ΤΟΠΙΚΑ

Απομακρύνονται τα τοξικά απόβλητα ~ Διαβρωμένα βαρέλια -κίνδυνος

απομακρύνονται-τα-τοξικά-απόβλητα-δι-326127

Το Νοσοκομείο Βόλου επιβεβαιώνει το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ και προχωράει σε ενέργειες για τα επικίνδυνα απόβλητα

Σε απομάκρυνση των μεταλλικών δοχείων που περιέχουν τοξικά απόβλητα και έχουν διαβρωθεί, θα προχωρήσει εντός των ημερών η Διοίκηση του Νοσοκομείου Βόλου, επιβεβαιώνοντας το αποκλειστικό ρεπορτάζ του «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ» για την ύπαρξη επικίνδυνων τοξικών ουσιών σε ακατάλληλα μεταλλικά βαρέλια.

Τα συγκεκριμένα βαρέλια, που βρίσκονται στο δεύτερο υπόγειο της παλιάς πτέρυγας του Νοσοκομείου Βόλου εδώ και έξι χρόνια, έχουν μετατραπεί σε προσωρινούς χώρους αποθήκευσης τοξικών αποβλήτων από τα εργαστήρια του Νοσοκομείου κι ενώ έχουν διαβρωθεί σε επικίνδυνο σημείο, όπως αναφέρει σε έκθεσή της η αρμόδια Επιτροπή, εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται ως αποδέκτες αποβλήτων αντικανονιστικά καθώς πλέον οι αποθηκεύσεις επικίνδυνων ουσιών γίνονται μόνο σε πλαστικούς περιέκτες.

Σύμφωνα με το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ «με επιστολή της προς τη Διοίκηση του Νοσοκομείου Βόλου τον περασμένο Αύγουστο, η Επιτροπή παρακολούθησης της σύμβασης διαχείρισης αποβλήτων, έθεσε επί τάπητος και το θέμα τοξικών αποβλήτων που βρίσκονται σε βαρέλια στο δεύτερο υπόγειο της παλιάς πτέρυγας του Νοσοκομείου.

«Σας γνωρίζουμε ότι στο χώρο προσωρινής αποθήκευσης των αποβλήτων υπάρχουν 15 μεταλλικά βαρέλια, των 200 λίτρων, από τα οποία τα 5,5 είναι γεμάτα με τοξικά απόβλητα. (Συνολικά 1,100 λίτρα φορμόλης, ξυλόλης).

Τα βαρέλια πρέπει να απομακρυνθούν άμεσα διότι έχουν διαβρωθεί σε τέτοιο βαθμό, που μπορεί τα επικίνδυνα τοξικά απόβλητα να διαρρεύσουν στο χώρο με συνέπειες για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.

Επίσης πρέπει να απομακρυνθούν περιπου150 λίτρα τοξικά απόβλητα που βρίσκονται σε μη ενδεδειγμένες συσκευασίες UN, και περίπου 500 λίτρα τοξικών αποβλήτων που βρίσκονται σε ενδεδειγμένες συσκευασίες UN. Παρακαλούμε για τις ενέργειες σας».

Η ανακοίνωση του Νοσοκομείου

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Διοίκηση του Νοσοκομείου Βόλου, αναφέρει τα εξής:

«Στο Νοσοκομείο, όπως και σε κάθε άλλο Νοσοκομείο της χώρας, παράγονται τοξικά απόβλητα (μη ραδιενεργά) από τη λειτουργία του Εργαστηριακού Τομέα. Το Νοσοκομείο συνάπτει σύμβαση με εξειδικευμένες και πιστοποιημένες εταιρίες για την τακτική παραλαβή και απομάκρυνση των αποβλήτων για την περαιτέρω επεξεργασία τους. Τα απόβλητα συγκεντρώνονται προσωρινά σε ειδικούς μεταλλικούς και πλαστικούς περιέκτες, τους οποίους παρέχουν οι ίδιες οι εταιρίες που έχουν αναλάβει τη διαχείριση, και αποθηκεύονται σε ειδικά διαμορφωμένο ερμειτικά κλειστό χώρο, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που θέτει η κείμενη νομοθεσία. Η τελευταία απομάκρυνση τοξικών αποβλήτων από το Νοσοκομείο έγινε τον Ιούνιο του 2015 και αφορούσε ποσότητα της τάξεως των 2000 λίτρων.

Η επιτροπή παρακολούθησης των σχετικών διαδικασιών, ανά τακτά χρονικά διαστήματα διενεργεί ελέγχους και διασφαλίζει την τήρηση των όρων των συμβάσεων και των οδηγιών της σχετικής νομοθεσίας.

Μετά από πρόσφατο έλεγχο της η επιτροπή παρατήρησε κάποιου βαθμού εξωτερική οξείδωση των μεταλλικών περιεκτών αποβλήτων και προληπτικά πρότεινε στο Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου την αντικατάστασή τους.

Αμεσα έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες και σε συνεργασία με την ανάδοχο εταιρεία, οι μεταλλικοί περιέκτες θα απομακρυνθούν εντός των ημερών και θα αντικατασταθούν με πλαστικούς.

Επισημαίνουμε ότι δεν υπάρχει καμία διαρροή αποβλήτων, οι ενέργειες ορθώς έγιναν προληπτικά και δεν υφίσταται κανένας κίνδυνος. Η Διοίκηση διαβεβαιώνει ότι οι υπηρεσίες του Νοσοκομείου στο σύνολό τους με υπευθυνότητα μεριμνούν καθημερινά για την αντιμετώπιση οποιουδήποτε θέματος προκύπτει, διασφαλίζουν την αποτελεσματική και ασφαλή λειτουργία του και προασπίζουν τη δημόσια υγεία» καταλήγει η ανακοίνωση.

ΑΝΤ. ΦΩΚΙΔΗΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου