ΤΟΠΙΚΑ

Τα αντικειμενικά κριτήρια

τα-αντικειμενικά-κριτήρια-851206

Εντονες ήταν οι αντιδράσεις από τους ιδιοκτήτες ακινήτων για την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην επιβολή τέλους 1ο/οο για την ακίνητη περιουσία, η αντικειμενική αξία της οποίας είναι άνω των 400.000 ευρώ. Οι αντιδράσεις των ιδιοκτητών απορρέουν από το γεγονός ότι οι προεκλογικές δεσμεύσεις του κυβερνώντος κόμματος, ήταν διαφορετικές όταν ήταν στην αντιπολίτευση, καθώς το ΠΑΣΟΚ είχε δεσμευθεί ότι η μεγάλη ακίνητη περιουσία θα φορολογηθεί μόνον για ποσά που ξεπερνούν τα 600.000 ευρώ.
Η Κυβέρνηση αντιτείνει τον ισχυρισμό ότι κανείς από το οικονομικό επιτελείο δεν γνώριζε το περασμένο φθινόπωρο για το μεγάλο εκτροχιασμό των δημοσιονομικών μεγεθών της χώρας, που έχουν οδηγήσει την ελληνική οικονομία στην… εντατική και επομένως εκ των πραγμάτων είναι αναγκαία η αναθεώρηση της οικονομικής πολιτικής.
Όπως και να ’χουν όμως τα πράγματα ένα είναι το ζητούμενο. Ότι το οικονομικό επιτελείο αναθεωρεί επί τα χείρω την οικονομική πολιτική και την οικονομική αφαίμαξη όλων των κοινωνικών ομάδων.
Με την έννοια αυτή και με αφορμή τη συζήτηση που έγινε το προηγούμενο χρονικό διάστημα για τη φοροδιαφυγή και για τους γιατρούς του… Κολωνακίου προκύπτει το ζήτημα αντικειμενικοποίησης της φορολογητέας ύλης. Αν δεν υπήρχε ο θεσμός των αντικειμενικών κριτηρίων, ακόμη και σήμερα η φορολόγηση της ιδιοκτησίας θα επαφίετο στην αυθαιρεσία του Έφορα. Όλοι θυμούνται τις μακρινές εποχές μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ΄80 που δεν υπήρχαν οι αντικειμενικές αξίες. Από τότε όμως πέρασαν 25 περίπου χρόνια και τα αντικειμενικά κριτήρια δεν πήραν ποτέ γενικό χαρακτήρα για όλες τις κοινωνικές ομάδες. Ακόμη και σήμερα δαιμονοποιούμε τη μεγάλη φοροδιαφυγή που γίνεται από τους ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά ελάχιστα πράγματα έχουν γίνει προς την κατεύθυνση αυτή. Ακόμη και αυτά που είχαν θεσπιστεί με αντικειμενικές τιμές ζώνης του καταστήματος στα τέλη της δεκαετίας του ΄80 αποσύρθηκαν λίγα χρόνια αργότερα, λόγω των μεγάλων αντιδράσεων που ακολούθησαν τη θέσπισή τους. Αποσύρθηκαν χωρίς όμως να αντικατασταθούν από ένα καλύτερο σύστημα σύλληψης της φορολογητέας ύλης. Το ίδιο συνέβη και με τους μηχανισμούς ελέγχου από το πρώην ΣΔΟΕ. Μπορεί να υπήρξαν πολλοί επίορκοι υπάλληλοι των φοροεισπρακτικών μηχανισμών που με τη συμπεριφορά τους να… «θόλωσαν» την αξιοπιστία του, από την άλλη ωστόσο η πλήρης απαξίωσή του από όλους όσους ήλθαν στα πράγματα οδήγησε στην πλήρη αδρανοποίησή του, με αποτέλεσμα το πάρτι από τους κερδοσκόπους να συνεχιστεί απρόσκοπτα.
Εν κατακλείδι κανένα μέτρο για τη σύλληψη της φοροδιαφυγής δεν μπορεί να είναι αρεστό από την πλειονότητα των υπόχρεων κοινωνικών ομάδων. Ένα όμως είναι βέβαιο. Ότι εκεί που δεν υπάρχουν μετρήσιμα κριτήρια, τότε είναι απαραίτητο να θεσπιστούν όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικά κριτήρια. Από εκεί και πέρα εξαρτάται από τα… πνευμόνια που έχει μία κυβέρνηση να τα εφαρμόσει απαρέγκλιτα και επιπλέον να βρει εκείνους τους μηχανισμούς οι οποίοι θα τα στηρίξουν επικοινωνιακά, ειδικά σε εκείνες τις κοινωνικές ομάδες που έχουν κάθε λόγο να αισθάνονται ικανοποιημένες από το γεγονός ότι θα πληρώνουν οι έχοντες και κατέχοντες…

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου