ΤΟΠΙΚΑ

Η λυματολάσπη της ΔΕΥΑΜΒ καύσιμο στην ΑΓΕΤ

η-λυματολάσπη-της-δευαμβ-καύσιμο-στην-851206

Η Επιτροπή Διαβούλευσης για την ΑΓΕΤ συνεχίζει να ερευνά τη δυνατότητα χρήσης της λυματολάσπης από τη μονάδα βιολογικού καθαρισμού της ΔΕΥΑΜΒ, ως εναλλακτικό καύσιμο που θα αντικαταστήσει το πετ-κοκ.

Χθες τα μέλη της Επιτροπής σε νέα τους συνεδρίαση υπό την προεδρία της αντινομάρχη Περιβάλλοντος Νατάσας Οικονόμου συζήτησαν εκ νέου την προοπτική, έχοντας τις απόψεις του «Δημόκριτου».

Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Φυσικών Επιστημών απάντησε ότι η χρήση της λυματολάσπης σαν εναλλακτικό καύσιμο σε αντικατάσταση του λιγνίτη και του πετ-κοκ είναι μία από τις δύο μεθόδους που έχουν κυριαρχήσει και εφαρμόζονται παγκοσμίως.

Βασιζόμενος στα στοιχεία που παρατέθηκαν, ο «Δημόκριτος» απαντά ότι η καύση της λυματολάσπης στη μονάδα της ΑΓΕΤ Ηρακλής θα γίνεται στους 2000 βαθμούς Κελσίου, θερμοκρασία που καλύπτει την απαιτούμενη.

Από την ανάλυση δε της λυματολάσπης από τη μονάδα βιολογικού καθαρισμού του Βόλου δεν ανιχνεύθηκαν βαρέα μέταλλα. Επομένως ο «Δημόκριτος» θεωρεί ότι η χρήση της λυματολάσπης ως καύσιμο από την ΑΓΕΤ Ηρακλής δεν επιφέρει περιβαλλοντικούς κινδύνους, αντίθετα είναι ένα θετικό μέτρο για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου και των ρύπων που προκαλούν τα συμβατικά καύσιμα.

Απομένουν μια σειρά από τεχνικά θέματα που πρέπει να διευκρινιστούν, πριν γίνει δοκιμαστική καύση με όρους και προϋποθέσεις που θα καθορίσει το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις υψηλού κόστους που θα χρειαστούν από την ΑΓΕΤ και τη ΔΕΥΑΜΒ, όλες οι πλευρές δήλωσαν ότι το κόστος δεν θα βάλει «φρένο» μπροστά στην προστασία του περιβάλλοντος.

Στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής δεν συμμετείχε η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία, η οποία με επιστολή της στο νομάρχη, εκφράζει την άποψη ότι πριν τις οριστικές αποφάσεις πρέπει το ζήτημα να μελετηθεί σοβαρά από όλες τις πλευρές.

Στα ερωτήματα της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας εκτενή απάντηση έδωσε η αντινομάρχης Νατάσα Οικονόμου, επισημαίνοντας ότι η συζήτηση βρίσκεται ακόμη σε πρώιμη φάση, ενώ το θέμα εξετάζεται με περισσή προσοχή και σοβαρότητα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου