αφορούν στην καταστρατήγηση της νομοθεσίας μετά από αυτοψίες που έχουν γίνει από κλιμάκια ελέγχων της αδήλωτης εργασίας.

Διότι υπάρχουν και οι περιπτώσεις που μεμονωμένα εργαζόμενοι προσφεύγουν στο ΙΚΑ για να καταγγείλουν τον εργοδότη, ενώ δεν λείπουν και οι εργαζόμενοι που για μία μέρα απασχόλησης μπορεί να προσφύγουν αναζητώντας να «δέσουν» καταγγελία.

Τα πρόστιμα που επιβάλλονται και για τα οποία κατατίθενται οι ενστάσεις στη Διοικητική Επιτροπή του ΙΚΑ διαφέρουν ανάλογα με την παράβαση. Για την μη καταγραφή των εργαζομένων στο βιβλίο προσωπικού το πρόστιμο από το ΙΚΑ ξεκινάει από 500 ευρώ, ενώ για τα οικοδομικά ένσημα που δεν έχουν κολληθεί το πρόστιμο μπορεί να ανέλθει μέχρι και 10.000 ευρώ.

Στο ΙΚΑ παρατηρούν ότι αντί να βελτιώνεται η κατάσταση με τους ανασφάλιστους, το πρόβλημα διογκώνεται.

Στην πλειοψηφία τους οι ενστάσεις που κατατίθενται απορρίπτονται ασυζητητί καθώς ο νόμος είναι σαφής, ενώ ο «παραβάτης» είναι υποχρεωμένος να πληρώσει το πρόστιμο στο ΙΚΑ εάν και πολλοί επιλέγουν να προσφύγουν στα Διοικητικά Δικαστήρια για να δικαιωθούν.

Η διαδικασία ωστόσο είναι πολύ χρονοβόρα και τις περισσότερες φορές δαπανηρή για τον εργοδότη, με αμφίβολη την πιθανότητα αποφυγής ή μείωσης του προστίμου.

Ακόμη και εάν για μία απόφαση υπάρξει αμφισημία και διαφωνία της επιτροπής αποτελεί πάγια πρακτική το ΙΚΑ να στέλνει τη δυσμενή για το ίδιο απόφαση στα διοικητικά δικαστήρια, στα οποία ο εργοδότης (ή ο ασφαλισμένος) για να υποστηρίξουν τη θέση τους θα πρέπει να ορίσουν δικηγόρο. Ακόμα όμως και μετά από ευνοϊκή για τους αντίδικους του ΙΚΑ απόφαση να βγει πάλι το ΙΚΑ μπορεί να την εφεσιβάλει (και συνήθως το κάνει) σε Διοικητικό Εφετείο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου