ΤΟΠΙΚΑ

Διέξοδο στα ΕΠΑΛ βρίσκουν απόφοιτοι

διέξοδο-στα-επαλ-βρίσκουν-απόφοιτοι-343723

Για την επαγγελματική τους εκπαίδευση και προκειμένου να βρουν διέξοδο στην αγορά εργασίας

Διέξοδο στα Επαγγελματικά Λύκεια του νομού, βρίσκουν απόφοιτοι Λυκείων της Μαγνησίας που δεν πέρασαν σε κάποια σχολή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μέσω των πανελληνίων εξετάσεων και θέλουν να αποκτήσουν πτυχίο ειδικότητας για να διεκδικήσουν στη συνέχεια μια θέση στην αγορά εργασίας.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Αυτή την περίοδο στα Επαγγελματική Λύκεια της Μαγνησίας βρίσκονται σε εξέλιξη οι εγγραφές μαθητών – αποφοίτων Γυμνασίων που θέλουν να ακολουθήσουν την επαγγελματική εκπαίδευση, αλλά και μαθητών λυκείων που θέλουν να πάρουν ειδικότητα. Ανάμεσα στους μαθητές όμως, στο κατώφλι των σχολείων επιστρέφουν και απόφοιτοι Λυκείων.

Πρόκειται για αποφοίτους που είτε δεν πέρασαν στις πανελλήνιες εξετάσεις στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, είτε επιλέγουν τα επαγγελματικά λύκεια, αντί των ΙΕΚ και Κολεγίων για να «χτίσουν» το επαγγελματικό τους μέλλον.

Η συγκεκριμένη τάση μάλιστα είναι αυξητική, ειδικά τα τελευταία χρόνια.

Χαρακτηριστικό το παράδειγμα του 2ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας, που τείνει να γίνει κάτι σαν μικρό… πανεπιστήμιο στο νομό. Σύμφωνα με το Διευθυντή του 2ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας, Σωκράτη Σαβελίδη, ήδη έχουν εγγραφεί στο σχολείο περίπου 30 απόφοιτοι μαθητές που θέλουν να παρακολουθήσουν κάποια από τις ειδικότητες που θα λειτουργήσουν με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Οι μαθητές δε, δεν προέρχονται μόνο από το Βόλο. Ανάμεσα στις αιτήσεις, βρίσκονται τα στοιχεία αποφοίτων από τη Χαλκιδική, τη Θεσσαλονίκη, το Μεσολόγγι!

«Η τάση των αποφοίτων να επιστρέφουν στο σχολείο και συγκεκριμένα στα ΕΠΑΛ είναι αυξητική. Ισως να είναι και διπλάσια σε σχέση με άλλες χρονιές. Τα ΕΠΑΛ ειδικά στην οικονομική κρίση που διανύουμε, μπορούν να αποτελέσουν επαγγελματική διέξοδο για τους αποφοίτους», επεσήμανε ο κ. Σαβελίδης, υπογραμμίζοντας ότι οι απόφοιτοι δεν παίρνουν απλώς ένα πτυχίο ειδικότητας αλλά έχουν και συγκεκριμένα επαγγελματικά δικαιώματα, ανάλογα με την ειδικότητα που οι ίδιοι θα επιλέξουν.

Βεβαίως οι απόφοιτοι των γενικών λυκείων που στρέφονται στην επαγγελματική εκπαίδευση, δεν παρακολουθούν μαθήματα γενικής παιδείας, παρά μόνο μαθήματα ειδικότητας. Αυτό σημαίνει ότι για 35 ώρες μαθημάτων, κάνουν περίπου 20 – 23 ώρες μαθήματα ειδικότητας και εργαστήρια κάθε εβδομάδα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου