ΤΟΠΙΚΑ

Ισχυρό «χαρτί» η κρουαζιέρα για το Βόλο

ισχυρό-χαρτί-η-κρουαζιέρα-για-το-βόλ-334240

Πάνω από 40 έχουν προγραμματιστεί για το 2016 – Πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου για συντονισμό των αρμόδιων φορέων

Πρωτοβουλία συντονισμού όλων των συναρμόδιων φορέων ώστε να τεθούν σε τροχιά δράσης οι ενέργειες εκείνες που θα βελτιώσουν την εικόνα της πόλης και θα την κάνουν πιο ελκυστική στους τουρίστες που φτάνουν με τα κρουαζιερόπλοια, ανέλαβε το Επιμελητήριο Μαγνησίας. Την Τετάρτη, στο Επιμελητήριο πραγματοποιήθηκε η πρώτη σύσκεψη, παρουσία του αρμόδιου αντιδημάρχου Τουρισμού, εκπροσώπων των Εμπόρων και των Καταστηματαρχών Εστίασης, ενώ θα ακολουθήσει και δεύτερη με πιο συγκεκριμένες προτάσεις.

Η νέα πραγματικότητα που έχει δημιουργήσει η αθρόα αύξηση κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι του Βόλου, υποχρεώνει τους εμπλεκόμενους να εξετάσουν ένα σχέδιο δράσης προκειμένου να προβάλλουν την πόλη και να την καθιερώσουν ως τουριστικό προορισμό, όχι μόνο κρουαζιέρας μα και άλλων μορφών τουρισμού. Εχοντας αυτά ως σκεπτικό, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, κ. Αριστοτέλης Μπασδάνης, συγκάλεσε σύσκεψη παρουσία όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Παρέστησαν ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού Βόλου κ. Θάνος Θεοδώρου, το μέλος του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου κ. Θέκλα Καμμένου, ο γενικός γραμματέας του Επιμελητηρίου κ. Βασίλης Ζαχείλας, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου κ. Κώστας Τσέλιος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Χρυσοχόων και Ωρολογοποιών Βόλου κ. Γεράσιμος Μαρκόπουλος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καφετεριών – Μπαρ – Αναψυκτηρίων – Εστίασης Ν. Μαγνησίας κ. Γιάννης Γρηγορίου και μέλη των διοικήσεων των Συλλόγων.

Οπως τονίστηκε στην πρώτη αυτή σύσκεψη, η χρονική συγκυρία για να γίνει μία σοβαρή επένδυση στον τουρισμό κρουαζιέρας είναι κάτι παραπάνω από ευνοϊκή. Η αγορά της κρουαζιέρας μεταβάλλεται συνεχώς, έχει αυξητικές τάσεις και το λιμάνι του Βόλου, τόσο εξαιτίας των προσπαθειών που έχουν γίνει τα προηγούμενα χρόνια για προβολή του σε διεθνείς εκθέσεις και συναντήσεις όσο και λόγω της γενικότερης πολιτικής κατάστασης στις γείτονες χώρες, προσελκύει ολοένα και περισσότερες εταιρείες κρουαζιέρας. Σύμφωνα με τα στοιχεία μέχρι και τις 10 Δεκεμβρίου 2015 θα έχουν αφιχθεί στο λιμάνι του Βόλου συνολικά 56 κρουαζιερόπλοια, ενώ για το 2016 έχουν προγραμματιστεί ήδη άλλα 46, χωρίς το πλάνο να έχει κλείσει οριστικά.

23.065 επιβάτες έως τον Ιούλιο 2015

Επίσης, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που κατέγραψε ο Οργανισμός Λιμένος, μέχρι τον Ιούλιο του 2015 αφίχθησαν στο λιμάνι του Βόλου μέσω κρουαζιερόπλοιων 23.065 επιβάτες, ενώ οι αντίστοιχοι αριθμοί για τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια ήταν 57.825 επιβάτες το 2014, 20.227 το 2013, 11.926 το 2012 και 72.796 επιβάτες το 2011.

Οπως σημείωσε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Επιμελητηρίου Μαγνησίας κ. Θέκλα Καμμένου, το ποσοστό των επιβατών κρουαζιερόπλοιων που επιλέγουν εκδρομές προς άλλους προορισμούς, εκτός Βόλου, ανέρχεται από 27% έως 34% για κάθε κρουαζιερόπλοιο, συνεπώς, όπως τόνισε η ίδια, η προσπάθεια θα πρέπει να επικεντρωθεί στο να γίνει η παρουσία των τουριστών στην πόλη ακόμη πιο ελκυστική, ώστε οι επιβάτες να πειστούν να επιστρέψουν ή να προτείνουν σε άλλους να επισκεφτούν την περιοχή.

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Τουρισμού τόνισε πως ο τουρισμός αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την οικονομία και πως θα πρέπει όλοι οι φορείς να αναλάβουν μέρος της δουλειάς που θα πρέπει να γίνει, ενώ αναφέρθηκε και σε ενέργειες που έχουν γίνει από την αντιδημαρχία σε ό,τι αφορά στο τι θέλουν οι τουρίστες από την πόλη. Μάλιστα, ανακοίνωσε πως από την προηγούμενη εβδομάδα βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα, μέσω ερωτηματολογίων, προς τους επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων, για το πώς βλέπουν την πόλη και τι θα ήθελαν να αλλάξει. Ο κ. Θάνος Θεοδώρου δήλωσε πως η στήριξη και η αρωγή του Δήμου Βόλου θα είναι δεδομένες σε κάθε προσπάθεια.

Εκείνο που τονίστηκε κατά την συζήτηση, ήταν ο ρόλος που θα πρέπει να αναλάβουν οι καταστηματάρχες. Σε πρώτη φάση δεν ελήφθη κάποια οριστική απόφαση, καθώς κλήθηκαν οι παραβρισκόμενοι να καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις σε νέα σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα, παρουσία και εκπροσώπου του Οργανισμού Λιμένος Βόλου.

Αναφερθείς στην πρωτοβουλία που έλαβε το Επιμελητήριο Μαγνησίας, ο Πρόεδρος κ. Αριστοτέλης Μπασδάνης, δήλωσε τα εξής: «Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια δεν έχουν γίνει παρά μόνο κάποιες αποσπασματικές προσπάθειες κι έτσι δεν έχουμε καταφέρει να δώσουμε την ταυτότητα της περιοχής μας στους τουρίστες που μας επισκέπτονται. Είναι μία καλή συγκυρία, διότι η αγορά της κρουαζιέρας μεταβάλλεται συνεχώς, έχει αυξητικές τάσεις και το λιμάνι του Βόλου προσελκύει ολοένα και περισσότερες εταιρείες κρουαζιέρας. Εμείς αυτό το στοιχείο πρέπει να το εκμεταλλευτούμε και πρέπει να έχουμε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα ώστε να κάνουμε το προϊόν ακόμα πιο ελκυστικό. Σήμερα έχουμε την εμπειρία να διαχειριστούμε με τον καλύτερο τρόπο αυτά τα δεδομένα. Μαζί με τους άλλους φορείς και το Δήμο Βόλου βάζουμε τις βάσεις για να επιτύχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου