ΤΟΠΙΚΑ

Αποκαλυπτήρια για το ηλιακό ρολόι στο 2ο ΓΕΛ Ν. Ιωνίας

αποκαλυπτήρια-για-το-ηλιακό-ρολόι-στο-2-326137

Εχει ακρίβεια λεπτού και αποτελεί ζωντανό μάθημα αστρονομίας και μαθηματικών

Τη σφραγίδα μαθητών που σήμερα είναι φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας φέρει το μεγαλύτερο ηλιακό ρολόι με ακρίβεια λεπτού στην Ελλάδα, που εγκαινιάστηκε χθες στο προαύλιο του 2ου Γενικού Λυκείου Ν. Ιωνίας. Το ρολόι οι μαθητές ξεκίνησαν να κατασκευάζουν στο πλαίσιο του μαθήματος αστρονομίας τη σχολική χρονιά 2013 – 2014 και χθες, οι απόφοιτοι πλέον μαθητές και ο καθηγητής μαθηματικών Δημήτρης Μπλατσής έκοψαν την κορδέλα των εγκαινίων.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Φωτογραφίες: ΡΑΝΙΑ ΜΑΝΑΣΗ

«Ηταν ένα φιλόδοξο πρόγραμμα που ξεκινήσαμε τη χρονιά 2013 – 2014 με τους μαθητές του τμήματος Β1. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε αποκλειστικά με χορηγίες (ΑΓΕΤ, Ελαφρομπετόν Βόλου, Χαλυβουργίας Θεσσαλίας, Αφοί Λαζάρου, Δ. Βαρσάμης και Δ. Αυγουστίνος και της σημερινής Δημοτικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βόλου). Τα παιδιά δούλεψαν επί δύο χρόνια: υπολόγισαν, μέτρησαν, έσκαψαν, μελέτησαν. Σήμερα είναι φοιτητές, αλλά είναι υπερήφανοι για το έργο που άφησαν πίσω τους στο σχολείο» ανέφερε ο καθηγητής μαθηματικών στο 2ο ΓΕΛ Ν. Ιωνίας, κ. Δημ. Μπλατσής.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το ρολόι έχει ως δείκτη ένα συρματόσχοινο, που ξεκινάει από την αυλή και καταλήγει στον τρίτο όροφο του κτιρίου, έχει προσανατολισμό προς το Βόρειο Πολικό Αστέρα και η σκιά του πέφτει στο έδαφος, όπου υπάρχει το καντράν του ρολογιού, που δείχνει την ηλιακή ώρα. «Με μια μικρή διόρθωση δείχνει την ακριβή ώρα Ελλάδος.

Για να υπολογίσουμε την ώρα παίρνουμε την ώρα στους δείκτες του ηλιακού ρολογιού, που δείχνει η σκιά, προστίθενται 23 λεπτά και έχουμε την ώρα Ελλάδος. Για να βρούμε την πραγματική ώρα αφαιρούμε ή προσθέτουμε χρόνο, που δεν είναι σταθερός, γιατί η γη δε κινείται γύρω από τον ήλιο σταθερά, άλλοτε επιταχύνει και άλλοτε επιβραδύνει», εξήγησε τη λειτουργία του ρολογιού ο κ. Μπλατσής. Το ρολόι είναι έξι επί οκτώ μέτρα και σύμφωνα με τον κ. Μπλατσή είναι το μεγαλύτερο ηλιακό ρολόι στην Ελλάδα.

«Είναι μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία των μαθητών», ανέφερε ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Γ. Δοδοντσακης που έδωσε το παρών στην τελετή εγκαινίων. Ηταν μάλιστα ο ίδιος που συμβούλευσε τους μαθητές που ασχολήθηκαν με το ρολόι να «εκμεταλλεύονται δημιουργικά το χρόνο τους, μελετώντας για το σχολείο και ταυτόχρονα βρίσκοντας χρόνος για να περνούν καιρό με τους φίλους τους».

«Πρόκειται για ένα καταπληκτικό ρολόι. Και είναι πολύ σημαντικό να βλέπεις να δημιουργείται μια ομάδα παιδιών σε δημόσιο σχολείο που υπό την καθοδήγηση των καθηγητών τους, ασχολούνται και δημιουργούν σε μία εποχή που η δημιουργία είναι καταδικασμένη στο πυρ το εξώτερο. Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας είναι πάντα κοντά σε κάθε προσπάθεια δημιουργίας», ανέφερε από την πλευρά του ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Διονύσης Βαβουγιός.

Στα εγκαίνια συμμετείχαν και οι μαθητές -σημερινοί φοιτητές- που κατασκεύασαν το ρολόι.

«Η ιδέα ήταν του καθηγητή κ. Μπλατσή από την αρχή της χρονιάς και καταφέραμε όλοι μαζί να την υλοποιήσουμε. Ξεκινήσαμε με τις μετρήσεις της ηλιακής ώρας, στη συνέχεια σκάψαμε και σιγά – σιγά έγινε αυτό που βλέπετε. Είμαστε υπερήφανοι γιατί εμείς το ξεκινήσαμε και θα μείνει παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές. Είναι ένα κόσμημα για το σχολείο», ανέφερε ο Απόστολος Παπάς που ήταν στην ομάδα των μαθητών που κατασκεύασαν το ηλιακό ρολόι.

Το ηλιακό ρολόι αποτελεί πλέον ένα ζωντανό μάθημα μαθηματικών και αστρονομίας και στόχος είναι να γίνει επισκέψιμο και από άλλα σχολεία. Στον τοίχο του κτιρίου ακριβώς από πίσω από το ρολόι υπάρχει η πλακέτα με τα ονόματα των μαθητών αλλά και των χορηγών που συντέλεσαν στην κατασκευή του.

Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν παρουσία των μαθητών που το κατασκεύασαν και σήμερα είναι φοιτητές στο Πανεπιστήμιο

Αποστόλης Παπάς: «Είμαστε υπερήφανοι γιατί εμείς το ξεκινήσαμε και το ολοκληρώσαμε και θα μείνει παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές»

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου