ΤΟΠΙΚΑ

Τοξικά απόβλητα στο Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου

τοξικά-απόβλητα-στο-αχιλλοπούλειο-νο-329694

Απομακρύνονται άμεσα από το Νοσοκομείο Βόλου μετά το «καμπανάκι» ειδικής Επιτροπής

Επί έξι χρόνια, τα επικίνδυνα εργαστηριακά απόβλητα του Νοσοκομείου Βόλου, στην πλειοψηφία τους επιθετικοί οργανικοί καταλύτες, αποθηκεύονται σε ακατάλληλα μεταλλικά δοχεία (βαρέλια) καθώς καμία σύμβαση με ανάδοχη εταιρεία διαχείρισης αποβλήτων, δεν περιελάμβανε την παραλαβή και απομάκρυνσή τους από το Νοσοκομείο.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Τα επικίνδυνα χημικά αντιδραστήρια που χρησιμοποιούνται κυρίως στο Παθολογοανατομικό εργαστήριο, προκάλεσαν διάβρωση στα βαρέλια και η αρμόδια Επιτροπή του Νοσοκομείου, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου.

Με επιστολή της προς τη Διοίκηση του Νοσοκομείου Βόλου τον περασμένο Αύγουστο, η Επιτροπή παρακολούθησης της σύμβασης διαχείρισης αποβλήτων, έθεσε επί τάπητος και το θέμα τοξικών αποβλήτων που βρίσκονται σε βαρέλια στο δεύτερο υπόγειο της παλιάς πτέρυγας του Νοσοκομείου.

«Σας γνωρίζουμε ότι στο χώρο προσωρινής αποθήκευσης των αποβλήτων υπάρχουν 15 μεταλλικά βαρέλια, των 200 λίτρων, από τα οποία τα 5,5 είναι γεμάτα με τοξικά απόβλητα. (Συνολικά 1,100 λίτρα φορμόλης, ξυλόλης).

Τα βαρέλια πρέπει να απομακρυνθούν άμεσα διότι έχουν διαβρωθεί σε τέτοιο βαθμό, που μπορεί τα επικίνδυνα τοξικά απόβλητα να διαρρεύσουν στο χώρο με συνέπειες για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.

Επίσης πρέπει να απομακρυνθούν περίπου 150 λίτρα τοξικά απόβλητα που βρίσκονται σε μη ενδεδειγμένες συσκευασίες UN, και περίπου 500 λίτρα τοξικών αποβλήτων που βρίσκονται σε ενδεδειγμένες συσκευασίες UN. Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας».

Πληροφορίες του «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ» αναφέρουν πως η έκθεση της Επιτροπής, προκάλεσε ανησυχία μεταξύ των μελών του Δ.Σ. καθώς δεν γνώριζαν για την κατάσταση των αποβλήτων και την επικινδυνότητα και εξετάστηκε η άμεση αντιμετώπιση του θέματος.

Κατόπιν των ανωτέρων, η Διοίκηση του Νοσοκομείου με επιστολή της στις 11-8-2015 προς την εταιρεία Polyeco A.E. ζήτησε να της γνωστοποιήσει η εταιρεία με την οποία είχε σύμβαση που έληξε εάν προτίθεται με την ίδια τιμή και τους ίδιους συμβατικούς όρους να γίνει ποσοτική και κατ’ επέκταση χρηματική επέκταση της σύμβασης προκειμένου να απομακρυνθούν άμεσα τα τοξικά απόβλητα που περιγράφονται στην επιστολή της Επιτροπής ζυγίσματος και καλής εκτέλεσης των όρων της σύμβασης.

Στις 13-8-2015 με επιστολή της η εταιρεία Polyeco A.E. ενημερώνει το Νοσοκομείο ότι αποδέχεται, βάσει των ακόλουθων όρων: «• Tιμή διαχείρισης αποβλήτων τύπου ΑΕΑ, 1,75€ ανά κιλό συσκευασμένων αποβλήτων σε ενδεδειγμένες UN συσκευασίες (πλην ΦΠΑ 23%). • Για τις ποσότητες των ΑΕΑ που δεν είναι συσκευασμένες σε ενδεδειγμένες UN συσκευασίες (1250 liters) και χρήζουν ανασυσκευασίας από δικό μας προσωπικό και μέσα, θα υπάρχει , πλην του ανωτέρου κόστους διαχείρισης (1,75€/kg) και επιπρόσθετο κόστος ανασυσκευασίας (0,75€/kg) , πλην ΦΠΑ 23%. • Η τιμή αφορά μια παραλαβή άπαξ».

Το Δ.Σ. του Νοσοκομείου αποφάσισε στη συνέχεια ομόφωνα την τρίμηνη παράταση της σύμβασης και μέχρι την επόμενη εβδομάδα, θα γίνει η απομάκρυνση των αποβλήτων.

«Δεν υπήρχε πρόβλεψη»

Η αποθήκευση των τοξικών αποβλήτων σε μεταλλικές συσκευασίες που διαβρώνονται εξαιτίας της χημικής δράσης των διαλυτών, γινόταν εδώ και έξι χρόνια δίχως να γίνεται αποκομιδή καθώς δεν είχαν συμπεριληφθεί οι εργασίες σε κάποια σύμβαση.

«Δεν ξέρουμε τι ακριβώς θα παραλάβουμε», αναφέρει στον «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ» ο κ. Δημ. Τσουράπας της Polyeco A.E. «Η εταιρεία μας έχει υιοθετήσει ένα σύστημα για την ασφαλή συλλογή, μεταφορά και τελική διάθεση επικίνδυνων αποβλήτων, συμπεριλαμβανομένων των χημικών εργαστηρίων, διαθέτει πλήρως εξοπλισμένα φορτηγά οχήματα, ενώ οι εργασίες συλλογής και μεταφοράς επιτελούνται από έμπειρο προσωπικό και εκπαιδευμένους οδηγούς.

Στο Νοσοκομείο Βόλου, με ειδικά μέτρα προστασίας, θα προχωρήσουμε στην άντληση του υλικού από τα βαρέλια, στην αποθήκευσή τους σε ειδικά κοντέινερ και στην απομάκρυνσή τους. Δεν ξέρουμε το περιεχόμενο αλλά ανάλογα με τη σύνθεσή τους, θα γίνει η διαχείρισή τους είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό. Επίσης θα παραλάβουμε και τα μεταλλικά δοχεία τα οποία έχουν διαβρωθεί».

Νέες συσκευασίες και χώρος

Σε απόλυτη συμμόρφωση με το αυστηρό πλαίσιο της νομοθεσίας για τη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων, προχωράει η Διοίκηση του Νοσοκομείου Βόλου και τα τοξικά απόβλητα στο εξής θα αποθηκεύονται σε πλαστικά δοχεία (κατάλληλη συσκευασία και σήμανση) και σε άλλο χώρο που θα πληροί τα πρότυπα ασφάλειας και τις προδιαγραφές του νέου κανονισμού.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου