ΤΟΠΙΚΑ

Σε αναβρασμό η επαγγελματική εκπαίδευση για τον αποκλεισμό από τις πανελλήνιες

σε-αναβρασμό-η-επαγγελματική-εκπαίδε-323940

Οι μαθητές της γ’ τάξης της τρέχουσας σχολικής χρονιάς θα συμμετέχουν κανονικά στις πανελλήνιες

Κινητοποίηση της εκπαιδευτικής κοινότητας σε πανελλήνιο επίπεδο προκάλεσε η είδηση της μη δημιουργίας Ομάδας Β’ στα ΕΠΑΛ και άρα αποκλεισμού των μαθητών από τη δυνατότητα να συμμετέχουν ισότιμα με τους αποφοίτους των γενικών λυκείων στις πανελλήνιες εξετάσεις.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Το θέμα που ανέδειξε ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, ανήμερα του Αγιασμού της νέας σχολικής χρονιάς, έχει προκαλέσει αναβρασμό στην επαγγελματική εκπαίδευση, που όπως καταγγέλλουν εκπαιδευτικοί, υποβαθμίζεται ευθέως και ταυτόχρονα οι μαθητές στερούνται της δυνατότητας εισόδου στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Οπως είναι γνωστό, με Νόμο, το Υπουργείο Παιδείας, αποφάσισε τον περασμένο Δεκέμβριο τη μη σύσταση ομάδας Β’ στα ΕΠΑΛ, μέσα από την οποία οι μαθητές των λυκείων προετοιμάζονται για λάβουν μέρος στις πανελλήνιες εξετάσεις. Τότε το θέμα δεν είχε πάρει διαστάσεις. Φέτος, με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, διευθυντές των Επαγγελματικών Λυκείων του νομού ήρθαν αντιμέτωποι με την απαγόρευση του νόμου.

Πρώτος τη σημαία του αγώνα ύψωσε ο διευθυντής του 2ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας, Σωκράτης Σαβελίδης, ο οποίος μάλιστα συνέταξε και υπόμνημα προς το Υπουργείο Παιδείας για την άρση της αδικίας εις βάρος των μαθητών των επαγγελματικών λυκείων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Νόμος θα πρέπει να αλλάξει έως και τις 15 Οκτωβρίου, οπότε και λήγει η προθεσμία μετεγγραφών των μαθητών, για να μη δημιουργηθεί πρόβλημα στα ΕΠΑΛ και τους μαθητές.

Σημειώνεται ότι ο Νόμος περί συμμετοχής στις πανελλήνιες, δεν αφορά τους μαθητές που φοιτούν στη γ’ τάξη κατά το τρέχον σχολικό έτος και οι οποίοι θα λάβουν κανονικά μέρος στις πανελλήνιες εξετάσεις. Αφορά όμως τις επόμενες «φουρνιές» μαθητών που με τα υπάρχοντα δεδομένα, θα αποφοιτήσουν από τα σχολεία τους, θα χρειαστεί να παρακολουθήσουν φροντιστήρια και ένα χρόνο μετά την αποφοίτησή τους θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις πανελλήνιες εξετάσεις.

«Αναφορικά με την εισαγωγή μαθητών ΕΠΑΛ στα Πανεπιστήμια, σημειώνουμε ότι πραγματοποιούνται συντονισμένες προσπάθειες ολόκληρης της εκπαιδευτικής κοινότητας, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους μαθητές της Γ’ τάξης των ΕΠΑΛ να συμμετέχουν στις ανάλογες εξετάσεις, πράγμα το οποίο, όταν θεσμοθετηθεί, θα κοινοποιηθεί άμεσα στο ευρύ κοινό», κάνει γνωστό ο κ. Σαβελίδης, σε ανακοίνωση του σχολείου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου