ΤΟΠΙΚΑ

Αποχώρησε επιδεικτικά η Ρωσία

αποχώρησε-επιδεικτικά-η-ρωσία-851206

Κλίμα έντασης στις διαβουλεύσεις σε επίπεδο μονίμων αντιπροσώπων στον ΟΗΕ για το Κόσοβο. Ο πρεσβευτής της Ρωσίας αποχώρησε από τη συζήτηση με βολές κατά του σχεδίου Αχτισάαρι.
Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τέθηκε επί τάπητος χθες η έκθεση του επικεφαλής της πολιτικής αποστολής του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο (UNMIK), Γιοακίμ Ρούκερ, σηματοδοτώντας την έναρξη της δύσκολης συζήτησης επί του σχεδίου που θέτει την επαρχία σε τροχιά επιτηρούμενης ανεξαρτησίας.
Ο πρεσβευτής της Ρωσίας Βιτάλι Τσούρκιν δήλωσε στους δημοσιογράφους πως η χώρα του θεωρεί «μεροληπτικές και μη συνετές» τις δηλώσεις που έκανε στο Σώμα ο Γιοακίμ Ρούκερ.
Εν τω μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες επαναβεβαίωσαν την εμπιστοσύνη που τρέφουν στο πρόσωπο του ειδικού μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάρτι Αχτισάαρι, αφοτού η Ρωσία ουσιαστικά ζήτησε την παύση και την αντικατάστασή του.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ιβανόφ επανέλαβε το αίτημα για συνέχιση των διαβουλεύσεων μεταξύ Βελιγραδίου-Πρίστινας δεδομένης της απόρριψης του σχεδίου Αχτισάαρι από τη σερβική πλευρά, και τόνισε πως «εάν έχουν εξαντληθεί οι δυνάμεις του μεσολαβητή, καλό θα είναι να αντικατασταθεί».
Την αντικατάσταση του ειδικού μεσολαβητή του ΟΗΕ ζήτησε και ο επικεφαλής του ρωσικού συμβουλίου εθνικής ασφάλειας Ιγκόρ Ιβανόφ.
Το σχέδιο Αχτισάαρι, που θέτει το Κόσοβο σε τροχιά ανεξαρτησίας υπό ευρωπαϊκή επίβλεψη (δίχως ρητή αναφορά σε ανεξαρτητοποίηση), πρέπει να κατατεθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας τον Απρίλιο, ακριβώς οκτώ χρόνια μετά τους ΝΑΤΟϊκούς βομβαρδισμούς που είχαν ως στόχο την απομάκρυνση του στρατού του σερβικού καθεστώτος Μιλόσεβιτς από το Κόσοβο.
Παρέμβαση στο θέμα του Κοσόβου έκανε χθες και ο πρώην απεσταλμένος των ΗΠΑ στα Βαλκάνια Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, προειδοποιώντας για έκρηξη βίας στην επαρχία από τον ερχόμενο μήνα στην περίπτωση που η Ρωσία εμποδίσει το σχέδιο Αχτισάαρι. Κατά τον Χόλμπρουκ, η πρόταση είναι η καλύτερη δυνατή λύση υπό τις παρούσες συνθήκες.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου