ΤΟΠΙΚΑ

Μείωση καλλιεργειών με επιδότηση των αγροτών

μείωση-καλλιεργειών-με-επιδότηση-των-851206

Μείωση κατά 50% των καλλιεργειών που αρδεύονται με ταυτόχρονη όμως επιδότηση όλων των αγροτών με 50 ευρώ ανά στρέμμα, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της λειψυδρίας, πρότεινε η ΕΑΣ Βόλου και έγινε αποδεκτό στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στα γραφεία της, μετά από πρωτοβουλία της.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν η βουλευτής κ. Ζήση και ο αντινομάρχης Δημ. Μεργιαλής, ο πρώην Νομάρχης κ. Γιαν. Πρίντζος, οι Δήμαρχοι Αλμυρού, Αισωνίας και Κάρλας κ.κ. Χατζηκυριάκος, Καντόλας και Παπαδήμας, ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Σωκ. Αναγνώστου, καθώς και αρκετοί αγροτοσυνεταιριστές που έθεσαν σοβαρούς προβληματισμούς για την αλόγιστη άντληση των υπογείων υδάτων και επέρριψαν ευθύνες στην Πολιτεία για την έλλειψη απαραίτητων υποδομών για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που λαμβάνει πλέον σοβαρές διαστάσεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως επισημάνθηκε στη σύσκεψη η παρατεταμένη ανομβρία οφείλεται στο γεγονός ότι οι λιγότερες βροχοπτώσεις σημειώθηκαν από το Νοέμβριο του 2006 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2007 στη Μαγνησία σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΘΙΑΓΕ , γεγονός πρωτόγνωρο από το 1977.
Αναφερόμενος στα μεγάλα έργα, όπως ο Αχελώος και η Κάρλα, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βόλου κ. Νικήτας Πρίντζος, τα οποία δεν έχουν ολοκληρωθεί επισήμανε θα βοηθούσαν τη Μαγνησία και γενικότερα τη Θεσσαλία, ώστε να μην φτάσει στη σημερινή ανησυχητική κατάσταση.
Η βουλευτής Μαγνησίας του ΠΑΣΟΚ κα Ροδούλα Ζήση παρατήρησε ότι με αποσπασματικές και προσωρινές λύσεις δεν μπορεί να λυθεί το πρόβλημα», άφησε αιχμές για τη σημερινή Κυβέρνηση που δεν έχει ενεργοποιήσει τον Ενιαίο Φορέα Διαχείρισης Υδάτων με αποτέλεσμα να εντείνεται το πρόβλημα της ερημοποίησης στη Θεσσαλία και ανέφερε ότι πρέπει να εφαρμοστούν συνδυασμένες πολιτικές ως προς τη διαχείριση των υδατικών πόρων.
Από την πλευρά ο αντινομάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Δημ. Μεργιαλής εκτίμησε πως το πρόβλημα είναι πολυσύνθετο, γι’ αυτό και χρειάζεται πολύπλευρες παρεμβάσεις, ενώ αναφερόμενος στις γεωτρήσεις επισήμανε ότι η αδειοδότηση θα έπρεπε να είναι αρμοδιότητα της ΝΑΜ, η οποία γνωρίζει καλύτερα την περιοχή και τις ανάγκες της Μαγνησίας και όχι της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας κ. Σωκρ. Αναγνώστου στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη ευαισθητοποίησης του κόσμου, την προώθηση των έργων της Κάρλας και την κατασκευή λιμνοδεξαμενών, προκειμένου να λυθούν τα περιβαλλοντικά, υδρευτικά και αρδευτικά προβλήματα, όπως είπε χαρακτηριστικά.
Ο Δήμαρχος Αλμυρού κ. Χατζηκυριάκος πρότεινε τη δημιουργία κοινού μετώπου, το οποίο θα μπορέσει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα σε επίπεδο Μαγνησίας, ενώ ο Δήμαρχος Κάρλας κ. Παπαδήμας τόνισε πως τα προβλήματα της άρδευσης είναι μεγάλα στο Δήμο Κάρλα που οδηγείται στην ερημοποίηση εάν δεν αναστραφεί το κλίμα.
Ο Δήμαρχος Αισωνίας κ. Δημ. Καντόλας ζήτησε να μην χάνονται τα νερά του βιολογικού καθαρισμού αλλά και τα εκατομμύρια κυβικά νερού της Μπουρμπουλήθρας τα οποία οδηγούνται στη θάλασσα, να ξεκινήσει το έργο λιμνοδεξαμενής στη Μακρινίτσα και να προωθηθεί η κατασκευή μονάδας αφαλάτωσης.
Ο εκπρόσωπος του ΓΕΩΤΕΕ εξάλλου αναφέρθηκε και στο πρόβλημα της ποιότητας του νερού, προτείνοντας την καλλιέργεια των πηγών και την ολοκληρωμένη παραγωγή, ενώ τόνισε ότι μεγάλες απώλειες νερού υφίστανται και από τους αγωγούς.
Ο καθηγητής του Π.Θ. κ. Δαλέζιος από την πλευρά του επισήμανε ότι πρόκειται για ένα ακραίο φαινόμενο, το οποίο έχει περιοδικότητα ανά επτά χρόνια, ενώ αναφερόμενος στη φετινή χρονιά, τόνισε ότι συμβαίνει μια κάθε 50 χρόνια. Η μακροπρόθεσμη λύση που πρότεινε είναι η δημιουργία φορέα, στον οποίο θα συμμετέχουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς και όχι μόνο οι τεχνοκράτες.
Ο πρώην Νομάρχης κ. Ι. Πρίντζος είπε ότι «το πρόβλημα της λειψυδρίας είναι παλιό και διαχρονικό, ενώ διαφαίνεται ότι θα γίνει ακόμη πιο δύσκολο, τα επόμενα χρόνια», τονίζοντας πως τα έργα του Αχελώου, του Σμοκόβου και της Κάρλας, σε συνδυασμό με τη λογική χρήση του νερού, θ’ ανατρέψουν την αρνητική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σήμερα.
Τέλος ο εκπρόσωπος του ΕΘΙΑΓΕ κ. Ι.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου