ΤΟΠΙΚΑ

Λειτουργούν σε μία κλωστή τα ιατρεία ΠΕΔΥ στο Βόλο

λειτουργούν-σε-μία-κλωστή-τα-ιατρεία-π-339401

Παρατείνονται οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου για να εξυπηρετηθούν οι ασφαλισμένοι, ελλείψεις σε σημαντικές ειδικότητες

Υλικά με το σταγονόμετρο, προσωπικό στα όριά του και γιατρούς που προσπαθούν να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες, σκοντάφτουν όμως πάνω στην έλλειψη νευραλγικών ειδικοτήτων είναι το σκηνικό που συνθέτει τη λειτουργία των ιατρείων του ΠΕΔΥ στο Βόλο τους τελευταίους μήνες.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Η διοίκηση της ΥΠΕ προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα μεγάλα κενά και τα προβλήματα που προκαλεί η έλλειψη προσωπικού με «ασπιρίνες», ενώ η προσωρινή παράταση των 12 μηνών συμβάσεων συμβασιούχων γιατρών, εκτιμάται ότι δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις ελλείψεις. Την ίδια ώρα οι προσλήψεις παγώνουν για μία ακόμη φορά εξαιτίας της προεκλογικής περιόδου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στα ιατρεία της Νέας Ιωνίας απασχολούνται μόνο 3 γιατροί , ενώ και στο Βόλο που θητεύουν περισσότεροι οι ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να ταλαιπωρούνται αλλά και οι γιατροί που καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να ανταπεξέλθουν γίνονται αποδέκτες διαμαρτυριών χωρίς κατ’ ουσία να ευθύνονται για το πρόβλημα.

Οι σημαντικότερες ελλείψεις καταγράφονται σε οφθαλμίατρο και δερματολόγο, ειδικότητες που δεν υφίστανται και για τις οποίες πλέον οι ασφαλισμένοι υποχρεωτικά απευθύνονται στους συμβεβλημένους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ είτε στο Νοσοκομείο Βόλου που εξαιτίας αυτής της κατάστασης στα εξωτερικά του ιατρεία σημειώνεται καθημερινά το αδιαχώρητο.

Το τελευταίο διάστημα εξάλλου θα πρέπει να προστεθούν και ορισμένες μετακινήσεις γιατρών που έγιναν από το ΠΕΔΥ στο Νοσοκομείο -βάσει συγκεκριμένου νόμου- με αποτέλεσμα να συσσωρευτούν επιπλέον προβλήματα.

Οπως είναι γνωστό με το νόμο Γεωργιάδη, οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ και πρώην Πολυιατρείων του ΙΚΑ, κλήθηκαν να επιλέξουν είτε να παραμείνουν στον Οργανισμό και στις δομές του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ) ως γιατροί πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης είτε να διατηρήσουν το ιδιωτικό τους ιατρείο. Μέχρι τότε οι γιατροί του πρώην ΙΚΑ είχαν τη δυνατότητα να εργάζονται το πρωί στις μονάδες υγείας του Ιδρύματος και να έχουν απογευματινό ιδιωτικό ιατρείο – το οποίο συνήθως «τροφοδοτούνταν» από τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ.

Τελικά, ένα ποσοστό της τάξεως του 60% των γιατρών του πρώην ΙΚΑ στο Βόλο επέλεξαν να μην παραμείνουν στον Οργανισμό και στο ΠΕΔΥ ως γιατροί με πλήρη πλέον απασχόληση ενώ το υπόλοιπο 40% παρέμεινε στις δομές του πρώην ΙΚΑ, κλείνοντας τα ιδιωτικά ιατρεία τους, με στόχο να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, όπως και κάνουν μέσα από τα πολυιατρεία του ΠΕΔΥ στο Βόλο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου