ΤΟΠΙΚΑ

Εκτροχιασμός ή τρομοκρατική επίθεση;

εκτροχιασμός-ή-τρομοκρατική-επίθεση-851206

Από το γραφείο του προϊσταμένου της εισαγγελίας της Ρωσίας δόθηκε εντολή για διενέργεια έρευνας για ενδεχόμενη τρομοκρατική ενέργεια μετά από τον εκτροχιασμό του Εξπρές Νιέφσκι, που είχε αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους 39 και να τραυματιστούν 95 άνθρωποι σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό.
Ο επικεφαλής της κρατικής εταιρείας σιδηροδρόμων δήλωσε ότι το δυστύχημα μπορεί να οφείλεται σε βομβιστική επίθεση.
Το πρακτορείο Ιντερφαξ επικαλούμενο ανακοίνωση του γραφείου του εισαγγελέα, μετέδωσε ότι δόθηκε επίσης εντολή για διενέργεια έρευνας σχετικά με τις κατηγορίες για παράνομη κατοχή εκρηκτικών.
Αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας ανέφερε, κατά το Ιντερφαξ, ότι στις γραμμές εντοπίστηκε κρατήρας διαμέτρου ενός μέτρου, ενώ αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι άκουσαν ένα ισχυρό κρότο λίγο πριν τον εκτροχιασμό.
Τον Αύγουστο του 2007 είχε εκραγεί εκρηκτικός μηχανισμός που είχε τοποθετηθεί σε ένα από τα βαγόνια τρένου του ίδιου τύπου και είχαν τραυματιστεί 60 άνθρωποι. Στο χθεσινό δυστύχημα το τρένο είχε 14 βαγόνια και μετέφερε 660 επιβάτες, σύμφωνα με το Ιταρ Τας που επικαλείται ανακοίνωση του υπουργείου για την Αντιμετώπιση Εκτάκτων Καταστάσεων.
Συλλυπητήρια από Σαρκοζί
Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί εξέφρασε σήμερα την «βαθειά λύπη” του και την υποστήριξή του προς την Ρωσία μετά από τον εκτροχιασμό του Εξπρές Νιέφσκι που εκτελούσε το δρομολόγιο Μόσχα-Αγία Πετρούπολη, και είχε αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους 39 άνθρωποι και περίπου εκατό να τραυματιστούν. Οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να πρόκειται για επίθεση.
Στην ανακοίνωση της προεδρίας τονίζεται ότι ο Γάλλος πρόεδρος «θέλει να εκφράσει προς τις ρωσικές αρχές και τον ρωσικό λαό την συμπάθεια και την αλληλεγγύη της Γαλλίας για την τρομερή αυτή δοκιμασία».
Ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν ήταν χθες στο Παρίσι για μία διμερή κυβερνητική σύνοδο κατά την διάρκεια της οποίας υπεγράφησαν πολλές σημαντικές οικονομικές συμφωνίες.
Ο επικεφαλής της κρατικής υπηρεσίας σιδηροδρόμων της Ρωσίας Βλαντιμίρ Γιακούνιν δήλωσε στους δημοσιογράφους στο σημείο του δυστυχήματος,350 χιλιόμετρα βόρεια της Μόσχας, ότι «υπάρχουν αντικειμενικά στοιχεία ότι…μία έκρηξη από ένα εκρηκτικό μηχανισμό είναι μία από τις εξηγήσεις για το δυστύχημα».
Ρώσοι εισαγγελείς που έδωσαν εντολή για διενέργεια έρευνας για ενδεχόμενη τρομοκρατική ενέργεια και παράνομη κατοχή εκρηκτικών δεν διευκρίνισαν ποια μπορεί να είναι τα κίνητρα πίσω από την ενδεχόμενη επίθεση η σε βάρος ποιων στρέφονται οι υποψίες.
Δημοσιογράφοι του πρακτορείου Ρόιτερ ανέφεραν ότι δεν είδαν κάποιο κρατήρα στις γραμμές για τον οποίο είχε κάνει λόγο νωρίτερα το πρακτορείο Ιντερφάξ.
Την βαθειά λύπη για το συμβάν εξέφρασε και ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Γκιμπς με δήλωσή του στην Ουάσιγκτον.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου