ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

177.00 δικαιώματα στο Βόλο, στην πρώτη φάση κτηματογράφησης

177-00-δικαιώματα-στο-βόλο-στην-πρώτη-φάση-κ-341743

Το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών στον νέο διαγωνισμό για την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης έδειξε ότι η χαμηλότερη οικονομική προσφορά είχε σύμπραξη μελετητών με έκπτωση 66,5%, μια εξέλιξη που δείχνει τη δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο μελετητικός κλάδος. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, το ζητούμενο είναι αν ο πολύπαθος διαγωνισμός κτηματογράφησης της Αθήνας, όπως και οι αντίστοιχοι για το Βόλο και το δίδυμο Λαμίας-Λιβαδειάς θα ξεκινήσουν επιτέλους έπειτα από έξι ολόκληρα χρόνια ενστάσεων και δικαστικών εμπλοκών και, βέβαια, αν θα ολοκληρωθούν.

Η πρώτη φάση του διαγωνισμού για την κτηματογράφηση των μεγάλων αστικών κέντρων της χώρας προκηρύχθηκε το 2007. Το 2008, οι 22 μελέτες (ομάδες πόλεων) για την α΄ φάση ανατέθηκαν και ξεκίνησε η συλλογή των δηλώσεων ιδιοκτησίας από τους πολίτες. Ο διαγωνισμός για τη β’ φάση των 22 μελετών έπρεπε να προκηρυχθεί έγκαιρα, ώστε να κατακυρωθεί το 2010, και η α’ με τη β’ φάση να «κουμπώσουν» χρονικά. Στην πράξη, βέβαια, αυτό δεν συνέβη. Τα πλέον τραγικά παραδείγματα είναι οι μελέτες β’ φάσης της Αθήνας, του Βόλου και του διδύμου Λαμίας-Λιβαδειάς, που δεν έχουν ακόμα ανατεθεί (οι τρεις τελευταίες πόλεις ανήκαν αρχικά στην ίδια ομάδα, κατόπιν χωρίστηκαν σε δύο).

Οι οικονομικές προσφορές ανοίχτηκαν πρόσφατα, και το αποτέλεσμα έκρυβε μεγάλες εκπλήξεις: η σύμπραξη γραφείων με τη χαμηλότερη προσφορά έδινε έκπτωση 66,5%, ποσό που, σύμφωνα με αρκετούς μελετητές αναλόγων έργων, θεωρείται «κάτω του κόστους». Δηλαδή ο χαμηλότερος υποψήφιος προτείνει να αναλάβει τη β’ φάση κτηματογράφησης με 5,9 εκατ. ευρώ, έναντι 17,6 εκατ., που ήταν ο προϋπολογισμός του 2014 (και 24,6 εκατ. ευρώ, που ήταν ο προϋπολογισμός του πρώτου διαγωνισμού, του 2008!).

Αναλόγως, η χαμηλότερη προσφορά για τον Βόλο ήταν 1,5 εκατ. ευρώ και για τις Λαμία-Λιβαδειά 1,6 εκατ. ευρώ (μαζί 3,1 εκατ. ευρώ), όταν οι δύο μελέτες μαζί είχαν το 2008 προϋπολογισμό 11,4 εκατ. ευρώ.

Τι έπεται; Σύμφωνα με την εταιρεία ΕΚΧΑ Α.Ε., αν δεν υπάρξουν νέες ενστάσεις και προσφυγές, οι συμβάσεις θα υπογραφούν έως το τέλος του έτους, με προθεσμία ολοκλήρωσης 38 μήνες. Στην α’ φάση των μελετών, στον Δήμο Αθηναίων δηλώθηκαν 1.343.000 δικαιώματα, στον Βόλο 177.000 και στο δίδυμο Λαμίας-Λιβαδειάς 184.000 δικαιώματα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου